Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Inleiden Zonder Teveel Medische Ingrijpen Tips

 • Auteur
  Berichten

 • Lizzyfrizzy
  Bijdrager
  #10560244

  Hallo allemaal,

  Donderdag word ik ingeleid (vliezen gebroken) in de hoop dat ons tweede kindje dan geboren zal worden. Ben dan 41 weken zwanger.
  Ook mijn eerste zwangerschap is middels een inleiding gegaan en daar heb ik mij volledig overgegeven aan de keuzes van de artsen. Maar nu wil ondanks het breken van de vliezen, eigenlijk zoveel mogelijk een hands-off bevalling.
  Het voelt een beetje dubbel, want ik weet wel dat mijn partner en ik de regie hebben in de verloskamer, maar ik weet vanuit mijn eerste bevalling dat ze allerlei protocollen hebben als er ingeleid gaat worden.
  Iemand tips over hoe ik dit het beste aanpak? Ik wil het liefst bijv na het breken van de vliezen geen medisch ingrijpen meer en het lichaam alles zelf zo laten oppakken. Ook niet toucheren etc, maar krijg ik dan geen gezeik met de artsen als je wilt afwijken van bestaande protocollen?
  Als iemand tips heeft, ik hoor ze graag! Bedankt alvast!


  Tesssa
  Bijdrager
  #10560248 Quote

  Goede vragen en ik snap dat je dit graag zo wil. Eerlijk gezegd denk ik dat je dit het beste kan bespreken met het ziekenhuis waar je gaat bevallen. Ik weet niet waar je woont, maar in Amsterdam weet ik dat er ziekenhuizen zijn die hier (zoveel als mogelijk) mee instemmen. Of in elk geval hierin met je mee willen denken wat mogelijk is. Maar ook dat er ziekenhuizen zijn die vaster aan hun eigen protocollen vasthouden. En het is ook een beetje afhankelijk van welke verloskundige/gynaecoloog je aan je bed hebt en die dag verantwoordelijk is.. Dus ik zou als ik jou was je wensen heel concreet opschrijven en dan met de zorgverleners overleggen.

  Succes en ik gun je een mooie, natuurlijke bevalling! 

  #10560252 Quote

  Ik zou al je vragen/bespreekpunten opschrijven en het van tevoren goed bespreken. Bedenk wel dat die protocollen er niet voor niets zijn, die zijn er natuurlijk om te zorgen dat je kindje zo gezond mogelijk ter wereld komt en dat jij zo min mogelijk complicaties ondervindt. Je zegt dat je wil dat je lichaam het zelf oppakt, maar als je ingeleid moet worden, is dat blijkbaar een teken dat je lichaam even een zetje nodig heeft. Heel veel succes!


  ZazouSept
  Bijdrager
  #10560255 Quote

  Ik zou het overleggen. Ik wilde eigenlijk niet aan de weeenopwekkers terwijl de artsen dat direct wilde starten. Toen mocht ik het na het breken van de vliezen een uur afwachten (er gebeurde uiteraard helemaal niks haha) om te kijken of er natuurlijk weeen kwamen en toen dat niet zo was werd de medicatie gestart. 

  #10560282 Quote

  Even googelen: Nira van Dijk heeft een minicursus bevalplan schrijven voor 17(!) euro. Zij is helemaal voor informed consent en eigen keuzes, de regie houden. Eigenlijk precies wat je schrijft dat je graag zou willen. Check ook even haar instagram.

  #10560283 Quote

  … ik heb de cursus niet gedaan, maar ik denk dat alle mogelijkheden wel voorbijkomen, dus ook zo interventieloos mogelijk bevallen bij een inleiding.

  Lees ook: De bevalling: wat kun je verwachten?
  #10560286 Quote

  En anders, stuur haar even een berichtje. Ik denk echt dat zij je kan helpen!


  Lewis
  Bijdrager
  #10560295 Quote

  Ik ben ingeleid. Mijn ontsluiting was al zodanig dat ik direct kon vliezenbreken. En daarna lag binnen 45 min mn dochter op mn buik. Geen pompje oid gehad. Zo kan het ook nog lopen. 

  Ik had vooraf met een verpleegkundige een bevalplan uitgewerkt. Bij mijn oudste braken de vliezen spontaan en toen kwam ook meteen een weeenstorm op gang. Daarom zijn ze ermee akkoord gegaan om me 3 uur de tijd te geven om weeen te maken. Ik moest vanwege complicaties in het ziekenhuis bevallen. Maar de gewone verloskundige geeft er 6 uur voor, voordat je samen naar het ziekenhuis gaat om weeenopwekkers te starten. Mits alles goed is natuurlijk. Je kan hier best over ‘onderhandelen’. Zeker bij de tweede. Mij is verteld dat bij de eerste die opwekkers vaker nodig zijn. En dat het lichaam bij een tweede beter weet wat de bedoeling is. Dus dan zijn ze wat milder met direct het pompje aan zetten. 

  Maar realiseer je wel dat bij 80% van de inleidingen de weeen niet vanzelf op gang komen, en dat het dus wel nodig blijkt.

  Ik had ook overlegd dat als het nodig is, dat ze starten met een hele lage dosis, en me altijd vertellen wanneer het opgehoogd zou worden. En weer uit als mijn lijf het goed overnam. Was ook akkoord en eigenlijk ook protocol. Maar bleek niet nodig dus. 

  Zorg ook dat je man je wensen kent. Tijdens een bevalling hoor je zelf niet alles en kun je ook niet altijd zelf dingen bespreken. Dan kan hij je advocaat zijn.


  DKT
  Bijdrager
  #10560312 Quote

  Ik heb een geboorteplan geschreven. Er zijn formats beschikbaar, google even op bevalplan en je hebt al een paar handvaten die je kunt gebruiken. Ze hebben mijn bevalplan gescand en een volgende controle met ons besproken en ja dan ben je soms wel een beetje aan het onderhandelen. Voordat ik werd opgenomen is deze nogmaals doorgenomen met de dienstdoenende verloskundige/gynaecoloog. 

  Zo wou ik niet teveel in/uitloop van medisch personeel en wegens een traumatische ervaring met co-asistenten absoluut geen co-asistenten erbij. Op het laatste is wel op aangedrongen, maar ik heb toch wel echt voet bij stuk gehouden. Uiteindelijk hebben ze eigenlijk al mijn wensen gerespecteerd. Zo wou ik ook niet ingeknipt worden en enkel weeënopwekkers als het echt medisch noodzakelijk was. 

  Dat ze je raar aankijken, moet je echt los laten. Jouw lijf jou regels en zolang iets medisch niet noodzakelijk is respecteren ze je wensen is mijn ervaring. Sterker nog ik kreeg complimenten van zowel de gyn als verlos/verpleegkundige dat ik overal zo goed over nagedacht had en dat ik opkwam voor mijn rechten. Maar misschien kwam dat ook wel doordat het vrouwen waren (who knowes). Laat je partner ook je bevalplan doornemen zodat hij voor je wensen kan opkomen als het anders gaat. 

  Ze keken mij pas raar aan dat ik erin had staan, dat wanneer de keus gemaakt moest worden tussen mijn overleven of dat van de baby ze moesten kiezen voor de baby. Die keus wou ik absoluut niet overlaten aan mijn partner, zodat ik hem nooit wat kon verwijten. Mijn man vond dat niet bepaald leuk maar hij begreep het wel. Ik heb een bloedziekte en daardoor meer risico op overlijden tijdens en na de bevalling. 

  Kortom schrijf een bevalplan zodat je zwart op wit je wensen hebt staan en je partner handvaten heeft van wat jij wel of niet wil.  Zet erin dat je zoveel mogelijk de regie wil houden en ze met jou overleggen als er ingegrepen moet worden. Laat hem inscannen en bespreek hem van te voren tijdens een controle en nogmaals wanneer je ingeleid wordt. Heel veel succes en het komt vast allemaal goed 🙂 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct