Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Dreumes 20 Maanden Praat Niet

 • Auteur
  Berichten
 • #10519245

  Hallo allemaal,

  Mijn zoontje van 20 maanden praat nog niet (zelfs geen papa of mama gericht alleen wat gebrabbel als mamamam)en begrijpt ook het uitvoeren van opdrachten zoals “pak je schoenen” niet. Hij reageert ook niet op zijn naam. Het is verder een heel sociaal kind en naar mijn idee ook slim. Als ik 1 keer laat zien dat een zonnebril voor zijn ogen moet onthoud hij dat en doet hij dat. Zo ook met tig andere dingen, als ik de stofzuiger pak loopt hij al met de snoer naar de stekker. Echter qua begrip en spreken is er niets. Hij speelt leuk met kinderen, betrekt mij bijvoorbeeld als hij koekjes eet loopt hij naar mij toe en stopt hij eentje in mijn mond. Mijn zorgen al geuit bij 16 maanden bij het CB ook gevraagd of het iets van autisme kon zijn en zij vonden van niet en zeiden dat zijn gehoor gecheckt moet worden omdat hij sinds zijn geboorte om de maand een oorontsteking heeft. Hij bleek vocht achter zijn oren te hebben en geholpen bij 18 maanden daaraan. Nu twee maanden verder en nog geen verschil. Hij wijst ook wel wanneer hij er zin in heeft, wanneer hij vogeltjes ziet. Zwaait als ik hem ophaal van de opvang naar de leidsters.

  inmiddels weer aan de bel getrokken bij het CB en heb nu een afspraak staan. Ik ben opzoek naar ervaringen van mensen, wil graag sterk staan bij het CB en mij niet weer makkelijk weg laten sturen. Of moet ik het nog tijd geven? Het houdt mij dagelijks bezig en merk dat ik mij met de tijd meer en meer zorgen maak. Opzoek naar lotgenoten…

   

  groetjes een bezorgde mama 


  Upperdepup
  Bijdrager
  #10519336 Quote

  Mijn dochter ging ook pas met 2 jaar meer praten. Maar voor die tijd wel echt papa, mama en nog een paar woordjes.

  Als het vochtprobleem in de oortjes verholpen is, dan is misschien wat hulp van een logopedist nog een optie?
  Mijn neefje heeft daar ook veel baat bij gehad.


  MevrouwI
  Bijdrager
  #10519347 Quote

  Hea bah mama,

  Wat een zorgen. Is er ook gekeken of hij doof is of een beperkt gehoor?

  Goed dat je naar de logopedie gaat. Je zou ter ondersteuning van zijn communicatie gebaren kunnen gaan gebruiken. Kijk maar eens op lotte en max bijv.

  #10519496 Quote

  Hoi! Inderdaad goed om er naar te laten kijken. Normaal mag je van een kindje op die leeftijd wel al taal verwachten en begrip van taal ook. Het zou misschien ook een TOS kunnen zijn. Wellicht kan je verwijzing vragen voor naar een audiologisch centrum. Daar kunnen ze zijn gehoor checken en eventueel ook onderzoek doen naar TOS. Laat je niet afschepen op het CB hoor! Want ik ben van mening dat je zorgen gegrond zijn. Eventueel kan je volgens mij ook via de huisarts een verwijzing vragen naar het audiologisch centrum. Succes!


  MariekeSep
  Bijdrager
  #10521966 Quote

  Als je je echt zorgen maakt kun je het CB gewoon overslaan en naar de huisarts gaan voor een verwijzing voor logopedie of het audiologisch centrum. 

  Wij hebben een zoontje van 2 jaar en 4 maanden. Hij praat wel wat woorden maar in verhouding met leeftijdsgenoten erg weinig. Situatie is niet helemaal hetzelfde want hij voert opdrachtjes wel uit maar qua praten vlot het bij ons niet. Met 2 jaar gestart met logopedie nog zonder resultaat. Wij mogen met 2,5 jaar langs Kentalis voor beoordeling, ze denken aan een eventuele TOS. 

  Het is wel zo dat jongetjes vaak iets langzamer zijn met praten en genoeg kinderen gaan pas vanaf 2 jaar echt wat woorden gebruiken. Ik zou het zelf tot die tijd de tijd geven en daarna richting de huisarts stappen. Wat ons heeft geholpen is het leren van baby/peuter gebaren en het lezen van het boek “Praten doe je met z’n tweeën”. 


  ManonBB
  Bijdrager
  #10523265 Quote

  Ik denk dat het altijd goed is om je zorgen te bespreken bij het cb of de huisarts. TOS, autisme, doof.. er wordt hier al van alles geopperd. Dat zou allemaal kunnen natuurlijk. Maar het kan ook heel goed zijn dat er niets aan de hand is. Sommige kinderen gaan gewoon pas wat later praten. 

  Mijn zoon is ook pas na zijn 2de verjaardag gaan praten, daarvoor maakte hij alleen maar losse klanken. Daarna is zijn taalontwikkeling heel vlot gegaan en heeft hij prima leren praten. Hij is nog altijd veel op zichzelf, gaat niet snel uit zichzelf een verhaal vertellen. Vindt het ook wel lastig om verhaal in logische volgorde te vertellen. Dat is gewoon wie hij is. Dat heeft hem op die leeftijd vast ook wat belemmerd. Dat is geen stoornis of probleem, dat is gewoon normale variatie als je het mij vraagt. 

  Lees ook: Slaapritueel: 1 tot 3 jaar

  Annevl-v
  Bijdrager
  #10527351 Quote

  Ik ben het eens met de meeste dames hier op het forum: als jij je zorgen maakt en het niet vertrouwd, ga op je gevoel af. Sla CB over en neem contact op met de huisarts. Of neem direct contact op met een logopedistenpraktijk gespecialiseerd in taal-en spraakproblemen bij (zeer) jonge kinderen, en overleg met hen. Daar heb je geen toestemming van een arts voor nodig. Het zou toch fijn zijn als iemand je bezorgdheid professioneel zou kunnen wegnemen dan wel bevestigen.    Sterkte. Met vriendelijke groet, Anne 


  MilouP
  Bijdrager
  #10527401 Quote

  Ik zou je ook aanraden langs een audiologisch centrum te gaan (cb of huisarts kan je doorverwijzen). Zij zullen eerst beoordelen of het gehoor nu goed is, dat kan namelijk een verklaring zijn. Daarna kunnen ze verder onderzoek doen naar de taalontwikkeling, vaak nemen ze hier ook de algemene ontwikkeling in mee. Aan de hand van deze onderzoeken zullen ze adviseren hoe je de taal het beste kunt ondersteunen, dat kan op veel verschillende manieren zijn.


  Pippy
  Bijdrager
  #10527628 Quote

  Hoihoi
  Mijn zoontje van 2.5 gaat begint nu pas echt met praten. 2 neefjes van ons zelfs pas met 3 jaar. 1tje zei op zn 3e verjaardag enkel papa en bal.
  Met beiden goed gekomen hoor, praten voor 10. Als hij verder sociaal kind is enzo zou ik het even afwachten.. hij is nog zo klein joh..

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct