Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Gesloten 2

 • Auteur
  Berichten

 • BibiWa
  Bijdrager
  #10522390

  Gesloten


  ZazouSept
  Bijdrager
  #10522391 Quote

  Dat is heel persoonlijk. Ik vond het heel fijn dat ik mijn bed nooit uithoefde om flesjes klaar te maken. 


  Littlegirl
  Bijdrager
  #10522397 Quote

  Ik heb de eerste vijf maanden bv gegeven en daarna kv. Er is voor allebei wat te zeggen eigenlijk 😅

  Ik vond bv fijn omdat:
  1. de kleine in een co-sleeper sliep, dus elke nacht kon ik de kleine snel aanleggen en weer in bedje stoppen. (Niet mijn bed uit!!)
  2. Ook merkte ik dat ik na een voeding heel makkelijk weer in slaap viel.
  3. Opstarten duurde wel eventjes dus daar was bij mij wat motivatie voor nodig. Maar ik voelde me top dat het gelukt was.
  4. Lekker knus met je kleintje tegen je aan. Ik smelt nog als ik er aan denk!
  5. Goed voor de antistoffen voor je kleine
  6. Altijd melk bij je 😉
  7. Geen gedoe met flesjes maken/schoonmaken enz.

  Kunstvoeding vind ik ook leuk/fijn.
  1. Mijn man kan helpen en dat vind ik heerlijk om te zien.
  2. Kleine is minder afhankelijk van mij
  3. Eindelijk niet meer kolven (dat vond ik echt niet fijn, idem betreft stuwing)

  Voor beide is dus wat te zeggen. Vooral doen wat voor jou goed voelt! Want de ervaringen met borstvoeding zijn bij iedereen anders. Als ik nog een keer ooit een kleine mag voeden dan kies is denk ik weer voor borstvoeding. Maar mocht het strijd zijn of om wat voor reden dan ook niet prettig zijn dan vind ik een flesje ook helemaal prima ☺️


  Galileo
  Bijdrager
  #10522400 Quote

  Niemand kan helaas zeggen hoe het voor jou gaat zijn. Ik ervaar zelf bv geven als ‘meestal ideaal’, maar weet ook dat dit niet voor iedereen zo is. Ik zal hieronder voor- en nadelen beschrijven zoals ik het heb ervaren en nog ervaar. Doordat ik voor mijn eerste zwangerschap medicatie slikte die niet samen gaat met zwangerschap of bv en ik überhaupt niet wist hoe ik me zonder zou voelen, wist ik niet of BV een optie zou zijn. Ik ben absoluut niet van de bv-maffia;)

  Allereerst is er de kennismaking met je kindje. De ene baby hapt direct goed aan, de andere baby heeft daar meer moeite mee. Ook de fles wordt niet door elke baby meteen begrepen, maar vereist wat minder werk.

  De eerste weken duurt voeden lang, het aanhappen, goed drinken; allemaal vermoeiend voor kleintjes. Dit kan bij zowel fles als borst zo zijn, net als krampjes en allergieën. Heel veel pech!

  Na 2 dagen voelen de tepels alsof ze er vanaf vallen en na dag 3 bestel je bijna een rood badpak omdat de borsten van Pamela niets zijn vergelijking met die van jou (en dat doet pijn), maar na een week waren mijn borsten echt wel prima pijnvrij, het grootste deel van dr dag. En die pijn tijdens de pijnlijke dagen; niet erger dan de brandende onderkant en charmant voel je je toch al niet, dus acceptabel (voor mij dan hè)

  Na een aantal weken gaat het voeden sneller. Groot voordeel; je hoeft niets te bereiden, hooguit trui omhoog en bh los. En je hebt het altijd bij je op juiste temperatuur! Wil je stuk wandelen en weet je niet wanneer de baby huilt? No worries, the food is there! Langer blijven hangen dan de eigenlijke voorbereiding, last minute ergens mee-eten: we hebben de borst. Nadeel is wel dat je die borst ook mee neemt als je zelf zonder kind weg gaat en dat je dan moet nadenken over kolven enzo. Ook hier geldt; vooral eerste periode en hoe je er zelf in staat.

  Baby’s die op kv groeien, gaan vaak sneller naar voeding om de 4 of zelfs 5 uur, bv-baby’s drinken vaak langer elke 3u. Ook de slapen ze gemiddeld minder snel door. Maar andersom is met kv dat doorslapen geen garantie en moet je dan je bed uit. Met bv kun je ze al sabbelend in je eigen slaap voeden.

  Mijn oudste heeft een jaar bv gehad, was ik helemaal niet van plan (zelfs geen elektrische kolf gekocht omdat ik elke week dacht ‘jaa, maar met … maanden ga ik toch stoppen, dus zonde als ik die nu nog koop’). Het ging echter zo enorm gemakkelijk, dat ik stoppen zonde vond van de fijne momenten, de mogelijke voordelen van bv (op de rest groeien ze ook!) en het geld (geef ik met alle liefde uit aan mijn baby’s, maar ben ook een Nederlandse).

  baby 2 is 7 maanden. De tijd gevlogen, veel mensen stoppen rond maand of 6 en dat is helemaal prima. Ik voel alleen die behoefte nog helemaal niet; het is nog steeds mijn kleine lieve knuffel ventje! Eentje die, mede door oorontstekingen, slecht slaapt. Dan zou je kunnen zeggen; geef de fles, kun je de gebroken nachten afwisselen met je man, maar hij slaapt gewoon lekker naast me, ik koppel hem aan als hij daar ‘s nachts op vraagt en vaak weet ik ‘s ochtends niet eens meer hoe vaak ik heb gevoed. Ik ben blij dat ik de melk altijd bij me heb, kolf op werk voor de opvang, maar ik doe ook niet moeilijk over kunstvoeding. Soms krijgt hij 2 flesjes gekolfde melk en een kunst, soms alles gekolft en heel af en toe alles kv. Ook thuis hebben we kleine verpakkingen kv, zodat ik gewoon van huis kan en niet vooraf hoef te kolven. Na een tijdje kunnen je borsten het ook beter aan nu en dan een voeding over te slaan, scheelt veel.

  Laat je niet teveel leiden door wat anderen denken dat zou moeten, wat anderen je aanpraten. Doe wat jij fijn vindt, in welke vorm dan ook!


  Galileo
  Bijdrager
  #10522401 Quote

  toevoeging: Ik ben een enorme chaoot en wil wel alles goed doen. Ik krijg al vlekken bij het idee dat ik schepjes moet tellen, flessen moet onthouden, etc. Als je aan mij vraagt of bv meer werk is dan KV: nee!

  Ik vind misschien wel het allergrootste voordeel dat ik (door een gezond groeiend kind en 2 werkende borsten) nooit hoef te twijfelen of het genoeg is, af te meten, onthouden, uitstellen etc. Kind heeft honger? Dan is er melk, punt!


  Bo-Belle
  Bijdrager
  #10522407 Quote

  Ik kan de vergelijking niet helemaal malen want ik heb iets langer als een jaar bv gegeven en alleen kv op de opvang op een gegeven moment. Maar het idee van kv vond ik ingewikkeld haha. Flesjes tellen, uitrekenen hoeveel ze mogen en wanneer en verspreid over hoeveel flessen. Terwijl bv is gewoon rustig plekje opzoeken en shirt omhoog 😉 

  De eerste maanden waren hier wel een zoektocht. Ik had veel melk en een snel toeschietreflex. Dat gecombineerd met een kort tongriempje bij mijn dochter resulteerde in heel veel kramp. Daarnaast heeft ze ook een koemelkallergie dus het was hier echt zoeken in het begin, wat werkt qua houding? Wat kan ik zelf wel of niet meer eten? 

  Maar… ik vond dat allemaal niet opwegen tegen het geluk van voeden en uiteindelijk dus een jaar bv gegeven  

  Lees ook: De kraamweek: wat kun je verwachten?

  Feutje
  Bijdrager
  #10522415 Quote

  Ik vond bv de eerste twee weken een uitdaging omdat toen de productie op gang aan het komen was, en de techniek nog aan het leren was. Daar hebben m’n tepels wel wat last van gehad, maar na die eerste weken ging dat helemaal prima.
  Bv is ideaal, ook voor onderweg: geen flesjes en melk en gekookt water meenemen etc. Gewoon een rustig plekje opzoeken.
  Zorg er wel voor dat je elke paar dagen een flesje aanbiedt: bij mij ging de kleine op een gegeven moment (na een of anderhalve maand of zo) de fles weigeren (de zuigreflex neemt af en dan moeten ze dus bewuster kiezen om te gaan zuigen). Daardoor moest ik hem altijd bij me houden. Inmiddels is hij 6 maanden en drinkt hij uit een beker, dus kan hij eindelijk naar een oppas.
  Nog steeds geen spijt van de borstvoeding!


  Rcl
  Bijdrager
  #10522416 Quote

  Ik doe combi vanaf begin eind dag avond nacht borst voeding voor nacht kunst en overfsg kunst dit ookomdat ons kindje geen kracht heb op drinken en zo weten dst er wat in gsat


  JannekeN
  Bijdrager
  #10522428 Quote

  Doe waar jij je goed bij voelt! Echt dat is het belangrijkste. Als jij denkt en vindt, je kunt het altijd proberen, dat het onwijs zwaar is, heerlijk kunstvoeding gaan geven. Daar is echt niets mis mee.

  Ik heb het bij allebei mn kinderen geprobeerd. De oudste heb ik een week meegetobt. De tweede ben ik na 2 voedingen gestopt. Ik had niet genoeg voeding en te gladde tepels. Ja, ik had alles op alles kunnen zetten. Maar daar had ik geen blije moeder van geworden!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct