Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Ervaringen Proluton

 • Auteur
  Berichten
 • #5736258

  Hallo dames,

  2,5 jaar geleden ben ik bevallen van ons eerste kindje. Hoewel ik een voorspoedige zwangerschap had, zijn met 33 + 2 wkn mijn vliezen spontaan gebroken en ben ik uiteindelijk bij 33+5 wkn van een dochter bevallen. Gelukkig was ze gezond en een keihard vechtertje en mocht ze na 2 weken al mee naar huis. Helaas hebben ze geen oorzaak kunnen vinden voor de vroeggeboorte.

  Nu ben ik 15 weken zwanger van ons tweede wondertje. Vanwege de eerdere vroeggeboorte sta ik onder controle van de gynaecoloog. Deze heeft mij geadviseerd om te gaan starten met Proluton-injecties. Volgende week moet ik weer op controle en aangeven of ik hiermee wil starten. De gynaecoloog schrijft dit nu voor, maar weet helemaal niet wat de reden voor de vroeggeboorte is geweest. Ik twijfel dan ook over het nemen van deze injecties. Heeft het baat? Wat zijn jullie ervaringen hiermee? En dan ben ik voornamelijk benieuwd naar degenen die ook een eerdere vroeggeboorte hebben gehad zonder aanwijsbare reden. En weet iemand of dit gevolgen heeft op de langere termijn?

  Groetjes Janine


  MFNeinders
  Bijdrager
  #5736558 Quote

  Hoi,

  Ik heb ruime ervaring (helaas) met vroeggeboorte. Onze 2e is geboren met 34 wk, onze 3e met 36+4 dagen en onze 4e met 26 weken. Hij heeft het helaas niet gered. Nu ben ik weken zwanger en gebruik al vanaf week 14 progrestron. Dit kan je krijgen dmv injectie (zoals jij beschrijft) of als vaginale pil (gebruik ik). Ben inmiddels 36 week zwanger!! Lijkt goed te komen qua termijn!

  De reden voor mijn vroeggeboorte was een verkorte baarmoedermond. Ben goed begeleid door het UMCG en vaak wekelijks een cerfixmeting gehad. Dit zou evt een reden kunnen zijn. Wist ik pas v.a mijn 2e zwangerschap….

  Misschien heb je er wat aan.

  Succes met je overweging!!!

  #5736580 Quote

  Hoi Marijke,

  Bedankt voor je reactie.

  Wat erg om te horen dat jullie 4e het helaas niet heeft gered :(. Fijn in ieder geval om te horen dat deze zwangerschap langer duurt. Hopelijk gaat alles goed, succes met je laastste loodjes.

  Heb je pas tijdens deze zwangerschap voor het eerst gebruik gemaakt van de progesteron? Aangezien je aangeeft dat je vanaf je 2e zwangerschap weet dat je een verkorte baarmoedermond hebt. En had je die al vanaf het begin, of werd dat steeds pas later geconstateerd?


  De gynaecoloog heeft aangegeven dit inderdaad ook iedere controle te gaan opmeten. Als ik wist dat dat de oorzaak was van de eerdere vroeggeboorte, zou ik het wel waarschijnlijk wel doen. Nu vind ik het nog moeilijk. Kijk erg op tegen die spuiten. Maar wellicht moet ik het ook eens hebben over die vaginale pil dan.


  Groetjes Janine


  MFNeinders
  Bijdrager
  #5736790 Quote

  Hoi,

  Ik weet al sinds de 2e dat de bmm extra kort is met de 20-weken echo. Toch is medicatie me nooit aangeboden. Liep altijd gewoon bij de verloskundige. Ook niet over gehad bij de 3e. Hij is gelukkig natuurlijkerwijs met 36+4 thuis geboren. Achteraf vind ik het ook jammer dat ik niet eerder van het bestaan van deze injecties/pillen heb geweten, maar ja, dat is achteraf


  MFNeinders
  Bijdrager
  #5736792 Quote

  Ik zie dat er een deel mist


  MFNeinders
  Bijdrager
  #5736793 Quote

  Ik heb al 2keer een vervolg op mijn vorige reactie gegeven, maar er gaat iets mis volgens mij. Ik probeer het vanavond te vervolgen v.a mijn laptop

  Lees ook: Zwanger, en nu?

  MFNeinders
  Bijdrager
  #5736794 Quote

  Ik heb al 2keer een vervolg op mijn vorige reactie gegeven, maar er gaat iets mis volgens mij. Ik probeer het vanavond te vervolgen v.a mijn laptop


  MFNeinders
  Bijdrager
  #5737169 Quote

  Het medicijn wat ik heb gebruikt heet Utrogestan. Is volgens mij hetzelfde als proluton: werkzame bestanddeel is progrestron. Ziekenhuizen maken hier zelf een kreuze in. Via apotheek verkrijgbaar. Uiteraard met recept van gyn. Misschien wel een idee om naar de lengte van de baarmoedermond te laten kijken. Succes!

  #10026058 Quote

  Hoi Janine,

  Hier een vergelijkbaar verhaal. Mijn zoontje van nu ruim 2,5 jaar is met 32w3d geboren. Ik zat met 31w aan de weeënremmers en hormooninjecties voor longrijping. Het was toen niet duidelijk waarom hij te vroeg kwam, al heb ik achteraf ook niet het idee dat dat destijds uitgebreid onderzocht is (ik kan me alleen herinneren dat ik op blaasontsteking ben getest, met negatieve uitslag). Verder geen complicaties voor hem, dus hij mocht gelukkig ook al met 3 weken mee naar huis, al voor de ‘voldragen leeftijd’ dus!

  Inmiddels 18 weken zwanger van nummer 2. Bij de eerste controle met VK al besproken of ik bij gyneacoloog onder controle zou moeten. Doorverwezen voor een intake en aldaar een heel pakket maatregelen aangeboden gekregen. Wekelijks proluton injecties vanaf 16 weken om de baarmoeder rustig te houden, elke twee weken opmeten baarmoedermond om te kijken of deze niet te vroeg verstrijkt en onderzoek (tot nu toe 1 x gehad) op mogelijk schadelijke bacteriën/virsussen/etc obv bloed, urine, uitstrijk en kweek. 

  Daarnaast bood ze ook nog aan om deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek (de zgn APRIL studie) naar het gebruik van aspirine om herhaalde vroeggeboorte tegen te gaan, waar verder geen bijwerkingen aan zouden zitten, maar daar heb ik voor geweigerd omdat ik het al genoeg polonaise aan mijn lijf vond.

  Ik was in eerste instantie ook sceptisch over die hormooninjecties. Waarom dan al vanaf zo’n vroeg stadium, en niet pas vanaf een week of 26; wat zijn de bijwerkingen; en mocht er onverhoopt iets kritisch mis zijn met de baby – houdt dit dan niet juist een natuurlijk proces tegen? Ik heb al mijn vragen uitgebreid besproken met de gyneacoloog en zij verzekerde mij ervan dat dit gewoonweg één van de bouwsteentjes is (naast dus die metingen van de bmm en het onderzoek op bacteriën e.d. die mogelijk een vroeggeboorte mede kunnen veroorzaken) die wetenschappelijk bewezen is als een behandeling die het risico op herhaalde vroeggeboorte flink verkleint. Juist in gevallen waarin niet duidelijk is waarom een eerder kind prematuur was. Ook zouden er geen verdere bijwerkingen aan zitten. Ik heb besloten om te vertrouwen op de gyneacoloog en de wetenschappelijk kennis hierover. Als ik mede hiermee in elk geval de 36 weken haal deze keer, ben ik blij.

  Inmiddels 2x injectie gehad, hij viel best mee ondanks dat hij in de spier moet. De rest van de dag regelmatig de bil even kneden om te zorgen dat de dikke vloeistof zich goed verspreidt 🙂 Heb alleen steeds een paar dagen erna nog een wat pijnlijk gevoel op de plek van de injectie, maar nog geen andere ongemakken kunnen ontdekken…

  Ik hoop dat mijn verhaal je helpt. Bespreek vooral al je vragen en zorgen met de gyneacoloog, dit is hun specialiteit!  

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct