Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Foetaal Alcohol Syndroom

 • Auteur
  Berichten
 • #10339646

  Hallo (kinderwens)ouders,

  Ik ben benieuwd wie hier allemaal op de hoogte zijn van het Foetaal Alcohol Syndroom. Zijn jullie op de hoogte gesteld van de gevaren van drinken tijdens een (prille) zwangerschap? Zoja, waar hebben jullie deze informatie gekregen? Was dat al bij de verloskundige bijv?

  Mijn interesse hiervoor is omdat wij er onderzoek naar doen en we proberen het meer onder de aandacht te brengen. Dit is helaas nog een onderwerp waar te weinig aandacht aan wordt besteed.

  Groetjes!


  gebruiker482178
  Bijdrager
  #10339647 Quote

  Ik moest een vragenlijst invullen bij de intake bij de verloskundige. Daar stond oa de vraag op of je drinkt/dronk en zo ja hoeveel dan.


  Mamsell
  Bijdrager
  #10339648 Quote

  Kan mij bijna niet voorstellen dat iemand met een kinderwens die bewust probeert zwanger te worden dit niet weet🤷🏼‍♀️ Maargoed je zal ze hebben indd. 

  Denk dat vooral minder bekend is hoe weinig (bijv 1 vol glas) er nodig is een kind met FAS op de wereld te zetten. 

  Daar denken veel nog best makkelijk over om mij heen. 

  Bij de verloskundige word tijdens de intake gevraagd naar alcohol, tabak en drugs gebruik. 

  3x verschillende VK, die vraag altijd bij de intake gekregen. 

   

  #10339650 Quote

  Ik vraag me af hoe groot dit probleem is… Dat je geen alcohol moet drinken weet bijna iedereen wel. Hoe vaak komt dit syndroom überhaupt nog voor in Nederland? Niet om vervelend te doen hoor, maar zijn er geen andere zaken omtrent zwangerschap die wat prangender zijn om te onderzoeken? 

  Om je vraag te beantwoorden, ik heb er veel over gelezen dat je geen alcohol moet drinken toen ik een kinderwens had. En inderdaad bij de intake van de verloskundige vragen ze of en hoeveel je drinkt. Als je niets drinkt gaan ze je ook niets over de gevolgen vertellen… Er zijn wel meer dingen te bespreken.


  Dpl
  Bijdrager
  #10339652 Quote

  Ik denk dat je je erin vergist hoeveel vrouwen toch drinken tijdens de zwangerschap hoor. Niet iedereen heeft evenveel toegang tot goede informatie. Daarnaast wordt vaak gedacht dat een kleine hoeveelheid alcohol geen kwaad kan. 


  Ikbendoutzen
  Bijdrager
  #10339660 Quote

  Minni, wat is dat voor snelle conclusie? Heb je enig idee hoeveel kinderen in Nederland ouders hebben die niet zo n hoog iq hebben, hebben gedronken en fasd hebben?  Ik heb met eigen ogen gezien wat dat voor een kind betekend.  Ook blijkt dat veel vrouwen die hoger opgeleid zijn dit doen. 

   

  @topicstarter: wij gingen via medisch traject en waren dus al gesyopt met alcohol, dit wist ik en werd in in ziekenhuis en folders benoemd. Daarnaast bij verloskundige de vraag. 

  #10339669 Quote

  Daarnaast lijkt het me ook een gevoelig onderwerp omdat lang niet alle ouders inderdaad op de hoogte zijn. Er zijn bijv. ook vrouwen die niet weten dat ze zwanger zijn en dan drinken. Die mag je eigenlijk niks kwalijk nemen en als ze dan horen dat hun kind later FAS heeft dan doet dat toch emotioneel een heleboel met je.

  Er zijn ook een boel kinderen die niet goed worden gediagnosticeerd. FAS heeft een aantal uiterlijke kenmerken maar lang niet altijd. Die cijfers tellen dus niet mee maar het komt vaker voor in NL als we zouden denken. Ook drinken er meer vrouwen als we denken alcohol tijdens de zwangerschap, mede door te weinig informatie hierover gekregen te hebben (of onjuiste informatie) of door het niet weten zwanger te zijn. Het komt ook best vaak voor bij hoogopgeleide vrouwen.

  Ik denk juist omdat er zoveel verschillende informatie over gegeven wordt en omdat het een lastig onderwerp is vanwege schuld en schaamte, dat er maar weinig over gesproken wordt.

  Wat denken jullie? Zouden jullie meer gerust gesteld zijn als er meer onderzoek kwam? Zodat we weten hoeveel is toegestaan of liever waarom helemaal liever niet drinken tijdens zwangerschap?

  Maar ook: Stel je hebt zelf een kind met FAS. Is er genoeg informatie te vinden. Weet je waar je terecht kan in de hulpverlening? Weet je waar je op moet letten bij een kind om te achterhalen of het FAS is? Zijn hulpverleners goed op de hoogte?

  Goed om te horen dat er bij zoveel verloskundigen naar gevraagd word bij de intake! Dat is zeker positief.

  #10339678 Quote

  Ik denk zeker dat onderzoek geen kwaad kan. Zelf nu zwanger van je tweede en beide keren is er bij de verloskundige naar alcohol/drugs/medicatie gebruik gevraagd.


  Rozenmeisje
  Bijdrager
  #10339687 Quote

  Ik denk niet dat een onderzoek gericht moet zijn “hoeveel is toegestaan” omdat dit bij iedereen anders is hoeveek alcohol schade aan kan richten en inderdaad “niks” tijdens de zwangerschap een goede richtlijn is. Denk dat er wat dat betreft voldoende onderzoek en duidelijkheid over is alleen dat er nog weinig over naar buiten komt. Dus een campagne/ posters/ folders bij de verloskundige en huisarts lijken me zinvoller. 

  Zelf in het verleden gewerkt met enkele kinderen met -waarschijnlijk- Fassyndroom. Toch wel de ervaring dat de ouders allen licht verstandelijk beperkt waren met bijkomende problematieken. Wat om een andere vorm van informeren en misschien zelfs begeleiden vraagt dan bij normaalbegaafde mensen. 

  Mij lijkt de invloed van voeding op de ontwikkeling van de foetus in het algemeen een interessanter onderwerp. Of als je een specifieker onderwerp moet kiezen bijvoorbeeld BPA. Hier is veel minder over bekend maar wel het kan wel grote gevolgen hebben. 

   

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct