Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Lastige situatie met werk

 • Auteur
  Berichten
 • #10166278

  Hallo allemaal! Na al een tijdje veel forums te hebben gelezen wilde ik toch maar mijn eigen verhaal plaatsen. 

  Momenteel ben ik vandaag zwanger 15 weken van een tweeling!! 

  Het is voor mij de eerste zwangerschap, Ik had gedacht dat het zwanger zijn wel makkelijker zou gaan en wat minder zwaar ( lichamelijk dan ) haha. 

  Toen ik op mijn werk ( ik werk als barbier /kapper ) had verteld dat ik zwanger was kreeg ik meteen al een ontslag al aangeboden en iedereen had geen ene respect meer voor mij. Zo werd er ook gezegd meteen :’ je kunt toch wel werken? Je baby leeft officieel nog niet eens in je buik.'

  Omdat het lichamelijk voor mij best zwaar was de hele dag staan en je heel erg misselijk en moe voelen ben ik halve dagen gaan werken ( 5 uur per dag 4 dagen in de week, want eerst was het 10 uur per dag ) 

  Ik merkte door de werk situatie dat ik heel erg gekwetst was met de manier hoe ze ineens met mij omgingen. Eerst was ik de perfecte collega en stond ik in de spotlight soort van, en sinds de zwangerschap ben ik “de lastige collega”  ( misschien ook even erbij zeggen dat ik de enige vrouw ben op werk ) En worde alle functies zonder overleg van mij afgenomen en niet meer gevraagd hoe het met mij gaat. Inclusief geroddel achter je rug om.

  Ik had elke keer een te hoge bloeddruk tot de laatste keer op werk dat ik mij niet goed voelde en had een te lage bloeddruk. Ik nam elke keer die negatieve “vibe” mee naar werk, eenmaal op werk zette ik wel een knopje om en deed ik goed mijn best. Werkte 5 uur non stop en soms nog 1 uur extra maar geen bedankje kon er af ( heb wel geleerd om geen verwachtingen meer te verwachten van mijn mannelijke collega’s ) eenmaal na die werkdag nam ik die negatieve vibe weer mee naar huis. Soms was ik thuis dan zo moe en emotioneel en savonds slaap ik slecht. Soms heb je ook goede dagen en mega slechte dagen.

  Heb ook een aantal bloedingen gehad maar die kwamen doordat ik een te strakke buikwand blijkbaar heb. En met de baby’s is er niks aan de hand gelukkig. 

  Maar toch was ik erg in shock in het begin dat het ging om een tweeling. Je hebt toch eerst een plaatje in je hoofd dat je 1 kind krijgt maar het zijn er dus 2 haha. ( natuurlijk erg bijzonder maar je moet het even plaatsen ) 

  Je word meteen doorverwezen naar het ziekenhuis omdat je “medisch” word neergezet allemaal prima. Maar je hebt mega last van de zwangerschaps kwaaltjes, psychisch moest het ook allemaal even landen. Ook even wennen omdat je allemaal meningen krijgt van moeders en sommige die zeggen alleen maar :’ succes… Jij gaat het zwaar krijgen het eerste jaar ‘  en je moet leren luisteren naar je lichaam, en tot slot je werk wat totaal niet mee zit!

  Toen werd er ook nog gezegd dat als ik mij ziek meldde dat het van mijn vrije dagen af werd getrokken  (terwijl hij verzekerd is ) daar heb ik al wat van gezegd maar ik krijg geen feedback meer terug. 

  Mijn vriend en mijn moeder hebben nu gezegd dat ik helemaal niet meer mag werken. Ik heb zo last van de negatieve werksfeer dat het mij en de baby’s  te veel beïnvloed. Ze zijn bang dat ik later dan last heb van depressies wat je soms vaker bij andere hoort als je jezelf laat overlopen. 

  Of dat er wat gebeurd met de 2 kleintjes. 

  Toch vind ik het lastig en durf ik slecht voor mezelf op te komen momenteel. 

  Morgen ga ik bellen naar de gynaecoloog want zij wilde nog eventueel een brief schrijven voor werk ( want zij had deze week al gezegd dat ik absoluut deze week niet mocht werken ) 

   

  Dit was mijn  ( lange ) verhaal haha ! 

  Maar ik wist niet of er meerdere van jullie lastige situaties met werk hebben gehad. En of meerdere van jullie eerder vroeg in de ziektewet hebben gezeten en helemaal niet meer konden werken ! 

   

  Heel veel liefs Joyce (28 jaar ) 


  Muts
  Bijdrager
  #10166282 Quote

  Als je een rechtsbijstand hebt zou ik informeren bij een juridisch loket. Zij kunnen je adviseren omtrent je werk en zwangerschap. Je mag om zwangerschap en/of ziekte niet ontslagen worden namelijk. En ziekteverlof mag niet van je vakantiedagen worden afgetrokken. Je staat in je recht! Pak deze dan ook aan! 

  Je collega’s zouden eens een cursus moeten doen, met zo’n zwangerschapspak rondlopen en aan zo’n weeën simulator hangen… 😒😒

  Erg oncollegiaal! 

   

  Succes! 


  MarBosch
  Bijdrager
  #10166289 Quote

  Volgens minister iedere werkgever met personeel verplicht een bedrijfsarts te hebben en in te schakelen bij ziekte. 

  https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/administreren/1037-een-bedrijfsarts-inschakelen-waarom-en-hoe.html

  Je wordt dan gewoon ziek gemeld bij het uwv en aangezien het om zwangerschap gaat krijgt je werkgever gewoon een vergoeding om je uren in te vullen. Belachelijk hoe ze met je omgaan. Dit geeft je veel stress en dat is ook niet goed voor de tweeling. 

  Ik zou je baas vragen om contact met een bedrijfsarts. Mocht hij hier niet mee akkoord gaan misschien zelf even het uwv bellen voor advies? 

  Als ik jou was zou ik me wel af gaan vragen of je daar nog wel wil werken, maar dat is een ander verhaal.

  Sterkte ermee en denk aan jezelf!!!

  #10166292 Quote

  Bedankt voor de reacties ! 

   

  Ik loop inderdaad bij een bedrijfs arts waar ik maandelijks even langs moet gaan. Die gaf mij ook gelijk dat ze niet aan mijn vrije dagen mochten komen omdat hun gewoon alles vergoed krijgen. 

  Ook heb ik contact met uwv en die vertelden hetzelfde, en ook heb ik contact gehad met Juridisch Loket. Die vertelden ook dat ze niet aan de vrije dagen mochten komen. Dus ik sta volledig in mijn recht gelukkig. 

  Mijn baas heeft dus wel een advocaat ingezet ben ik achter gekomen ( ik denk dat hij bang is om gezeur te krijgen omdat hij dat eerder iemand met een zwangerschap heeft  meegemaakt die uit eindelijk 3 jaar weg bleef ) hoorde ik van verhalen. 

   

  Toch schrik je  dat je merkt dat een persoon 2 gezichten heeft uiteindelijk eerst ben je alles op het werk en nu ben je niks . Ik ben er al wel over uit dat ik na de zwangerschap hier niet meer wil gaan werken. 

  Het lastige vind ik dat ik eigenlijk wel wil werken omdat ik het vak leuk vind, alleen het allemaal echt ongelooflijk vind hoe mensen zo kunnen doen. Daardoor heb ik een blokkade en durf mijn baas niet meer echt aan te spreken hoe onterecht ik het allemaal vind. 

   

  En idd aan : Muts 

  Ze zouden mannen eens aan een weeën stimulator moeten leggen haha ! 


  Minty
  Bijdrager
  #10166324 Quote

  Oh my, wat respectloos! Misschien moet je hetjuist op een conflict laten uitlopen. Hij mag je niet ontslaan omdat je zwanger bent, maar ik zou daar niet willen blijven werken.

  Je zou het op een ontslag kunnen gooien? Bespreek je dat gewoon met hem:

  ”luister; ik merk dat je niet comfortabel bent met mijn zwangerschap. Voor mij is dit ook geen prettige manier van werken. Als jij me ontslaat i.v.m het nodig hebben van een fulltime barbier, zal ik er verder niet moeilijk om doen en nemen we waardig afscheid. “

  Kun jij je mooi concentreren op de zwangerschap, rustig zoeken naar een job voor erna. Je krijgt ww en zw. Verlof uitbetaald.. hij happy, jij happy, beebs happy 😉 

   

  succes!


  Veraa
  Bijdrager
  #10167219 Quote

  Jeetje wat een bizar verhaal joh. En wat onwijs respectloos allemaal. Dat dit nog bestaat in 2019 vind ik echt shocking!

  Allereerst, jij bent zwanger, gefeliciteerd! Dat is fantastisch! en van 2 nog wel! Wat een geluk! Maar dat je dan meteen ontslag krijgt aangeboden is this a joke?! en opmerking als “de baby’s leven nog niet in je buik” echt ik val van de ene verbazing in de andere en denk alleen maar W T F! Niet normaal.

  Lieve schat, geen seconde langer hier blijven hangen. Meld je ziek (sowieso medisch gezien beter want stress voor de beebs is niet goed) en dikke vinger naar die werkgever. Hij vraagt hier zelf om. En ga ondertussen rustig op zoek naar een nieuwe job. Lukt het niet, dan blijf je lekker gewoon thuis en ziek. Echt. Alles ook medisch verklaarbaar dus je zal niet door de bedrijfsarts terug worden gestuurd. Dat lijkt me heel vreemd. En lukt het wel dan vertrek je z.s.m.! 

   


  JomieJW
  Bijdrager
  #10167302 Quote

  Hoi Joyce,

  Graag wil ik je mijn verhaal vertellen. Ik ben in 2017 bevallen van een zoon en ik werk al een aantal jaren als logopediste. Toen ik zwanger werd, bleek ik al snel heel veel hormonen te hebben en last te hebben van HG (extreme misselijkheid en overgeven), waardoor ik een aantal maanden arbeidsongeschikt ben geweest en dus in de ziektewet terecht ben gekomen. Omdat ik in het begin zo’n klap heb gehad, heb ik de rest van mijn zwangerschap rustig aan moeten doen en nooit meer volledig kunnen werken. In eerste instantie leek er begrip voor mijn situatie te zijn, tot ik voor mijn tijdelijke contract af liep te horen kreeg dat mijn contract niet verlengd zou worden. In theorie hoeven ze daar geen reden voor te geven, tenzij de werknemer daarnaar vraagt. Ik had natuurlijk het vermoeden dat het vanwege mijn zwangerschap was, dus heb daar in het eindgesprek ook naar gevraagd. Dit werd mondeling bevestigd. Helaas heb ik het gesprek niet opgenomen en had ik dus geen bewijs dat ze mijn contract beëindigd hebben wegens zwangerschap. Als ik wel bewijs had gehad, dan had ik een rechtzaak aan kunnen spannen en dit had ik in deze situatie zeker gedaan. De manier waarop ze met mij om zijn gegaan, zeker in die laatste maand (ik werd gewoon letterlijk genegeerd en weggekeken door mijn twee bazinnen), heeft het voor mij echt afgedaan. 

  Ik heb al die tijd in de ziektewet gezeten, dus ze hebben geen kosten aan mij gehad. Het UWV vergoedde alles, ik kreeg nog mooi een uitkering waardoor we financieel niet in de problemen kwamen en ze konden iemand anders aannemen om mijn uren op te vullen. Gelukkig lees ik dat je zelf ook al navraag gedaan hebt naar je rechten. Ik weet niet of je een beroepsvereniging hebt of iets dergelijks, maar daarin zou je eventueel ook een jurist kunnen inschakelen. Je ontslaan wegens ziekte of zwangerschap mag namelijk absoluut niet, daarmee zijn ze in overtreding. Als je dit kunt bewijzen door het bijv. op papier te hebben of een audiofragment waarin ze dit letterlijk zeggen, hebben ze geen poot meer om op te staan. Ik heb uiteindelijk, na veel moeite en met een jurist gesproken te hebben, besloten om geen rechtzaak aan te spannen omdat ik te weinig bewijs had en omdat het me te veel negatieve energie kostte. Mocht ik wel bewijs hebben gehad, dan had ik de rechtzaak doorgezet – al is het alleen maar om het principe dat zwangeren dit niet aangedaan mag worden. Wij kunnen er ook niks aan doen als de hormonen verkeerd vallen…

  Ik ben achteraf blij dat ik niet meer terug hoefde naar deze plek, ik heb zelfs met 36 weken nog ergens anders gesolliciteerd en daar een baan aangeboden gekregen voor na mijn verlof. Dus zo van een hele slechte situatie naar een goede situatie gerold 😉 

  Ik wens je super veel succes en schakel inderdaad gewoon de gyneacoloog in als deze mee wil helpen in de situatie door een verklaring op te stellen. Het gaat nu om jou en je kinderen!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct