Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Geen mens op bezoek in de kraamweek

 • Auteur
  Berichten

 • MommyvanZ
  Bijdrager
  #10126895

  Daar ben ik weer hoor.

  Nu de bevalling steeds dichterbij komt merk ik dat ik geen zin heb in mensen, vooral bepaalde mensen.

  En voornamelijk als de baby er dadelijk is.

  Dit klinkt waarschijnlijk heel erg raar, maar een aantal jaar geleden heb ik een zware depressie gehad. Hier ben ik helemaal weer goed uit gekomen, maar ik ben bang dat het terug komt als ik dadelijk ben bevallen (geen idee of dit kan overigens)

  Maar wat me stoort is dat mensen nu al roepen dat ze ons wel willen helpen die eerste weken.

  Dat is echt super lief! En geen idee of het nodig is, maar ik heb hier ook een kraamhulp rondlopen. De eerste paar dagen werkt ze langer dan de laatste paar dagen (dat is al afgesproken) ik vind het storend als er dan ook nog andere mensen rondlopen en zich eventueel gaan bemoeien. Terwijl ik niet weet hoe ik me dan voel op dat moment.

  In mijn hoofd is het een grote chaos. Begrijp me niet verkeerd, mijn ouders en hun nieuwe man en vrouw en schoonzussen zijn zeker welkom als ik net ben bevallen. En tegen mijn moeder kan ik altijd zeggen dat ze misschien een dag niet hoeft te komen. Maar mijn stiefmoeder is een heel ander verhaal.. ze is nogal dominant, probeert haar zin door te drijven en komt 1000% onaangekondigd binnenvallen (zij en mijn man gaan ook niet zo goed samen en 1 verkeerd woord tegen haar en ze trekt haar mond open, daarnaast is ze het type dat mijn zoon heel de dag wil vast houden en gaat kussen :s )

  Er komen ineens zoveel dingen in mijn hoofd die echt niet wil dat dat gaat gebeuren.

  Lang verhaal kort, kun je mensen weg houden in je kraamweek en hoe doe je dat? En hoe groot is de kans dat een depressie terug komt?

  Ik wil gewoon wennen, rust en genieten met mijn man en onze zoon. En als ik behoefte heb aan mensen dat ze dan kunnen komen en anders niet.

  ♡ 


  Sanne1979
  Bijdrager
  #10126898 Quote

  Het is jouw kraamweek. Als jij je daardoor beter voelt, moet je het lekker op jouw manier doen.

  Makkelijk gezegd, maar probeer niet nu al allerlei dingen in je hoofd te halen, je weet totaal niet hoe je je straks voelt. Komt vast goed. 

  Het allerbelangrijkste; geniet ervan! 

  #10126903 Quote

  Ik wilde in mijn kraamweek ook niemand zien en juist met het gezin zijn en aan elkaar wennen. 

  Je kan het aangeven bij je kraamhulp en die kan je helpen. Die zeggen dan dat moeder en kind hun rust nu nodig hebben en bezoek niet uktkomt.

  schaam je er niet! Die eerste werk moet je wennen en bij komen!


  SuzannevanD
  Bijdrager
  #10126908 Quote

  Ik ben zelf precies 3 weken geleden bevallen en maakte me ook erg druk over een overvloed van bezoek de eerste dagen en mensen die ongevraagd goed bedoeld van alles wilden doen waar we niet op zaten te wachten. Ook omdat er in het verleden nogal wat gebeurd is en ik bang was voor een overvloed aan emoties waar we niets aan hadden. 

  Het beste advies wat ik je kan geven is duidelijk je wensen aan te geven (van te voren misschien zelfs al) bij je familie en ook aan de kraamzorg. 

  Wij hebben onze beide gezinnen (ouders, broers en zussen) gevraagd of ze alsjeblieft niet onaangekondigd langs wilden komen, maar even wilden bellen naar mijn man van te voren. Dat beviel erg goed, want zo had ik het gevoel zelf controle te hebben en konden we zelf aangeven dat het een uurtje later of ander moment van de dag beter uit zou komen. En dan kun je op dat moment kijken of je bijvoorbeeld nog boodschappen nodig hebt en dan aan de tel vragen of ze dat mee wilden nemen. En de kraamzorg zorgde ervoor dat onze dochter niet constant van persoon naar persoon overgegeven werd, gaf duidelijk bij bezoek aan dat het voor ons en de kleine beter was om lekker bij papa en mama te blijven de eerste week. 

  Ik was van te voren bang dat bepaalde mensen, vooral mijn moeder en schoonmoeder, alsnog hun eigen plan zouden trekken en niet zouden luisteren naar onze wensen maar dat is helemaal niet gebeurd! 

  Helemaal vanwege je angst dat de depressie terug komt is het echt heel belangrijk dat je doet wat voor jou het beste voelt die eerste week. Andermans gevoelens zijn dat even wat minder belangrijk! 


  Abena H
  Bijdrager
  #10126911 Quote

  Voor mensen buiten je naasten is het handig om het geboortekaartje gewoon pas later te versturen. Dus zorgen dat ze pas later weten dat de kleine geboren is. En bij mij heeft een homeopathische arts goed geholpen om hormonen te sturen en een postnatale depressie te voorkomen. Misschien kun je daar ook gewoon nu alvast naartoe gaan?


  StephW
  Bijdrager
  #10126925 Quote

  Wees duidelijk over jouw wensen! Ik heb hetzelfde en wil ook niet teveel gedoe de eerste week. Dus ik zeg dat ook tegen iedereen en dat helpt hopelijk. Het van arm naar arm van de baby wil ik ook echt niet omdat ze daar onrustig van kunnen worden. Maar dat vind ik miss nog t meest lastige..

  Lees ook: Uitgerekende datum berekenen - handige tool
  #10126927 Quote

  Als je een geboortekaartje verstuurd zet er dan op: Bezoek vinden wij fijn, mag het na de kraamtijd zijn. Bezoek vinden wij fijn, mag het na een belletje zijn. Als je een van beide op de kaart zet dan komt er elk geval niemand onverwachts!

  Geef het ook meteen door aan de kraamhulp. Zij kan mensen die niet welkom zijn weigeren door te zeggen dat jullie rust nodig hebben. Net als de baby van hand naar hand laten gaan. Dat is voor een kind niet fijn, maar voor jou als moeder al helemaal niet. De kraamhulp is een uitkomst wat dat betreft!


  Marma
  Bijdrager
  #10126958 Quote

  Hoi,

  ik herken me een beetje in je verhaal. Ik heb ook last gehad van depressies en tijdens mijn zwangerschap voelde ik me ook een tijd somber. 

  Toen ik net bevallen was (11 weken geleden) ging het door het slaapgebrek, heftige bevalling en hormonen ook helemaal niet goed. Dit hadden we eigenlijk ook wel voorzien en om die reden ook al het kraambezoek behalve onze ouders op afstand gehouden. 

  Onze kraamverzorgster wist hier ook van. Er is in mijn omgeving niemand geweest die er geen begrip voor had. Gewoon aan jezelf denken, er komt straks genoeg op je af! Dat bezoek kan later ook wel. 

  En ik adviseer je om zo veel mogelijk rust te pakken in de kraamweek, slapen als de baby slaapt. 

  Succes met de bevalling en geniet van je kraamweek! 

  #10126982 Quote

  Hoi! Ik denk dat het geen probleem zal zijn, je kraamperiode. Je zult dan erg druk bezig zijn met de kleine of met rusten/slapen. Gewoon goed met je partner en kraamhulp afstemmen of en wanneer je eventueel bezoek wilt ontvangen.

  Ik heb zelf ervaren dat op sommige momenten wanneer het wel kan het minder erg is als er onaangekondigd bezoek langskomt, maar lastige personen in je familie heeft iedereen wel, en die zijn niet alleen dan lastig.

  Ik heb een oom waar ik zo slecht tegen kan, die kwam dus in zijn enthousiasme ook onaangekondigd. Ik was toen heel toevallig even alleen en wilde net gaan slapen maar dat we gauw een kopje thee samen konden doen. En na een kwartier ging hij weg. Dit is mijn manier maar mijn man is er anders in, die werd zo boos op zijn moeder die besloot om rond 23 uur nog even onaangekondigd langs te komen. Hij had gelijk maar vond het echt niet leuk hoe hij haar afblafte. 

  Zo had mijn moeder zich bedacht dat toen ik met weeen werd opgenomen, ik het wel erg prettig zou vinden als ze de hele familie zou optrommelen om vervolgens direct na mijn heftige bevalling, zonder te overleggen, met z’n allen binnen te komen, ik had nog niet gedoucht en de ruggenprik was nog niet uitgewerkt (was dus nog verlamd vanaf m’n onderrug). Ik heb me op dat moment in moeten houden maar ze heeft nadien de wind van voren gehad, ik was zo boos op haar. Ik heb haar voor mijn komende bevalling aangegeven dat ze wegblijft totdat ik tegen haar zeg dat ze mag komen. Ze heeft er begrip voor. 

  Verder hebben wij een kraamfeest gegeven en hebben we iedereen die langs wilde komen gevraagd om dan te komen. En dat werkte prima. 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct