Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? Maak een account aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen.

Hulp

 • Auteur
  Berichten

 • Oktobermama
  Bijdrager
  #10390194

  Bestaat er zoiets als een coach of mentor die je begeleid bij het ouderschap? Ik heb een klein netwerk en weinig gelijkgestemde mensen om mij heen en merk dat ik heel onzeker ben als nieuwe moeder. Geen familie of vrienden met baby’s. Het CB heeft heel andere ideeën dan ik en daar heb ik mij nog niet genoeg op mijn gemak gevoeld om mijn verhaal te doen. Daarnaast heel erg het ‘niet roze wolk’ gevoel en vind ik het vooral erg zwaar en moeilijk en ben ik veel emotioneel. Ik weet niet zo goed waar ik hiermee terecht kan. Ben al bij de huisarts geweest en dat was prettig maar kan daar ook niet altijd heen om te praten. Soms denk ik wel eens ik zou iemand om mij heen willen die zegt wat ik moet doen, die de beslissingen maak en mij begeleid hierin. Bestaat er zoiets?

  #10390196 Quote

  Je kunt je gemeente bellen hiervoor, afdeling WIZ (werk, inkomen en zorg). Zij kunnen dan een inschatting maken of je professionele ondersteuning nodig hebt. Als ze dit niet nodig achten, dan kun je altijd denken aan een maatjesproject bij jou in de buurt. Misschien is er een moeder die zich als vrijwilliger heeft aangemeld en een goede match kan zijn met jou! Heel veel sterkte en succes!   


  Oktobermama
  Bijdrager
  #10390199 Quote

  Dankjewel, daar zal ik eens naar kijken! Mijn man is snel bang dat we een stempel als probleem gezin krijgen of jeugdzorg erbij betrokken raakt en daarom best voorzichtig met dit soort dingen. Ben zelf ook erg zoekende ik wat ik precies wil. 

  #10390201 Quote

  Hadden jullie vanuit de verloskundige niet zo’n groepje met zwangeren die ongeveer net zo ver waren? Soms ontstaan daat appgroepjes uit waar je elkaar dingen kunt vragen waar je tegenaan loopt. 

  Heb ook eens iets voorbij zien komen waar moeders andere moeders helpen die met vragen zitten zal eens kijken of ik dat terug kan vinden. Als je niks meer van me hoort hier niet maar misschien weet iemand anders dan wat ik bedoel.  

  En in grotere steden heb je ook van die mamacafees, geen ervaring mee maar misschien is dat iets?


  Oktobermama
  Bijdrager
  #10390205 Quote

  Ja, helaas door COVID zijn al dat soort dingen niet doorgegaan tijdens mijn zwangerschap. Had mij ook graag dmv een cursus oid willen voorbereiden en zodoende ook mensen willen leren kennen, maar helaas. 
  Ik heb wel eens iets voorbij zien komen vanuit het CB van moeder helpen moeders oid. Dat was alleen niet in mijn regio. Maar ik zou natuurlijk eens kunnen informeren bij het cb. Bedankt voor je reactie!

  #10390218 Quote

  Je hoeft niet perse direct als probleemgezin bestempeld te worden hoor. Mocht de gemeente de nood er ook in zien, dan komt er een indicatiesteller langs, waarmee je in gesprek gaat, zij kijkt dan welke hulpvraag er ligt en hoeveel uur begeleiding je daarvoor nodig hebt en van welke partij. Dus hoe ernstiger de hulpvraag, des te meer uren. En er wordt gekeken welke partij het best aansluit bij je hulpvraag.

  Vooral niet bang zijn voor een stempel, jeugdzorg komt echt niet direct om de hoek kijken met allemaal enge consequenties 😉 daar moet je pas aan denken in situaties van: verwaarlozing, mishandeling, verslaving bij de ouders, delinquent/agressief gedrag van ouders enz. En zo te horen is dat bij jullie helemaal niet aan de orde… 

  Volgens mij is jouw hulpvraag gewoon: help mij om het zo goed mogelijk te doen voor mijn kindje, want alleen kom ik er niet uit. Daar is hoe dan ook hulp voor, danwel professioneel via de gemeente, danwel via een matchend maatje via een maatjesproject

  #10390222 Quote

  Hi lieve mama,

  Als je wil kan je mij een mailtje sturen en starten wij gewoon een appgesprek waar je alles in kan bespreken. Ik ben 23 en net moeder geworden. Ze is 4 maanden en ik zit in hetzelfde schuitje als jij. Zo heb je geen instanties erbij maar kan je wel je hart luchten. Wellicht een idee?

  #10390223 Quote

  Neem eens contact op bij het buurtteam bij jullie in de buurt


  Nika
  Bijdrager
  #10390233 Quote

  Heb je niemand in je familie je hierbij soms wat kan begeleiden? Ouders of schoonouders bijvoorbeeld, die weten in vele situaties wel raad. Het consultatiebureau heeft in sommige steden een programma met vrijwilligers dat moeders informeert moeders heet. Zo een vrijwilliger komt dan bijvoorbeeld 1x in de maand bij je thuis of je gaat samen wandelen. Wellicht kan dit weer na de lockdown en is dit fijn voor je. 

  Volg altijd je gevoel. Wat zegt je gevoel in bepaalde situaties? Het klinkt misschien hard of onaardig en zo bedoel ik het niet, echter jij bent de moeder en neemt de beslissingen. Dat kan een ander toch nooit voor je doen. Een ander kan adviseren maar jij en je partner maken de eindbeslissing. 

  De eerste periode is pittig. Het herstel na de bevalling en wennen aan je baby, hormonen, emoties, slaaptekort. Het komt goed , ook al denk je nu misschien van niet lieve mama. Je kunt het 💜

Meepraten op het forum? Meld je aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen