Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Lange cyclus, wie nog meer?

 • Auteur
  Berichten
 • #10196970

  Ik lees al een tijdje bij verschillende onderwerpen mee en nu toch wel behoefte mijn verhaal te delen en wie weet zijn er nog meer meiden met vergelijkbare gevoelens.

  Bizar hoe je lichaam je voor de gek kan houden. En het lijkt mij verschikkelijk om eerst een positieve test te hebben en dat het toch anders loopt. Respect voor deze meiden❤️

  Zelf hier geen ervaring mee, maar wel een sterke kinderwens. Sinds november hebben wij de knoop doorgehakt en de anticonceptie weg gedaan. 

  Mijn cyclus is 47-41-37-41-37 dagen. De eerste keer echt ongesteld worden leek wel een eeuwigheid te duren. Daarna is hij redelijk gelijk gebleven.

  Ik weet dat ze zeggen dat je ongeveer 6 maanden tot 1 jaar moet uit trekken minimaal. Maar moet ik mij zorgen maken over een lange cyclus?

  Ik denk dat mijn NOD 20 mei is, maar maak geen gebruik van ovulatietesten. Ik ben bang dat ik er dan heel veel mee bezig ben. Wel voel ik ongeveer 2 weken voor ik ongesteld wordt steken in mijn buik en worden mijn borsten gevoelig, elke maand weer opnieuw, zelfs mijn vriend zei het laatst: “oo, heb je weer pijn in je borsten, dan zal je wel weer ongesteld worden” zei hij laatst. Dit viel mij op na de 3e keer toen hij dit zij, en de maand erop klopte dit vermoeden weer.

  Natuurlijk denk je er over, maar soms kan ik het ook dagen loslaten en denk ik ineens: heey we zijn alweer 2 weken verder. Dat is heel fijn!

  Iedereen om ons heen zit al elke keer: “wanneer komt er nou gezinsuitbreiding?”. Of van zussen: “wanneer wordt ik eens tante?”. Dit voelt soms heel ongemakkelijk. 1 vriendin heb ik daardoor wel in vertrouwen genomen, en dat weet mijn man ook.

  Heeft iemand nog tips hoe hier mee om te gaan?

   

  Ik hoop dat er meer meiden zijn die gezellig mee willen babbelen en hun verhaal willen delen


  Deeem
  Bijdrager
  #10197008 Quote

  Ik zou me zeker nog geen zorgen maken als ik jou was. Het is nog lang geen jaar dat je bezig bent. Dus geef het de tijd.  Ik had ook een redelijk lange cyclus na het stoppen van de pil (lees: 35-41-36) maar de 4e ronde was het raak! 

  En die steken in mijn buik 2 weken van tevoren klinkt me ook heel bekend in de oren. Dit kan heel goed je eisprong zijn (Denk ik bij mezelf ook). Misschien kan je dan een keer een ovulatietest gebruiken om dit te bevestigen? 

  Verder hoop ik binnenkort goed nieuws te lezen van je. Maar geef het de tijd! En probeer er inderdaad niet te veel mee bezig te zijn, want dat werkt ook niet mee!


  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10197026 Quote

  Die steken klinken inderdaad als eisprong. Je zou eventueel een keertje ovulatietesten kunnen doen (of kijken naar dingen als rekbaar slijm, baarmoedermond voelen of temperaturen) om te kijken of dat overeenkomt met je steken. Ik heb ook altijd vanaf LH piek tot menstruatie gevoeligere borsten.
  Als je cyclus echter zo lang blijft zou je best eens contact op kunnen nemen met de huisarts. De bronnen zijn een beetje wisselend of je vanaf 35 of 40 dagen minder kans hebt op een goede eisprong, maar je zit met jouw cyclusduur dus wel tegen die grens aan. (Kan nog steeds dat het niet uitmaakt bij jou natuurlijk, maar ik heb zelf ook een lange cyclus en weet dat het toch wel fijner voelt om dichter bij ‘normaal volgens de biologieboekjes’ te zitten.) Ik ben wegens een lange cyclus ergens tussen dag 45-50 verwezen naar de fertiliteitsarts, maar moet wel zeggen dat ik nooit de pil gebruikt heb. Voor mij was dat de 4e cyclus van proberen zwanger te worden, daarvoor had ik op dag 36 een positieve zwangerschapstest, maar helaas kort daarna een vroege miskraam, 39 en 38 dagen gehad, en toen dus een van 58 dagen. Bovendien had ik me daarbij ook al regelmatig gemeld vanwege cystes en die kunnen in een langere cyclus makkelijker ontstaan. Ik bleek PCOS te hebben en een vochtophoping in een dichtzittende eileider.
  Die eileider is inmiddels verwijderd, maar voor de PCOS ben ik op dieet gegaan, en dat leek echt enorm te helpen om mijn cyclus te verkorten (29-31-32) en sindsdien heb ik ook geen last meer gehad van cystes. Nu denk ik niet per se dat jij ook PCOS hebt (al zou je je daar op kunnen laten testen), maar het dieet dat ik daarvoor volg is vooral bedoeld om je hormonen meer in balans te brengen, en ik denk dat dat je misschien wel verder kan helpen. Op de website van stichting PCOS staan een aantal voedingstips die je kunnen helpen om je hormonen middels dieet beter in balans te krijgen, en een aantal leefstijltips. Er bestaan ook boeken als ‘alles draait om je hormonen’ die zich er ook op richten. Misschien kan je er wat mee. 😉


  JomieJW
  Bijdrager
  #10197082 Quote

  Die steken 2 weken voor je ongesteld moet worden klinken inderdaad als een ovulatie. Ik heb twee maanden ovulatietesten gebruikt en daar ook mijn piek elke keer 14 dagen voor mijn menstruatie. Ik voel echter mijn eisprong niet, dus de maanden dat ik geen ovulatietesten gebruikte (dit hielp mij beter om alles los te laten), was het elke keer op de gok 🙂 Mijn man en ik hebben dan ook nooit ‘verplichte’ seks gehad (iedere 2 dagen, zoals sommige stellen doen), maar gewoon alleen wanneer we daar zin in hadden. 

  Ik ben zelf ook bekend met een redelijk lange, maar ook erg onregelmatige cyclus. Mijn cyclus varieert tussen de 32 en 56 dagen en kan werkelijk overal daar tussenin zijn. Jouw cyclus is redelijk regelmatig, dus dat is fijn! Ik weet dat overal gezegd wordt dat je met een onregelmatige of langere cyclus verminderd vruchtbaar zou moeten zijn, omdat je dan geen of geen goede eisprong zou hebben. In mijn ervaring is dat complete onzin. Ik ben nu, met mijn rare cyclus, al 2 keer in ronde 3 zwanger geworden. En daar zaten ook maanden bij waarin we dus maar eens in de 2 of 3 weken seks hadden. Dus van verminderde vruchtbaarheid is bij ons geen sprake… Vind het soms een beetje jammer dat die verhalen de ronde doen, omdat het ook gewoon echt allemaal prima kan zijn! Jij voelt je eisprong volgens mij best duidelijk – aan jouw verhaal te lezen – en je wordt regelmatig ongesteld, dus in mijn oren klinkt dit als een gezonde cyclus (ook al is hij wat langer). Ik hoop dat het snel raak mag zijn!

  #10197122 Quote

  Deeem Welke ovulatietesten zou je aanraden? en vanaf het moment dat ik steken in de zij heb? of dan over een langere periode, vanaf dag 14? We geven het zeker de tijd. Ik zou het zelfs niet heel erg vinden als het pas over aan paar maanden is, ivm werk/wonen/vakantie. Daarmee rekening gehouden dat het langer kan duren, maar zeker wel welkom is als het eerder zo is(en qua werk/wonen ook haalbaar)!

  ElsieJoy klinkt heel gek, maar hoe voel je je baarmoeder? Ik ga zo is even lezen op de site. Ik ben wel wat steviger, maar dik, nee. Dus dieeten kan nooit kwaad

  JomieJW wij hebben ook alleen sex wanneer wij zin hebben hoor. Soms is dat 1 x in de week en soms wel vaker. Ik ben daar wel heel makkelijk in, geen zin? jammer dan!

   

  Ik wacht het deze maand nog eens af en anders weer nieuwe ronde nieuwe kansen. en wellicht de ovulatietest is proberen.

  #10197208 Quote

  ElsieJoy Wat een interessante site! Toevallig slik ik metformine ivm diabetes type 2.

  Metformine Metformin kan gebruikt worden voor de behandeling van vrouwen met PCOS die geen eisprong krijgen en waarbij geen andere oorzaken zijn aan te wijzen voor vruchtbaarheidsproblemen.

  Hoe werkt het?
  • Metformine verbetert de functie van circulerend insuline, brengt de waarden van androgenen omlaag en zorgt dat vaker een eisprong plaatsvindt.
  • Metformine kan worden gecombineerd met andere geneesmiddelen (bijvoorbeeld Clomid). Dit kan wanneer vrouwen niet op dit middel reageren of wanneer zij last hebben van overgewicht.

   

  Toch even in de gaten houden dus! En wellicht geeft dit al een kleine goeie boost😁🙏 waardoor ik een redelijk regelmatige cyclus heb.

  Lees ook: Wanneer ben ik vruchtbaar? - Handige rekentool
  #10197235 Quote

  This reply has been reported for inappropriate content.

  Hoi Vlinderrr, 

  Heel vreemd, het is net of ik over mezelf lees!

  Ik ben twee jaar geleden gestopt met de pil, hoewel we druk aan het verbouwen waren was het voor ons gevoel welkom! We hebben er nooit gedoe van willen maken, maar toch stiekem onderweg…. Na de zoveelste vriendin, zus, collega, kennis die na 1 keer kijken al zwanger was… Merkte ik dat het me dwars ging zitten.

  Uiteindelijk hebben we besloten om een afspraak te maken met de huisarts en daarna met de gynaecoloog. Helaas is de wachttijd lang.  9(!) weken. Mijn zus is bekend met pcos en is mbv hormonen twee keer zonder veel moeite zwanger geworden. Dit stelt me gerust maar zegt me ook dat dit misschien bij mij ook speelt.

  Intussen houd ik braaf mijn temperatuur curve bij, en ga hierin een patroon zien. Ikzelf heb een stabiele cyclus van 43 dagen, ook erg lang dus. Steevast zeggen mijn pijnlijke borsten me dat de rode week in aantocht is.  De laatste paar keer heb ik een beetje genoteerd wanneer we seks hadden, en misschien heel vreemd… 4 avond wanneer ik er eigenlijk helemaal geen zin in had, dacht ik.. Ach wat hebben we te verliezen!

  Daar was het nare zeurende gevoel in de borsten weer, tot het aanhield…. En de ongesteldheid uitbleef… 

  Inmiddels 6 weken in gezonde spanning, na onze vakantie wacht onze eerste echo!

  We kunnen ons geluk niet op! Het is (helaas) geen exacte wetenschap… Maar houdt moed!! 

  #10197237 Quote

  Hoi Vlinderrr, 

  Heel vreemd, het is net of ik over mezelf lees! Ik ben twee jaar geleden gestopt met de pil, hoewel we druk aan het verbouwen waren was het voor ons gevoel welkom! We hebben er nooit gedoe van willen maken, maar toch stiekem onderweg…. Na de zoveelste vriendin, zus, collega, kennis die na 1 keer kijken al zwanger was… Merkte ik dat het me dwars ging zitten. Uiteindelijk hebben we besloten om een afspraak te maken met de huisarts en daarna met de gynaecoloog. Helaas is de wachttijd lang.  9(!) weken. Mijn zus is bekend met pcos en is mbv hormonen twee keer zonder veel moeite zwanger geworden. Dit stelt me gerust maar zegt me ook dat dit misschien bij mij ook speelt. Intussen houd ik braaf mijn temperatuur curve bij, en ga hierin een patroon zien. Ikzelf heb een stabiele cyclus van 43 dagen, ook erg lang dus. Steevast zeggen mijn pijnlijke borsten me dat de rode week in aantocht is.  De laatste paar keer heb ik een beetje genoteerd wanneer we seks hadden, en misschien heel vreemd… 1 avond wanneer ik er eigenlijk helemaal geen zin in had, dacht ik.. Ach wat hebben we te verliezen! Daar was het nare zeurende gevoel in de borsten weer, tot het aanhield…. En de ongesteldheid uitbleef…  Inmiddels 6 weken in gezonde spanning, na onze vakantie wacht onze eerste echo! We kunnen ons geluk niet op! Het is (helaas) geen exacte wetenschap… Maar houdt moed!! 


  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10197304 Quote

  @Vlinderr, ohh, dus insulineresistentie enzo zou dus best kunnen bij jou! Ik moet zelf zeggen dat ik me best zorgen maakte over mijn gewicht toen ik naar de gyn stapte, toen BMI 26,5, inmiddels 25,5, maar de gynaecoloog vond dat allemaal nog lang geen probleem, kennelijk zou je gewicht pas boven de 29-31 (verschilt een beetje waar ze die grens leggen) een probleem zijn. 
  Mijn dieet focust zich dan ook niet per se op afvallen, maar vooral dus op de omega 3 vetten, vezels (en eiwitten) en glycemische lading, om dus de insulinespiegel zo constant mogelijk te houden. Het schijnt allemaal te werken om je hormoonbalans op orde te houden. Maar daar ben je voor een deel door je diabetes type 2 vast ook al mee bezig. 😉
  Maar het risico op PCOS en diabetes type 2 heeft kennelijk wel een verband, dus ik zou zeggen dat je daarmee toch al wel eerder naar de huisarts zou kunnen stappen als je je zorgen maakt over een langere cyclus. Sowieso weet ik van mijn zus, die diabetes type 1 heeft, dat je met een kinderwens in aanmerking kan komen voor extra begeleiding wat betreft je bloedsuiker, al weet ik natuurlijk niet in hoeverre dat voor jou (met type 2) interessant of relevant is. 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct