Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Hb te laag, MCV normaal, hielpen ijzertabletten?

 • Auteur
  Berichten

 • ElsieJoy
  Bijdrager
  #10259360

  Hoi allemaal,

  Ik merk dat ik me toch best wel ongerust begin te maken. Ik ben nu  22 weken zwanger en heb een Hb gehalte van 6.1 mmol/l. Te laag dus. Naast het Hb is ook de MCV waarde gemeten, die een indicatie zou kunnen zijn van waar het lage Hb gehalte aan ligt. Die is echter met 90 helemaal normaal (moet tussen de 80 en 100 liggen, lager dan 80 is indicatie voor ijzergebrek en hoger dan 100 indicatie voor B12 tekort). Ondanks dat de MCV waarde goed is, heb ik toch ijzertabletten (ferrofumeraat 200mg) voorgeschreven gekregen.  Gezien de MCV niet duidt op een ijzertekort vraag ik me af of dat dus wel gaat helpen.
  Zijn er hier vrouwen bij wie de bloedarmoede in de zwangerschap beter werd (of in elk geval niet erger werd) door ijzertabletten te gaan slikken waarbij het MCV ook normaal was? 

  #10259381 Quote

  Mij HB is 5,4 en ze zeggen ijzer maar is niet ijzer ik ga verder onderzoek doen in ziekenhuis ik zal aangeven ik wil verder onderzoek hebben bij ziekenhuis gyneloog 


  Mamariëlle
  Bijdrager
  #10259440 Quote

  Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik een iets te laag hb. Maar bleek mijn mcv eigenlijk iets te groot 102. Toen hebben ze vervolg onderzoek gedaan, en bleek dat ik wat bloedcellen afbreek. Omdat  ik in mijn zwangerschap niet echt last van had gingen ze er niet wat mee doen. Alleen 6 weken na mijn bevalling wordt nog een keer het hele pallet aan waardes geprikt om te kijken of dit nog steeds het geval is. Met mijn bevalling heb ik veel bloed verloren, daarna hb 5,4. Dus toen ook wel ijzertabletten gekregen. Na 4 weken ga ik bij de verloskundige mijn ijzer nog een keer laten bepalen. Maar is nu 22 dagen geleden dat ik bevallen ben, dus dat weet ik nog niet. 

  voor jou zou ik zeggen, probeer een paar weken de ijzer en laat het dan weer een keer bepalen. Dan kan je zien of het effect heeft. Waarom je mcv normaal is weet ik niet, misschien komt je ijzer tekort wel door verschillende oorzaken, waaronder ijzertekort. 

  #10259448 Quote

  ik zou je b12 ook laten bepalen. Gynaecologen en verloskundigen moeten weten dat je bij een gecombineerd probleem van ijzer + (foliumzuur en/ of – meestal alleen ) b12 of alleen een b12 probleem een normaal MCV kan hebben.


  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10259826 Quote

  Hmm, niet helemaal de geruststellende reacties waar ik een beetje op gehoopt had.
  Ik heb nu afgesproken met de huisarts dat ik nog zo’n 3 weken (dan slik ik de pillen 4 weken) de ijzertabletten blijf slikken en dat het dan opnieuw geprikt wordt. Als het niet (op zn minst een beetje) beter is geworden tegen die tijd wordt er verder onderzoek ingezet. Ik slik overigens ook al een hele tijd vitamine B12 omdat ik graag vegetarisch/veganistisch eet (eet ook wel vlees en vis, maar niet elke dag ofzo). Hierdoor geven ze aan dat ze nu geen B12 kunnen prikken, omdat die B12 van de supplementen dan kennelijk nog in je bloed rondloopt zonder dat het per se iets zegt over of je lijf er iets mee kan ofzo. We gaan het zien, maar voor verder onderzoek zou ik dus een tijdje moeten stoppen met B12 slikken. 


  ValerieVO
  Bijdrager
  #10260288 Quote

  Ik slik nu ongeveer 4 weken ijzerpillen. Vandaag gaan ze opnieuw mijn waardes prikken dus ik ben benieuwd! 

  Lees ook: Uitgerekende datum berekenen - handige tool

  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10260322 Quote

  @ValerieM, spannend! Ben heel benieuwd naar of het gewerkt heeft bij jou. Hebben ze jouw MCV ook bepaald de vorige keer? En was die ook normaal?


  Daniejelle
  Bijdrager
  #10261211 Quote

  Hoi ElsieJoy,

   

  ik zou even navragen of je ferritine is bepaald dit is de ijzervoorraad. Hb en ferritine samen zijn het belangrijkste om te kijken of er een ijzertekort is! 
  groetjes


  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10261560 Quote

  Dat hebben ze nog niet bepaald, gaat pas over 2,5 week gebeuren als de staalpillen niet voldoende helpen.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct