Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Hoe komen we van de nachtvoeding af?

 • Auteur
  Berichten
 • #10288149

  Hallo! 

  Hoewel ik niet zeker weet of iemand hier de gouden tip heeft – en het natuurlijk ook afhangt van je kindje – waag ik het er toch op. Want wie weet heeft iemand wél een gouden tip!

  Ons zoontje is bijna 6 maanden (1 augustus) en een ontzettend vrolijk mannetje. We hebben een tijdje moeten zoeken naar een ritme, maar dat zit er nu aardig in. We geven sinds zijn geboorte flesvoeding op verzoek, wat wel aardig neer komt op hetzelfde ritme per dag. Het gaat ongeveer zo: 7:00 – 11:00 – 14:30 – 18:30 en om 19:00 naar bed. Voor de ‘late voeding’ hebben we hem nooit wakker gemaakt zoals je vaak hoort, dus die zat vaak zo tussen 23:00 en 2:00.

  Inmiddels is meneer dus bijna 6 maanden en hij zou volgens het cb zonder die late fles moeten kunnen. Hij zou ook best naar 4 flessen kunnen, alleen het punt is dat hij weigert juist die late fles te laten vallen. Hij krijgt eind van de middag een groentehapje, ’s ochtends een fruithapje en ik laat hem ook regelmatig een korstje brood met pindakaas knabbelen.

  ’s Nachts wordt hij de laatste tijd steeds wakker tussen 2 en 4 uur. Hij heeft dan écht honger, het is krijsen tot hij een fles krijgt. Daarna gaat hij makkelijk weer slapen. Hij drinkt de fles van 7 uur vervolgens niet altijd enthousiast leeg – vast omdat hij niet lang daarvoor dus nog een flesje gehad heeft.

  Wat we al doen:
  - Granen toevoegen aan de fles om 18:30
  - Granen toevoegen aan fles om 7:00
  - Hapjes geven

  We vinden het op zich niet super erg dat deze fles er nog in zit, maar het cb wees ons erop dat het nu zou kunnen zijn dat hij hieraan gaat wennen en dit dus een gewoonte wordt tot wij er een einde aan maken. We dachten tot zij dat zeiden altijd dat het vanzelf wel over zou gaan, zodra hij meer ‘echt’ eten krijgt maar ben nu toch een beetje bezorgd geworden.

  Weet iemand hier dit toevallig? Of het vanzelf over gaat (zoals wij dachten) of dat we dit idd actief moeten beëindigen? Radicaal stoppen met de fles, zou dat kunnen? Krijgen we wel één of twee helse nachten maar als het daarna over is hebben we dat er wel voor over.. Maar wil ook niet zijn ritme helemaal in de war schoppen door dat ineens te gaan uitproberen.

  Dank is groot!

  #10288163 Quote

  Hoi! Ik heb geen tip maar tegen ons zei het CB dat pas vanaf 1 jaar kinderen eigenlijk zonder nachtvoedingen moeten kunnen en als het daarvoor niet lukt jet helemaal niet erg als ze dat nog krijgen.

  Wij hebben dus gewoon gegeven als hij trek had. Wel altijd kleine flesjes ( als hij heel laat kwam in de nacht 60+2 of als hij heel vroeg kwam 120+4 of 90+3) en onze zoon is uiteindelijk van de een op de andere nacht gaan doorslapen bij ong 7 maanden.

   


  Suffjuh
  Bijdrager
  #10288164 Quote

  Wij hebben tot 8 maanden nog een nachtfles gegeven. Hij at toen ook al een broodje en fruit en mee met olwarm eten. Hij had er gewoon behoefte aan. Toen ie hem wat vaker oversloeg en dus door sliep zijn we als ie kwam een half flesje gaan geven. Nu komt is ie 10 maanden en zit ie op 2 flessen en af en toe nog een nacht flesje van 90 dus. Hij geeft zelf aan wanneer die een fles wilt ☺️

  #10288168 Quote

  Oh als ik dit lees hebben wij blijkbaar gewoon een controlfreak gesproken bij het cb! Fijn om te lezen. Kunnen idd wel beetje op de hoeveelheid gaan letten, dat is misschien wel een goede. Maar verder lijkt mee gaan in wat hij aangeeft hierin dus helemaal niet zo slecht.

  Het is ook niet zo dat hij ons hele nachten wakker houdt ofzo, het is echt een flesje en meteen weer slapen.


  Zeeuwsmeisje
  Bijdrager
  #10288175 Quote

  gewoon dat flesje geven hoor.

  Mijn oudste dochter heeft tot een maand of 9-10 nog geregeld een nachtvoeding nodig gehad. Mijn jongste dochter is 30 juli 6 maanden dus net zo oud als jouw kindje. Krijgt ook elke nacht nog een voeding. Ik geef wel minder in de nacht, 90cc per fles.

  Bij mijn oudste dochter ook alles geprobeerd om eraf te komen. Nu doe ik er niet moeilijk om, ik weet dat ze het gewoon ff nodig heeft en het stopt echt vanzelf een keer. De een slaapt helaas eerder door dan de ander…

   


  Zeeuwsmeisje
  Bijdrager
  #10288176 Quote

  gewoon dat flesje geven hoor.

  Mijn oudste dochter heeft tot een maand of 9-10 nog geregeld een nachtvoeding nodig gehad. Mijn jongste dochter is 30 juli 6 maanden dus net zo oud als jouw kindje. Krijgt ook elke nacht nog een voeding. Ik geef wel minder in de nacht, 90cc per fles.

  Bij mijn oudste dochter ook alles geprobeerd om eraf te komen. Nu doe ik er niet moeilijk om, ik weet dat ze het gewoon ff nodig heeft en het stopt echt vanzelf een keer. De een slaapt helaas eerder door dan de ander…

   

  Lees ook: Alles over doorslapen

  Dpl
  Bijdrager
  #10288181 Quote

  Wat een onzin van het cb. Met 6 maanden kunnen kinderen echt die nachtvoeding gewoon nog nodig hebben. Hij gaat helemaal nergens aan wennen als je die gewoon geeft, als hij hem niet meer nodig heeft stopt hij vanzelf met de nachtvoeding vragen. 

  #10288223 Quote

  Bedankt allemaal voor de reacties! Ik ben overtuigd en wij gaan gewoon nog even door. 

  Deze dame van het cb was ook erg verbaasd dat wij flesvoeding op verzoek gaven, want zo zou er nooit echt een ritme in komen. Dus bij nader inzien denk ik dat zij gewoon een andere opvatting heeft wat betreft hiermee omgaan dan wij (overigens ben ik het er ook niet mee eens, want hij bepaalt zijn eigen ritme maar dat is elke dag op ong een halfuur na gelijk).

  #10288224 Quote

  Vanaf 9 mnd hebben ze de nachtvoeding in principe niet meer nodig, maar ik geef onze dochter en zoon nog wel een nachtvoeding als ze erom vragen. Het komt helaas wel eens voor dat ze een maaltijd slecht eten, ze komen dan zelf die nacht. 

  Ik vind 6 mnd daarom nog te vroeg. 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct