Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Dilemma Keuze Bbl Opleiding Starten Of 3 Jaar Wachten Met Een Kleine

 • Auteur
  Berichten

 • SabientjeDZ
  Bijdrager
  #10084129

  Hay dames,

  ik zit met een zware dilemma, momenteel loop ik bewust onbetaald stage bij een zorginstelling. Ik zeg er meteen even bij, met 2 maand word ik 33. (De tijd tikt een beetje qua eitjes laten we maar zeggen..) Onze kinderwens is HEEL groot! Liefst vandaag dan morgen

  Nu is er een kans dat ik per september een BBL opleiding verzorgende IG + maatschappelijke zorg kan gaan volgen, alleen deze duurt 3 jaar! Wat betekend dat ik en mijn man of 3 jaar moeten wachten met een kleine omdat het een hele zware opleiding zal zijn, dan ben ik 36 en mijn man 42 of geen opleiding doen en hopen dat ze op de vloer bij dagbesteding of elders een functie hebben voor mij.

  Ik zit echt met de handen in het haar want punt 1: zwanger worden word steeds moeilijker en de kinderwens groter.

  punt 2: de BBL opleiding duurt 3 jaar, 28u per week +thuis studeren, en is heel zwaar maar ik heb dan wel straks 2 diploma’s en meer kans op werk ivm dat ik de hoofdkostwinnaar zal zijn.

  Punt 3: of er na een half jaar stage werk voor mij is als ik de opleiding niet ga doen is maar een vraag. Het kan zijn dat ze niks hebben en ik weer zoekende ben naar werk, half jaar stage voor enkel ervaring in de zorg en nog geen inkomsten. Waar ik nu loop heb ik het wel erg naar mijn zin, goede connectie met de bewoners en personeel.

  Mijn job coach van stage zei vorige week al tegen iemand, na een half jaar moet ik de mensen loslaten en kan wel verlenging aanvragen, ging dus over ons maar ja nog een aantal maanden zonder inkomen gaan wij niet redden natuurlijk, dit is al bewust tot een half jaar berekend. Pfff echt verschrikkelijk dit 🙁 Morgen is het gesprek al voor de opleiding en ik weet dat ik het kan, alleen 3 jaar is echt een lange tijd.

   


  Dgam
  Bijdrager
  #10084132 Quote

  Heb je überhaupt een diploma tot je beschikking? Zo niet dan zou ik de kans om die opleiding te volgen zeker aangrijpen. 

  Zelf ben ik vorig jaar maatschappelijke zorg niveau 4 BBL gaan doen naast. Ik heb al niveau 4 mz en werk al 10 jaar bij deze organisatie maar ik wilde graag nog een niveau 4 diploma. Ik was in 2016 gestart met verpleegkunde opleiding. Deze was toch niet passend bij mij dus overgestapt naar mz. Dit zou een 3/4 jarige opleiding zijn maar ik zit momenteel in de afrondingsfase. Mede omdat ik in november vorig jaar erachter kwam dat ik zwanger was. Daardoor heb ik extra hard gewerkt om zo veel mogelijk voor mijn verlof klaar te hebben. Zelf zie ik er best tegen op, ondanks dat ik niet heel veel meer hoef te doen, om straks in oktober het schoolwerk weer op te pakken met die kleine erbij. Maar het moet haalbaar zijn. Datzelfde geldt voor jou. Het moet haalbaar zijn. Ik zou deze opleiding zeker niet laten schieten als dit is wat je wilt. Daarnaast zou ik ook de kinderwens niet links laten liggen. Mogelijk ben je ook niet volgende maand al zwanger… en zo wel dan heb je nog 9 maanden om de opleiding op te starten. Het Zal heel zwaar worden. Zelf werkte ik de afgelopen 2 opleidingen ook 28 uur en dan 1 dag school. Plus al het huiswerk nog. Ik ga vanaf oktober 24 uur werken, 1 dag school en een klein meisje er bij. Maar op de momenten dat de kleine slaapt smiddags zal ik mijzelf moeten motiveren om keihard aan het schoolwerk te werken. 

   

  Kortom; mijn advies is ga na wat je echt graag wilt op werk gebied. Als hier een opleiding voor nodig is, grijp deze kans dan aan. Werk ondertussen aan je kinderwens en laat het allemaal gebeuren. Mocht de opleiding toch te zwaar zijn kan je altijd nog stoppen. (Is natuurlijk niet de bedoeling maar die optie bestaat wel) 


  Dgam
  Bijdrager
  #10084133 Quote

  Oké. Ik zie wat verkeerde zinnen; ik ben dus niveau 4 mz gaan doen naast mijn werk. Ik had al niveau 3… dat was wat er moest staan 😉 


  Force
  Bijdrager
  #10084135 Quote

  Wat is de reden dat je nog geen diploma of opleiding hebt gedaan op je 33e? Mij lijkt het sowieso verstandig om eerst je financiën op orde te hebben voor dat je aan een kindje gaat beginnen. Dus werk en vast inkomen.. Wat doet je partner nu dan als jij hoofd kostwinner zal zijn? Hoe zie je dat voor je? 

  Je zegt dat de kans er is dat je de opleiding mag doen. Dan word je nog steeds niet écht betaald hé? Bij ons in de zorg krijg je enkel stagevergoeding. Of is dit dan een betaalde stage? 

  Als jullie echt een kindje willen dan is de tijd inderdaad wel gekomen denk ik qua biologische klok. Persoonlijk zou ik het dan maar wat drukker hebben en de opleiding naast een kindje doen. Dan maar even drie jaar hard werken maar dan heb je wel inkomen. En het is natuurlijk ook nog niet zeker of het jullie lukt, een kindje krijgen.. 


  Dgam
  Bijdrager
  #10084213 Quote

  Ik sluit mij wel aan bij bovenstaande. Maar als het om een BBL opleiding gaat krijg je uiteraard wel betaald. Echter moet ik er wat mijn situatie betreft aan toevoegen dat ik al een vaste baan had (ook jn de zorg) dus ik het salaris gewoon heb kunnen houden. Als je echt puur een BBL opleiding doet krijg je ook als bbler betaald. Dat is geen vet pot maar nog altijd meer dan niks natuurlijk. 

   


  W83
  Bijdrager
  #10084224 Quote

  @force er kan van alles in leven gebeuren waardoor er niet gestudeerd kan worden. Ik heb 2 jaar geleden (toen was ik 33 jaar) mijn eerste mbo diploma gehaald. Ik had alleen maar een mavo en een havo diploma. En had daarna alleen de optie om te werken.

  @sabientje. Ik heb de afgelopen 3 jaar 2 kinderen gekregen. Ik heb daarnaast 2 bbl opleidingen gedaan. De laatste was zwaar, maar kreeg het voor elkaar. In september ga ik weer een bbl opleiding doen. Dit keer een ander vakgebied (zit nu in retail en ga overstap maken naar ict). Dit is een mbo4 opleiding. Mijn jongste is dan 9 maanden, maar heb er alle vertrouwen in. Zorg is natuurlijk lichamelijk een stuk zwaarder, maar ik zou niet daarom een kinderwens op pauze zetten. Mocht je zwanger zijn tijdens de opleiding houden ze daar gewoon rekening mee en kun je zelfs meer tijd voor krijgen.


  Tess J
  Bijdrager
  #10084587 Quote

  Ik zou vooral je hart volgen! Klinkt waarschijnlijk heel cliché.. maar je kunt je leven maar 1 keer leven.

  Het is natuurlijk wel belangrijk om je financiën op orde te hebben om je kindje een basis te bieden. Maar ik denk dat het allerbelangrijkste voor een kind liefde is. Daarbij kun je niet alles plannen. Wij hebben ook een hele grote kinderwens maar zijn helaas al 2.5 jaar aan het proberen. Het zou bij jullie natuurlijk in 1 keer raak kunnen zijn maar het kan natuurlijk altijd lang duren.. je kunt het 3 jaar uit stellen en de pech hebben dat het niet (gelijk) lukt na die 3 jaar. Of je kjnt ervoor gaan en met de opleiding starten en zien wat het lot bepaald. Je kunt altijd je opleiding pauzeren en naar mijn weten staan ze te springen om vz ig. Dus je kunt de opleiding ook altijd nog na je zwangerschap oppakken..

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct