Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Kolven Op School Werk

 • Auteur
  Berichten

 • Littlegirl
  Bijdrager
  #10490668

  Hey!

  Ik mag binnenkort weer beginnen op mijn werk. Ik sta voor de klas in het basisonderwijs. Zijn er hier juffen die dat ook hebben gedaan? En hoe plande je dat dan in? Want ik heb wel van 8.20 tot 14.30 de kinderen 😅

  Er komt een aparte ruimte voor me die goed af te sluiten is, wel zo prettig 😉.
  Ik kom als enige oplossing: iemand anders voor de groep. Maja dat zou dan al bijna om een uur per dag gaan… Niet ideaal..

  Misschien heeft iemand de perfecte constructie ontdekt 😇


  enenha
  Bijdrager
  #10490670 Quote

  Zelf geen juf en ken ook geen juffen, dus misschien niet het beste advies hier. Maar kolven tijdens werk is een wettelijk vastgelegd recht. Dat je mee denkt over een oplossing voor iemand die tijdens het kolven even je klas over neemt is fantastisch, maar je werkgever is daarvoor verantwoordelijk. Ik zou het dan ook echt bij hem/haar/hen neerleggen.
  Zelf had ik altijd maar een kwartiertje nodig om te kolven. Kolfset bewaarde ik in de koelkast, dan hoef je tussendoor niet schoon te maken. Wellicht is er een congiërge die eventueel even toezicht kan houden als er geen collega’s zijn die dat op dat moment kunnen? Anders zal je werkgever er misschien zelf even een kwartiertje per keer moeten staan?


  Abcdefgh
  Bijdrager
  #10490679 Quote

  Ik ben ook juf! In januari begin ik weer met werken en ik maak me ook een beetje zorgen om het kolven.
  Ik denk dat ik het zo ga doen:
  Voordat ik vertrek baby voeden
  10:00 tijdens fruit pauze en buitenspelen kolven (met een andere juf naar buiten)
  12:00 tijdens lunch en buitenspelen kolven en anders om 13:30 tijdens speelwerken
  15:00 na schooltijd kolven
  En thuis weer voeden
  Het ligt eraan wanneer de kinderen bij jou buitenspelen. Ik heb kleuters, dus die zijn makkelijk een uurtje buiten 🙂 wellicht kan je het combineren met het gymrooster of andere vakken die door vakdocenten worden gegeven (muziek, yoga?)
  Succes!


  JannekeN
  Bijdrager
  #10490685 Quote

  Hier ook een juf. Bij ons op school is het zo geregeld dat als je kolft een aparte ruimte hebt, waar de deur op slot kan. Je krijgt dan vervanging in de groep, zoveel als je nodig hebt. De spullen kunnen gewoon in de koelkast. Onze school begint pas om kwart voor 9, dus daarvoor kan het nog. Om half 11 pauze, dan werd er een half uurtje voor vervanging van een onderwijsassistent gezorgd en om 12 uur weer. Net als het nodig is, zeg maar! Succes!


  Galileo
  Bijdrager
  #10490877 Quote

  Hier is de realiteit dat men elke ochtend blij is als er überhaupt voor elke klas een leerkracht staat, de assistent die er is kan heel soms bijspringen, maar eigenlijk niet. Ook is in ons nieuwe gebouw heel erg gedacht aan de veiligheid ban kinderen, dus alle hokjes/kantoortjes hebben een raam en/of glazen deur. Helemaal top!

  Bij eerste had ik groep 5, ik kolfde als zij gingen buitenspelen, de leerkracht van groep 6 hield dan alleen toezicht. Daarnaast hebben wij een ‘gewone’ pauze van 3 kwartier, waarin in kolfde en direct als kids weg waren nog een keer. Zo kwam ik aan 3x, min of meer om de drie uur. Mijn productie liep niet terug als ik een keer niet kon kolven. soms een natte tiet. Het is goed gekomen, heb een jaar bv gegeven.

  Na mijn huidige verlof sta ik voor de kleuters, ochtend pauze wordt een dingetje, maar komt ook vast goed. Wat mij wel geholpen heeft eerste keer is dat ik dat plan had bedacht zoals het realistisch was, maar dat wel het gepresenteerd als: zo doen we het.


  Littlegirl
  Bijdrager
  #10490996 Quote

  Bedankt voor jullie reacties! Ook bij ons is het lerarentekort enorm aanwezig. Daarbij wil ik zoveel mogelijk rust in de groep houden natuurlijk!
  Ook bij ons hebben alle deuren ramen maar die mogen worden afgeplakt van de directeur. Hij zegt namelijk: “je hebt er recht op, dus dat gaan we regelen”
  Gelukkig ben ik altijd heel flexibel geweest dus dat krijg ik nu terug ☺️

  Ik denk dat ik het zo ga doen:
  6.00 eruit en mezelf aankleden enz.
  7.00 baby verschonen en voeden
  7.30 op de fiets (man brengt baby weg)
  10.00 kids naar buiten/ ik kolven… maar hoe dan? Al met al blijft er hooguit 10 minuten over ofzo 🤷

  12.00 pauze…
  Maar dat betekent dus dat ik niet kan lunchen met collega’s. Jammer…

  En dan om 15.00 nog een keer mits er geen vergadering is?

  Pfff.. ik vind het maar lastig hoor 🙄 misschien zie ik teveel beren op de weg 🤷

  read more image Lees ook: Alles over doorslapen

  Zwaluwtje
  Bijdrager
  #10491001 Quote

  Mijn collega maakte ook gebruik van haar kolfrecht, heel goed vond ik! Maar de andere kant was wel dat er twee tot drie keer per dag een ander voor de groep stond voor ongeveer een half uurtje! Dus als mijn kleuters buiten speelde met de andere groep en hun leerkracht dan ving ik de groep op en dat smiddags nog eens andersom. Tussen de middag was er een andere collega die haar groep over nam. Om mij heen hoor ik op andere scholen ook dat het vaak zo gaat, kleuters die maar wat vaker moeten buitenspelen zodat hun juf de kolfende juf kan vervangen.

  Ik vind persoonlijk dat mijn school slecht toegerust is op dit soort dingen. Zeker nu je steeds vaker kinderen in de klas hebt die dit heel slecht kunnen handelen. Nu ik zelf zwanger ben heb ik besloten minimaal een half jaar met verlof te gaan zodat ik een half jaar kan borstvoeden en daarna af te bouwen naar bv borstvoeden alleen in de ochtend en avond.


  Littlegirl
  Bijdrager
  #10491005 Quote

  Precies zwaluwtje. Ik ben het met je eens. Ik wil andere collega’s er niet mee opzadelen. Ik heb het geluk dat ik pas begin als ons kindje 4.5 maanden is.

  Ik geef nu 1 of 2 flessen per dag om zelf al iets af te bouwen. Maar stoppen wil ik eigenlijk nog niet.
  Ochtend en avond voeding vind ik eigenlijk te weinig aangezien ik maar 2 dagen ga werken.


  Galileo
  Bijdrager
  #10491199 Quote

  Ik begrijp je heel goed, little girl! Bij mij was de realiteit ook dat ik vaak 10 minuten had, waarin ik met de handkolf een halve voeding kon kolven, dus aan einde van 3 keer kolven had ik er echt max 2. Ik wilde er ook niet steeds iemand mee opzadelen. Als we een vergadering hadden, deden we iets eerder jassen aan, was ik op tijd buiten met klas en deed ik de drie kinderen die dan niet meteen werden opgehaald even naar een collega, dook ik het hok (het omkleed hok van de gymleraar bleek geen glas te hebben😅) in en was soms paar minuten later voor vergadering. Dit deed ik 6 weken, erna 2 weken vakantie en toen was dochter alweer een maand of 7, dus voelde ik wat minder druk. Ik moet wel zeggen dat ik geluk heb dat mijn dagen niet allemaal aaneengesloten zijn, waardoor ik op de andere dagen gewoon kon voeden op verzoek, bv liep niet meer terug. Wel iets vaker stuwing, maar nam ik allemaal voor lief. Vanaf een maand of 6 bij opvang aangegeven dat mijn dochter bij veel honger en te weinig melk ook kv mocht, maar is echt hooguit 2x nodig geweest, feit dat het kon gaf mij wat rust.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct