Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Ervaringen Kentalis Peuter Met Taalontwikkelingachterstand

 • Auteur
  Berichten

 • Siep1986
  Bijdrager
  #5729002

  Hoi,

  mijn ventje van 3 + 3mnd is begonnen met logopedie. Nu zitten we in dubio of we hem naar kentalis moeten sturen omdat het nog maar een korte periode tot de zomervakantie is en bij de huidige PSZ heeft hij ook lang moeten wennen.

  Ik hoop hier moeders of vaders te ontmoeten die ervaring hebben met kentalis of met zo’n achterstand om ervaring en tips uit te wisselen. Ons zoontje heeft drie PSZ ochtenden waarvan 1 met extra begeleiding en 1x per week logopedie en daarnaast zijn we zelf er druk mee bezig.


  JomieJW
  Bijdrager
  #5729048 Quote

  Hoi Siep,

  Mijn naam is Jomie, ik ben zelf toevallig logopedist. Mag ik vragen wanneer jullie begonnen zijn met logopedie? Is dat nog maar recent, of al een aantal maanden?

  Jullie kunnen eventueel navraag doen bij Kentalis, maar het is wel zo dat Kentalis vaak pas ingeschakeld kan worden wanneer er 6 maanden logopedische behandeling is geweest zonder voldoende resultaat. Dit is het protocol waar de logopedist zich aan moet houden. Dit ook om de begeleiding die jullie kindje heeft de tijd te geven om vruchten af te werpen. Ik snap dat jullie als ouders snel resultaat willen en rekening willen houden met de gewenning die jullie kindje nodig heeft. Maar er is ook een protocol wat gevolgd moet worden, helaas. Wat Kentalis dan doet is meerdere testen op verschillende gebieden (taalontwikkeling, maar ook psychologisch) om een behandelplan op te stellen en eventuele begeleiding aan te passen die jullie kindje al heeft.

  Maar als jullie een logopedist hebben die ook al verschillende testen heeft gedaan en een goed behandelplan heeft, zitten jullie voorlopig bij jullie logopedist ook goed. Ook gezien op de PSZ ook al begeleiding gegeven wordt, denk ik dat het goed is om de begeleiding en de logopedist tijd te geven om resultaat te boeken. Indien het echt noodzaak is, kan de logopedist ook beslissen om 2x in de week begeleiding te geven. Dit wordt, naar mijn ervaring, eigenlijk alleen gedaan in zeer ernstige gevallen. Wellicht dat jullie dit bij jullie logopedist kunnen aankaarten, zodat jullie kunnen kijken naar de mogelijkheden.

  Hopelijk heb je iets aan mijn verhaal!

  Groetjes, Jomie


  Siep1986
  Bijdrager
  #5729185 Quote

  Hoi Jomie,

  dank je. Ik wil hem juist alle tijd geven om nu te wennen omdat ik opmerk dat het nu al best veel voor hem is. Een nieuwe groep een dagdeel en logopedie net drie weken. Het is Icare die wat pusht richting kentalis maar ik heb hun ook gezegd dat ze hem vorige maand eerst naar logopedie gestuurd hebben en hij heeft echt zes maanden moeten wennen op de huidige PSZ dus ik ben geen voorstander om hem nu vlak voor de zomervakantie nog te verplaatsen.


  de logopedist heeft een achterstand berekend van ruim een jaar en hij gaat wel hard vooruit in september zei hij niet meer dan enkele woordjes en nu begint hij wel lekker te communiceren alleeen op de PSZ vindt hij het erg spannend om te praten in de groep. Als het rustig is praat hij wel tegen de juf daarom blijf ik altijd even iets langer hangen zodat hij even kan communiceren met haar in de hoop dat hij het uiteindelijk ook in de groep doet.


  Helaas vervalt de derde ochtend met begeleiding per juli. Dit is een VVE groep maar er is eigenlijk geen plek terwijl hij al 1,5 jaar op de wachtlijst staat. We betalen deze plek zelf maar deze is helaas slechts tot de zomervakantie beschikbaar


  Siep1986
  Bijdrager
  #5729187 Quote

  Ik snap dat Icare zegt hij moet zoveel mogelijk bijzijn voor hij naar groep 1 moet maar anderzijds denk ik het is al vrij laat om nu nog kentalis in te schakelen met zomervakantie in het verschiet. In januari zou hij naar groep 1 moeten en ik denk zelf van kijk maar gewoon hoe hij zich ontwikkeld met logopedie begeleiding erbij natuurlijk en komt hij nog niet lekker mee geef hem dan een extra jaar groep 1 bijvoorbeeld.

  Hij wil graag, vind het leuk maar valt stil als de groep heel druk is of als de focus op hem gelegd wordt. Zo zegt hij bij Icare ook niets en weigert bv de oogtest te doen wat hij thuis uitstekend kan maar bij de logopedist is hij wel open en werkt op wat pubermomenten na wel mee .


  JomieJW
  Bijdrager
  #5729189 Quote

  Hoi Siep,

  Dat hij in die drie weken dat hij nu logopedie heeft, al zo’n vooruitgang heeft geboekt is zeer positief voor de toekomst hoor! Als hij een kindje is dat lang moet wennen, zou ik dat ook vooral in acht nemen. Het is zo belangrijk om een kind in zijn waarde te laten en zijn persoonlijkheid te respecteren. Het kan zijn dat hij zich op de PSZ niet altijd veilig genoeg voelt om daar volledig te communiceren, wellicht omdat hij overschaduwt wordt door andere kinderen, of omdat hij zich prettig voelt op de ‘achtergrond’. Het is apart dat Icare zo voor Kentalis aan het pushen is, ik ga er vanuit dat zij ook bekend zijn met de procedure.

  Ze zijn bij Kentalis goed in het afnemen van de onderzoeken, maar toch kan het wel wat belastend zijn voor een verlegen kind. Er wordt van alles van hem gevraagd en jullie moeten er wel elke keer heen. En sowieso duurt het altijd een heel aantal weken (minimaal 6 tot 8 weken) voordat de aanvraag in behandeling genomen kan worden, dus daar ben je dan ook weer gemiddeld 2 maanden tijd in kwijt. Jullie moeten vooral doen waar jullie als ouders je prettig bij voelen! Mijn mening op basis van je verhaal: Ik zou de logopedist gewoon lekker haar werk laten doen, als de extra begeleiding per juli vervalt zouden jullie eventueel kunnen overstappen naar 2 keer in de week logopedie – als dat dan nog nodig is.

  Succes met alles!


  Sas25
  Bijdrager
  #5729366 Quote

  Hoi siep ik ben pedagogisch behandelaar op een vierdaagse groep bij Kentalis. Het klopt dat als je kindje aangemeld is dat het nog wel duurt voor hij een plekje heeft. Eerst naar het audiologisch centrum voor gehoor en/of taaltesten als die nog niet zijn afgenomen. Aan de hand van zijn resultaten wordt dan besloten of hij in een tweedaagse of vierdaagse groep terecht komt. Dit heeft te maken met of hij alleen problemen heeft met de taalproductie het spreken of ook met het begrijpen van taal. Bij de behandeling is het wel zo dat taal continu de basis is en vanuit daar worden ook de dagelijkse activiteiten aangeboden. Dus op de groep bestaat de behandeling uit leren communiceren (door middel van taal, gebaren, picto’s en foto’s dus veel visuele ondersteuning) en ze krijgen individuele therapie van de logopedist.

  Als je nog vragen hebt hoor ik t wel.

  Groetjes.


  Siep1986
  Bijdrager
  #5729443 Quote

  Bedankt voor jullie reacties. Aan de hand van jullie informatie en ook het vertrouwen dat de logopedist heeft hebben we besloten dat kentalis nu niet handig is. Het is gewoon laat in het schooljaar en dat met de aanmelding en onderzoeken erbij zullen we hem juist overprikkelen ipv helpen. De logopedist gaat Icare voor ons bellen.

  Mijn zoontje zet zichzelf nu wel op de voorgrond in de groep als het gaat om spelen maar als het gaat om in de kring zitten en praten / zingen dan wordt ie erg rustig en kijkt om zich heen. Dit zie ik al van kleins af aan bij hem dus echt een karaktertrekje. Gister ook mooi voorbeeld ik kom hem halen en het was erg druk met alle ouders. Hij ging achter me staan en zei geen woord. Toen iedereen weg was gaat ie ineens met de juffen praten dus dan voelt hij zich veilig genoeg en is hij niet bang om iets fout te zeggen. Als hij tegen kindjes praat doet hij dat alleen met woordem waarvan hij zekerweet dat hij ze goed zegt.

  Ik denk dat Kentalis zeker wat voor hem was geweest maar dan had Icare dat eerder moeten aanbieden. Wij kenden het niet en hadden zijn achterstand vorig jaar al gemeld. Nu is het te laat in het schooljaar, helaas.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct