Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Kind Drinkt Rn Plast Te Weinig

 • Auteur
  Berichten
 • #10163227

  Hallo allemaal!! 

   Ik ben nieuw hier. Heel vaak mee gelezen, maar ik heb toch maar een account aan gemaakt!☺

  Ik zal kort wat over mezelf vertellen. Ik ben een alleenstaande moeder van 26. Ik heb 2 hele lieve kindjes! Mijn dochtertje S is 5 jaar en mijn zoontje R is 3,5 jaar. Mijn zoontje heeft Joubert Syndroom, dat houdt in dat R een motorische ontwikkelingsachterstand heeft. Hele zwake spieren en R praat ook nog niet. Dit zijn allemaal zorgen voor mij en zijn vader, maar R lijkt er niet veel last van te hebben! (Hij weet natuurlijk niet beter.) Hij is heel vrolijk!!

  Nou zoals je ook al aan de titel kan zien, drinkt R erg weinig. En plast ook erg weinig.

  R heeft een tijd heel erg slecht gegeten, dat we zelfs 1 week in het ziekenhuis hebben gelegen met een sonde. Helaas was dat niet de oplossing, hij spuugde zijn sonde elke dag wel 3x  uit en natuurlijk zijn voeding dus ook! Hij at veder ook niks, door het slangetje wat natuurlijk in de weg zat. Hij viel dus eigenlijk alleen maar af ipv aankomen en aansterken zodat hij weer voldoende zelf kon eten.

  Dit is na heel veel stress en allerlei trucjes gelukkig goed gekomen! R eet nu gelukkig goed. Hij is nog steeds wel wat te licht voor zijn leeftijd en lengte, maaarrr hij groeit!!  (R weegt 15 kg en is ongeveer 104 cm)

  Sinds een paar maanden drinkt R heel slecht. Hij is nooit echt een goede drinker geweest, maar hij plaste altijd wel voldoende! Maar nu plast hij ook amper wat. 

  Hij drinkt over heel de dag max 350ml. Ik weeg zijn luiers om bij te kunnen houden hoeveel hij plast, dat is ongeveer tussen de 200 ml en de 280 ml.

  Logopedie, kinderarts, kinderneuroloog en de diëtiste zijn hiervan op de hoogte gebracht! 

  De kinderarts heeft ons verteld dat een sonde echt kan helpen, ook gezien zijn klachten: heeeel vermoeiend, en natuurlijk te weinig plassen. We hebben getwijfeld en nagedacht, we willen natuurlijk een sonde voor R als het hem gaat helpen! De kinderarts zei wel dat we eerst moesten gaan kijken of het niet aan zijn gedrag lag.

  Ik en vader doen alles rondom het drinken van R hetzelfde, maar R drinkt iets meer bij vader ongeveer 500ml en plast dan ook 400ml. Dat is natuurlijk een verschil, we snappen nu niet helemaal hoe dit mogelijk is.

  Ik heb al allerlei trucjes geprobeerd: stickervellen, mooie beker, allerlei drankjes. Ik heb zelfs vaste momenten genomen op een dag om met R aan tafel te gaan zitten zodat hij wat zou drinken. Maar echt alles wat ik probeer werkt niet😩

  De kinderarts heeft 1x zijn urine nagekeken of het niet te geconcentreerd was. Dat was niet het geval. Het lijkt mij dat 1x urine nakijken niet voldoende is om te kunnen zeggen dat R genoeg vocht binnen krijgt. Nu heeft de kinderarts toch besloten door wat ze gezien heeft aan zijn urine dat een sonde niet nodig is.

  R is nog steeds niet beter gaan drinken of plassen, waardoor ik dus toch niet helemaal gerust gesteld ben.

  Mijn vraag aan jullie is zijn er meerdere ouders met ongeveer dezelfde problemen?

  En hoeveel drinken jullie kindjes?

  Wat zouden jullie doen wat betreft de sonde, ik krijg heel vaak te horen het is jou kind dus jij moet bepalen of je een sonde wil of niet. Het is zo dubbel als de kinderarts zegt dat het het niet nodig is, maar R blijft zo weinig drinken.

  Sorry voor mijn lange verhaal, ik hoop dat het zo duidelijk is. 

  Groetjes G 

   


  Cvdpluijm
  Bijdrager
  #10163423 Quote

  Onze dochter drinkt ook te weinig 450 ml per dag terwijl ze 1 liter hoort te drinken.

  Maar krijg er gewoon niet meer in ook van alles al geprobeerd.

  Ik ga dit bij het 2 jarige consult even aangeven op het consultatiebureau.


  gebruiker111771
  Bijdrager
  #10163669 Quote

  Je zal het ongetwijfeld al besproken hebben met de arts, maar het verhogen van zijn vochtinname via het gewone eten? Pap als ontbijt, extra fruit, komkommertje of tomaatjes als tussendoortje, dat soort dingetjes…

  #10163888 Quote

  Ja dat klopt, daar heb ik het al heel vaak met de arts over gehad! R lust helaas niet veel. Hij lust geen papheel erg weinig fruit. Soep, ijsjes lust hij ook niet, dan wordt het al heel moeilijk. Hij krijgt elke dag een bakje met druifjes en een bakje met tomaatjes en komkommer dat lust hij wel gelukkig!! 

  Hij heeft ook een favoriete beker, maar het helpt hem niet om meer te gaan drinken! 😩


  FSZVDW
  Bijdrager
  #10164880 Quote

  Wat vervelend zeg! Snap idd dat je je er een beetje zorgen om maakt. Wat ik wel eens gehoord heb is als een kindje te weinig drinkt in dan via een lepel te laten drinken. Het zal dan niet zoveel zijn dat hij dan 1 liter op heeft maar alle beetjes helpen toch? 

  Of misschien een leuk kronkelend rietje ofzo pfff kvind het ook moeilijk zeg! 

  Wat geef je hem te drinken? Vind hij t wel lekker?

  M’n schoonzus geeft haar kindje bijv alleen maar water omdat dat “beter” is maar hij drinkt ook super weinig. Als wij ooit bij hun zijn of andersom dan pakt hij vaak de beker van mijn dochtertje met dixsap ofzo en dan drinkt hij het ineen keer leeg… ik vind het veel belangrijker dan ze goed drinkt dan dat ze perse water moet drinken.. Mja je zal vast al allerlei soorten drinken geprobeerd hebben! 

  Anders kun je misschien voorstellen bij de kinderarts of het een ideetje is om het toch te proberen en dan maar te zien hoe het gaat.  Je kan er altijd weer mee stoppen


  KHCO
  Bijdrager
  #10165324 Quote

  Hier helpt vaak ik een slokje en jij een slokje

  en bijvoorbeeld als hij graag iets wil kijken op tv of ergens mee wil spelen om dan te zeggen dat mag als je twee slokjes drinkt

  ik heb ook overal altijd pakjes en bekers drinken staan

  sterkte 

  Lees ook: Peuterpuberteit, over eigenwijs zijn en nee zeggen
  #10165341 Quote

  Heel lief dames dat jullie zo mee denken!! 

  Ik vind het ook belangrijker dat ze goed drinken ipv wat ze drinken! Hij vindt chocolademelk heel lekker, maar om hem nu elke dag paar van die pakjes te geven lijkt me ook niet slim.

  We zijn weer met zijn logopediste wat aan het uitproberen. Hoe moeilijk het ook is om het toch los te laten. Er staat nu een beker altijd in zijn zicht wat die zelf kan pakken. En we hebben daar naast de vaste momenten aan tafel om te drinken tijdens een maaltijd.

  Zo weten we zeker dat hij wat binnen krijgt, maar toch dwing ik hem niet steeds om te drinken en probeer ik het los te laten.

  Ik moet eerlijk toegeven dat het echt iets beter gaat hij drinkt ineens beter hij komt soms zelf boven de 400 ml dus helemaal blij!!

  Hopelijk blijft hij zo goed drinken!! 

   

  Bedankt voor al jullie tips!!😘😘

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct