Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Hoe laatste stukje borstvoeding afbouwen?

 • Auteur
  Berichten

 • Lewis
  Bijdrager
  #10342933

  Ik ben nu sinds 3 weken de borstvoeding al kolvend aan het afbouwen. Baby is nu 11 weken. Had een grote productie en een premature baby die ondanks vele hulp van verschillende kanten nooit goed heeft leren drinken. We hadden er beiden veel last van. 

  Een eerdere poging om voeding voor voeding te schrappen leverde me heel gauw een ontsteking op. Met kolven had ik er meer controle over. 

  Inmiddels zit ik op eens per 12 uur kolven, dus 2 voedingen per 24 uur.

  Hoe kan ik vanaf hier het beste verder gaan? Hoe hebben anderen dit aangepakt? Beter steeds iets minder lang kolven of toch die sprong naar eens per 24 uur wagen? Ik ben best bang voor weer een ontsteking.

  Oh en hoe weet je dat je helemaal kunt stoppen? Pas als er niks meer uit komt? Of ruimt je lichaam het laatste beetje op? Zolang je kolft is er nog steeds een beetje vraag toch?


  Dpl
  Bijdrager
  #10342942 Quote

  Het maakt niet zoveel uit wat je doet. Bij steeds een beetje minder kolven heb je denk ik iets minder kans op stuwing en borstontsteking.
  Je hoeft niet te blijven kolven tot er niks meer komt, dat zal namelijk heel lang duren waarschijnlijk. Als je niet veel meer kolft per keer kun je stoppen. Als je merkt dat je veel stuwing krijgt klein beetje kolven zodat je borsten weer soepel voelen. Zo voorkom je een borstontsteking. 
  Weet dat stuwing wel nodig is om af te bouwen; stuwing is het signaal voor je lijf dat er minder melk gemaakt hoeft te worden en is dus heel effectief om af te bouwen. 


  Evimetbaby
  Bijdrager
  #10342959 Quote

  Je kan of minder minuten kolven,

  of steeds langer er tussen laten. Nu doe je 12 uur, doe je morgen 14, dan een paar dagen 16, proberen 1x per 24 en dan zelfs die 24u wat langer uitstellen.

  Als je stuwing krijgt allleen even de stuwing er af halen..

   


  Lewis
  Bijdrager
  #10343008 Quote

  En de laatste melk die in je borsten zit… Verdwijnt dat gewoon? Stomme vraag misschien haha


  Lewis
  Bijdrager
  #10343009 Quote

  Ik haal er nu nog 2 x per dag iets meer dan 50 ml per borst uit


  Dpl
  Bijdrager
  #10343036 Quote

  En de laatste melk die in je borsten zit… Verdwijnt dat gewoon? Stomme vraag misschien haha

  Nee hoor, geen stomme vraag. Als je je borsten met rust laat stopt de melkaanmaak vanzelf. Veel vrouwen merken nog wel lange tijd (maanden) dat er een drupje melk uitkomt als ze in de borst knijpen, maar zolang je dat blijft doen blijft er ook komen.  

  Als je nu nog 2×50 kolft zou ik nu naar 2×40 gaan. Over een paar dagen naar 2×30 en daarna 2×20. Als je geen stuwing hebt dan stoppen. Daarna zo nodig nog een keertje kort kolven bij erge stuwing, echt alleen de druk eraf. 

  Lees ook: Alles over doorslapen

  Lewis
  Bijdrager
  #10343184 Quote

  Haha dus niet mezelf blijven melken onder de douche oid 😊

  Dankje voor de tips! 

   


  Dpl
  Bijdrager
  #10343185 Quote

  Nee, probeer je nieuwsgierigheid of er nog melk is te bedwingen 😉

   

  Succes met het laatste stukje afbouwen!


  MilkaOreo
  Bijdrager
  #10343450 Quote

  Ik ben op een gegeven moment alleen gaan kolven als ik stuwing had, en dan alleen tot de ergste druk eraf was. Op een gegeven moment maken je borsten vanzelf steeds minder melk aan, tot het stopt. 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct