Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Ervaringen Klachten Bij Mirena Spiraal

 • Auteur
  Berichten

 • Lianfl
  Bijdrager
  #10483102

  Dag dames,

  Januari dit jaar een mirena spiraal laten plaatsen, nadat ik 2 kindjes heb mogen krijgen. In het begin veel weeïge buikpijn gehad en bijna dagelijks bloedverlies. Na een paar maanden kreeg ik steeds meer vage klachten:
  – Overslaan van het hart
  – Versnelde hartslag
  – Angst gedachtes
  – Snel geirriteerd
  – Regelmatig bruin bloedverlies, iedere keer maar een beetje
  – Af en toe steken onderbuik/lies
  – Niet lekker voelen en moe zijn

  Ik twijfel al een tijdje om de spiraal weer te laten verwijderen. Maar besloten om eerst bloed te laten prikken in het geval de klachten door iets anders komen. Echter uit bloedonderzoek kwam niets afwijkends (glucose, ijzer en schildklier).

  Mijn vraag hebben meerdere vrouwen klachten gekregen door de mirena?

  #10483113 Quote

  Hoi!

  Hoewel je vaak hoort dat het ‘niet zou kunnen’ heb ik persoonlijk ook veel last gehad van de mirenaspiraal. Met name vreemde hormonale schommelingen qua humeur en stemming. Ik heb heel lang de pil geslikt (vanaf mijn 15e tot 22e ofzo) en toen had ik dit nog veel erger. Toen ik dus de mirena kreeg was dat al een verademing en dacht ik eerlijk gezegd dat dit gewoon mijn persoonlijkheid was: dat ik af en toe de neiging had tot neerslachtigheid, of snel van stemming kon wisselen.

  Tot ik op een gegeven moment steeds meer last kreeg van de mirena, onregelmatige bloedingen etc. En rond die tijd hadden mijn vriend en ik het ook wel over ‘wat als..’ in de zin van een kindje. Dus heb hem laten verwijderen, besloot toen eerst nog een jaartje gewoon condoom te gebruiken om ook ‘mezelf zonder hormonen’ eens te ervaren ;).

  En wat een verschil! Ik ben qua persoonlijkheid dus helemaal niet neerslachtig of snel wisselend qua stemming, maar word dat van hormonen. Ik ga echt nooit meer terug naar hormonale anticonceptie, voor mij werkt het gewoon niet. 

  #10483326 Quote

  Hoi, ik heb (achteraf) ook veel last gehad van mijn mirena. Na ongeveer zo’n 6 jaar de pil te hebben geslikt (omdat ik erge migraine heb (had)) overgestapt naar de mirena. Deze heb ik 2x zo’n 4,5 jaar gehad. Daarna werd ik zwanger. Het advies is om na je zwangerschap even te wachten totdat alles weer op zijn normale plek is terug geroeid. Ik heb toen 5 maanden gewacht en heb toen weer een mirena spiraal genomen. En alle klachten die ik daarvoor had waren weer aanwezig. Somberheid, neerslachtig, laag libido, migraine en weinig energie.. Ik heb mij in de 5 maanden na mijn zwangerschap erg goed gevoeld en ben enorm gaan twijfelen. Veel gelezen over gebruik van mirena en voor het programma radar bij een forum terechtgekomen en er blijken zoveel vrouwen hier last van te hebben. Ik heb mijn mirena er na een aantal maanden eruit gehaald en voel mij sindsdien erg goed en mijn mirgraine aanvallen zijn echt stukken minder en zeker mee te leven. Ik zou nooit meer terug willen. Hopelijk heb je hier wat aan! Succes. Groetjes


  Lianfl
  Bijdrager
  #10483384 Quote

  Dankjewel dames voor jullie reacties.
  Ik heb zelf ook van mijn 14e tot 21e de anticonseptie pil geslikt. Ben daar toen ook mee gestopt ivm vele vervelende klachten. En was na het stoppen klachten vrij. Het liefst was ik ook niet aan de spiraal begonnen, maar wilde toch iets van anticonseptie omdat we (nu) geen wens hebben voor een derde kindje. Op advies van huisarts voor de spiraal gekozen omdat het hormoon plaatselijk wordt afgegeven. Maar ervaar nu dus weer hele vervelende vage klachten. Ik denk dat hormonale anticonseptie ook niet werkt voor mij. Ik heb net de huisarts gebeld en vrijdag word de spiraal verwijderd. Hopelijk verdwijnen daarna de klachten.


  LennyvO
  Bijdrager
  #10484226 Quote

  Ik heb jaren geleden ook een mirena spiraal gehad. Het gaf veel klachten. Wisselende stemmingen, krampjes, onregelmatige bloedingen en mogelijk zelf haar uitval. Toen ik de mirena heb laten verwijderen waren alle klachten over. We hebben een jaar alleen condoom gebruikt. Na mijn eerste zwangerschap heb ik verschillende anticonceptiepillen gebruikt. Allemaal ook met klachten. Uiteindelijk kwam ik uit op een ring. Die werkte voor mij het beste. Geen klachten en toch veilig vrijen. Maar artsen zijn er terug houdend in, dus je moet wel even doorzetten om die te krijgen.

  #10586461 Quote

  Dag iedereen,

  normaal zou ik nooit iets van deze aard delen op het internet, maar nu is de noodzaak erg groot en ik hoop ook echt andere vrouwen hiermee te kunnen helpen.

  Ik ben 42, heb twee kinderen van 10 en 12.

  Wegens erg pijnlijke mandstonden en vaststelling van adenomyose, stelde mijn gynaecologe voor om een mirena spiraal te plaatsen met de hoogste dosis afgifte van levonorgestrel.

  Ik heb hierover lang nagedacht want ben geen voorstander, maar die maandelijkse pijn was ook echt vreselijk dus heb beslist om een spiraal te laten plaatsen. Dit gebeurde in juni 2021.

  Na twee maanden ongeveer kreeg ik angsten, vooral ’s avonds in bed, dat er iets met mijn kinderen zou gebeuren. Ik panikeerde volledig over het feit dat ik ook op een dag zou sterven en kon het niet plaatsen.

  Op een avond ging ik naar een klassiek concert, daar overviel me een vreselijk raar gevoel, alsof mijn hoofd loskwam van mijn lichaam, tintelingen overal, een ijl hoofd,…  ik viel net niet flauw, maar moest de muzikanten storen door de zaal te verlaten. Meteen naar de spoed. Op de spoed bleek er niets aan de hand te zijn. Maar de angsten werden groter. Ik liet een hersenscan maken omdat ik aan een hersentumor dacht. Er bleek niets aan de hand.

  Ik voelde het stressniveau in mijn lichaam stijgen. Ik schrok van het minste. Een opvliegende duif deed me een meter in de lucht springen en bracht een shock teweeg die ik voelde tot in mijn tenen.

  Ik werd kortademig en zocht een longarts op. Weer bleek er niets aan de hand te zijn.

  Op een nacht werd ik wakker met steken in mijn hart, was doodeng. Ik dacht het gaat wel over, maar de dag erna bleef het sluimeren en ik voelde een constante vorm van paniek. Bleef daardoor kortademig en mijn hart ging meerdere keren per dag te keer. Ik ging weer naar de spoed omdat ik echt dacht dat ik doodging, het was zo eng. Ook toen bleek er niets aan de hand te zijn.

  Het werd er niet beter op, de échte paniekaanvallen begonnen nog maar pas. Hartkloppingen, ijl hoofd, enorme angsten, het ene moment bibberen van de koude, het andere moment nat van het zweet, veel urineren, diepe angst om te sterven… kortom de hel!! Zelfs als ik op vakantie was, in de natuur , in de bergen, niets om over te stressen, meerdere paniekaanvallen, nachten heb ik wakker gelegen, mezelf rustig proberen te maken, uren en uren duurde het soms…

  Om mezelf gerust te kunnen stellen, zocht ik een cardioloog op. Die vertelde me dat ik een zeer gezond hart heb. Dit kon me iets kalmeren, maar het duurde niet lang. De paniekaanvallen gingen maar door, en in zo’n aanvallen verloor ik alle connectie met mijn kinderen, met mijn partner, met voorwerpen, met de hele wereld… het was echt doodeng. Ik dacht dat ik opgenomen zou moeten worden, dat ik gek werd.

  Op één jaar tijd zat ik tweemaal op de spoedafdeling, bezocht ik een longarts, een cardioloog en deed ik een MRI van mijn hersenen!!! Ik heb fasciatherapie gedaan, osteopathie, ben bij de chiropractor geweest, alles om dit te kalmeren, maar niets hielp en het kostte tonnen geld!

  Toen begon ik te lezen over het mirena spiraal….. mijn god, wat een openbaring.

  Op 4 oktober ging ik naar de gynaecoloog om dat ding te laten verwijderen!!! De gynaecologe deed alsof er niets aan de hand was en dat ze dat alemaal nog nooit had gehoord. Wat een schande, ik ben zo kwaad, zo kwaad. Heb het gevoel dat ik een jaar van mijn leven kwijt ben. Waarom waarschuwen ze niet op voorhand? Waarom werken dokters hierin niet samen?

  Maar goed, na drie dagen voelde ik een soort van rust terugkeren. Ik houd een dagboek bij. Het is nu twee weken gelden en heb geen echte paniekaanval meer gehad. Wel nog stress in mijn lijf, maar die neemt heel geleidelijk aan af. Ook nog hartbonzen en minder grote angsten dat er toch iets mis is met mijn hart. Als het opkomt, neem ik ‘rescue’ en doe ik ademhalingsoefeningen. Ik kan het momenteel controleren, maar heb nog een lange weg te gaan. Het kan tot een jaar duren voor alles hersteld is. 

  Het is bewezen dat vrouwen met een spiraal veel hogere cortisolwaarden in hun bloed hebben. Dat voelde ik ook, nog steeds, constante ‘fight and flight’, mijn systeem is/was constant in overdrive. 

  Er zijn heel veel vrouwen enorm goed gesteld met een spiraal, maar voor mij was het de hel.

  Als je iets voelt wat je lichaam overneemt waarvan je weet dat het echt niet van jezelf is… denk er dan goed over na om het spiraal te laten verwijderen.

  Veel moed, veel succes, het komt goed!

  #10586628 Quote

  Hoi,

  Nog nooit op een forum gereageerd.

  Maae bizar dat er net vandaag iemand hier iets post alsof het mijn eigen verhaal is.

  Vandaag nog bij huisarts gezeten om onverklaarbare steken in borst/schouder.

  En dit is nog maar een kleine greep uit de afgelopen jaren. Mijn spiraal zit er nu denk ik 3 jaar in. Voel me al jaren niet echt top maar denk gewoon telkens dat ik dit ben en dit mijn karakter is. Heb eerder te maken gehad met angstgevoelens en paniekaanvallen. Een tijd ging het iets beter maar laatste maanden weer drama. Snachts heel vaak wakker worden uit het niets en meteen zware paniek krijgen. Mijn stemming is al jaren niet te peilen. Jantje huilt jantje lacht zeg maar… En mijn libido is inmiddels onder het 0 punt.

  Al eerder had ik eens gelezen over bijwerkingen van een spiraal en vandaag zei iets in me dat ik me daar in moet verdiepen.

  Ik denk na het lezen van deze verhalen dat ik hem ook ga laten verwijderen. Ik ben alleen heel bang, en dat is de doemdenker in mij, dat het geen verschil maakt en ik misschien hele andere klachten krijg.

  Wat zijn de ervaringen van andere na het verwijderen?

   

   

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct