Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Hoe Gaan Jullie Om Als Je Minder Gaat Werken Met De Financien

 • Auteur
  Berichten
 • #10523892

  Ik vraag me af wat iedereen doet als er een lieve baby is geboren?

  Wij werken nu beide 5 dagen en mijn man soms 6

  We zouden ons kindje 3 dagen naar de opvang willen brengen? Dat zijn de dagen dat ik werk

  Ik zou evt af en toe een 4e dag kunnen werken dat de kleine bij opa en oma is.

  Wij delen nu ieder de helft dus gelijk deel in de gezamenlijke rekening.

  Dat gaat veranderderen. Maar hoe ?

  Inpreciepe zijn de dagen dat ik vroeger werkte en salaris kreeg nu de dagen dat ik voor de kleine zorg.
  Ik heb nu zelf ook minder salaris voor de 3 dagen dat ik werk en de dagen dat ik voor ons kindje zorg.

  Hoe doet iedereen dat?


  JdeB
  Bijdrager
  #10523896 Quote

  Dat is wat he? Inkomen omlaag en kosten omhoog. En moeilijk inschatten vooraf hoe het er precies komt uit te zien. Ik ben ook minder gaan werken en draag nu financieel ook wat minder bij dan mijn partner.

  Misschien zou je bij je werkgever eens kunnen vragen om een voorbeeldloonstrook. Dan weet je ook hoeveel minder je precies gaat verdienen. Of via internet wat opzoeken natuurlijk.

  Als je blijft werken heb je ook recht op combinatiekorting. En kijk ook eens goed naar eventuele toeslagen, kindgebonden budget en kinderbijslag (site belastingdienst). Dat vangt misschien een deel van jouw missende salaris weer op.

  Succes!

  #10523897 Quote

  Wij hebben alles op 1 bult, dus maakt niks uit hier.
  Gelukkig maar want zit al lang in de ziektewet en toen wia dus breng nog maar 35% binnen van wat ik deed…
  Bij jullie zou het dan naar rato zijn toch? Alles bij elkaar en dan kijken hoeveel % dat is voor de een en de ander?
  Succes.


  JannekeN
  Bijdrager
  #10523900 Quote

  Inmiddels werk ik maar 1 dag in de week meer. Oma past dan op, dus dat is heel fijn. Wij hebben de luxe dat we het huis op 1 salaris konden kopen. Daardoor zijn onze vaste lasten niet zo hoog.
  Voordat de kinderen geboren werden, werkte ik 4 dagen.
  We hebben letterlijk alle financiën op een rij gezet. Een hoop bespaard op kleine dingen en bezuinigen. Heel eerlijk, het was hier geen probleem. We hebben nog zoveel! En genieten van de kleine dingen. We sparen nu voor de vakantie en dat maakt het extra leuk!


  MvanL
  Bijdrager
  #10523901 Quote

  Wij hadden eerst ook gesplitste rekening maar moment dat we wisten dat we kindje op komst was hebben we de rekening samengevoegd
  En alles op 1 hoop gedaan
  Misschien is dat een optie voor jullie


  BibiWa
  Bijdrager
  #10523902 Quote

  Het deel dat jij minder gaat werken om voor jullie kind te zorgen, kunnen jullie dat niet delen?

  Dus stel je krijgt 500 euro minder, dan draagt je partner richting jou 250 euro bij. Ik vind het persoonlijk niet eerlijk dat degene die minder gaat werken vanwege verzorging kinderen dat financieel moet dragen. Een optie is immers ook om beide 1 dag minder te werken.

  Daarnaast (dus niet in plaats van) zou ik ook de vaste lasten naar rato gaan verdelen ipv 50-50. Dus jouw salaris + 250 euro = bedrag X en jouw partner houdt over bedrag Y. Beide bedragen zijn een bepaald percentage. (Bijv jij verdient 40% van X en Y bij elkaar opgeteld en je partner verdient 60%). Dat betekent dat je de vaste lasten ook zo verdeeld.

  Een optie is inderdaad ook om alles op 1 bult te gooien en alles netjes te verdelen.

  In ons geval houden we gezamenlijk een even groot bedrag over om van te leven en het overschot (1 van ons verdient meer) gaat naar een gezamenlijke spaarrekening. Dus eigenlijk ook 1 “bult”. Maar doordat we beide hetzelfde bedrag overhouden op onze eigen rekening hoeven we niet steeds aan elkaar toestemming te vragen wanneer we dingen aanschaffen. Dat lijkt me mega irritant. We overleggen uiteraard wel over de spaarrekening, maar we sparen voor een groot doel, dus besteden we dat geld tussendoor ook amper en valt er weinig te overleggen.

  Lees ook: Uitgerekende datum berekenen - handige tool

  RomyVM
  Bijdrager
  #10523908 Quote

  Hier ook een gezamenlijke rekening. Mijn man werkt 4 dagen, ik 2. De kinderen gaan dus maar 1 dag naar de opvang, de andere dag is papadag. Opvang krijg je veel van vergoed (als je tenminste niet een mega hoog inkomen hebt allebei, dan krijg je minder vergoed maar dat vind ik dan ook logisch gezien het salaris wat je krijgt)
  Hier is het in ieder geval zeer de moeite waard om te werken tegenover de kosten van de opvang!

  Wij wonen redelijk goedkoop en hebben maar 1 auto. Dat scheelt erg in de kosten. Maandelijks sparen we €700-€1000 ook al hebben we 2 kinderen en de 3e op komst. Dat is heel veel geld. Dat komt omdat onze hypotheek best laag is en we dus maar 1 auto hebben.

  Ik koop gewoon de boodschappen die ik nodig heb, maar gooi weinig weg. Probeer restjes op te eten enzo.
  Kleding koop ik soms maanden niks, dan weer ineens veel. Ik probeer het geld van de kinderbijslag voor kleding apart te leggen zodat dat geen extra kosten zijn. Daar kom ik prima mee uit, ik hoef geen 20 setjes kleding per kind en koop merkkleding tweedehands of in de uitverkoop. Betaal nooit €25 of meer voor een stuk kinderkleding.

  Nu zijn wij op dit moment wel enorm aan t verbouwen dus alles wat we gespaard hebben aan geld, gaat op aan de verbouwing. Maargoed, daar hebben we ook jaren voor gespaard en we kunnen die €80.000 aan verbouwing zo ophoesten zonder extra hypotheek te hoeven afsluiten.

  Ik heb geen idee wat ik wekelijks aan boodschappen enzo uitgeef, maar er zijn genoeg weken dat ik puur geld uitgeef aan boodschappen en niks anders. Ik ga niet wekelijks naar de stad ofzo, en ook niet naar de schoonheidsspecialiste of iets.

  Voor iedereen is de financiële situatie natuurlijk anders, maar ik zou je aanraden even goed op een rij te zetten wat er maandelijks in en uit gaat en wat je kwijt bent/terug krijgt aan kinderopvang. En misschien een gezamenlijke rekening nemen, ik vind dat ideaal. Ons geld is gewoon van ons allebei, ook al verdient mijn man meer dan ik. Hij vertouwd erop dat ik geld uitgeef waar het nodig is en niet onnodig met zijn geld strooi.


  Han C
  Bijdrager
  #10523911 Quote

  Eens met BibiWa. Echter in aanvulling hierop: je hebt niet alleen minder directe inkomsten, je pensioen wordt ook lager. Ik wil ook kijken of ik dat op een of andere manier kan verdisconteren. Niet om zakelijk te zijn, maar om al het gewoon gelijk te verdelen.


  Lewis
  Bijdrager
  #10523913 Quote

  Wij zijn al zo gaan werken toen de kinderwens er was, omdat ik de mogelijkheid had met een nieuwe baan te beginnen. En toen liet de baby 4 jaar op zich wachten, dus we waren het al gewend. Ik werk 3 dagen en mijn man 4 dagen. Ik heb zelf een gemiddeld salaris en mijn man een best wel hoog salaris. Dus we hebben de ongelovelijke luxe dat we allebei wat meer tijd met onze dochter en straks 2 dochters hebben. 

  We zijn eigenlijk altijd heel voorzichtig geweest met duur leven, of nou ja in vaste lasten. Ik hou van af en toe eens vakantie, en niet opletten in de supermarkt, en af en toe eens wat leuks kunnen doen, shoppen, uit eten oid. Dus we wonen in een niet al te duur huis en hebben geen dure hobbies of meubels of abonnementen ofzo en kijken altijd wel naar of iets goedkoper kan. Maar er gaat wel redelijk wat geld naar de supermarkt en onze verwende dochter haha!

  Omdat wij scheef lopen in zowel hoogte van salaris als in dagen dat we werken hebben we lang geleden al een gezamenlijke rekening geopend waar alle vaste lasten vanaf gaan. We hebben uitgerekend wat er totaal binnen komt, excl toeslagen en vakantiegeld en belastingteruggave enzo. Hoeveel procent ik daarvan verdien en hoeveel hij verdient, en dat percentage passen we dan weer toe op het totaal van vaste lasten en boodschappenbudget/tanken enzo. ik stort dus een percentage daarvan op de gezamenlijke rekening. Wat over blijft is voor mezelf, en voor incidentele uitgaven. Die laatste gaan een beetje meer op gevoel. De ene keer betaal ik en de andere keer hij. Hij betaalt vaak wel de wat duurdere dingen, omdat hij dus ook een hoger percentage “zakgeld” overhoudt. 

  Vakantiegeld en de belastingteruggave zetten we jaarlijks geheel op de spaarrekening, en de helft daarvan is voor vakantie, andere helft sparen en erg dure incidentele uitgaven. De kinderopvangtoeslag gaat natuurlijk naar de kinderopvang, hypotheekrenteteruggave naar de hypotheek, en kinderbijslag gebruik ik vaak om weer wat spullen/kleding voor onze dochters te kopen. 

  Maargoed, wij zitten dus wel in de positie dat we geen eindjes aan elkaar hoeven te knopen. Al hebben we zeker geen eindeloos geld en moeten we heus wel opletten.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct