Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Leerkracht ligt mijn kind niet. Advies gevraagd.

 • Auteur
  Berichten

 • gebruiker734082
  Bijdrager
  #10030257

  Ik hoop dat iemand met ons mee wil denken. Onze dochter zit sinds begin juni op school. Ze had voor de zomer 2 leerkrachten. Met de ene liep ze weg, de andere mocht ze vanaf het begin niet. Op dag 2 van de basisschool is die namelijk boos op haar geworden toen ze bleef huilen (ze had een paniekaanval gekregen toen ze ongelukkig op haar rug was gevallen). Ze vond het sowieso spannend en toen was het helemaal mis. Die leerkracht heeft haar houding, postuur ook een beetje tegen (stevig gebouwd, donkere kleding, zware make up). Ze heeft een harde stem waarvoor mijn dochter bang is. Mijn dochter heeft het idee dat ze voortdurend “boos” kijkt en wil niet meer naar school als die vrouw voor de klas staat. Wij zijn daar als ouders nooit in meegegaan. De leerkracht is na een gesprekje met ons een charme offensief gestart en probeert onze dochter complimentjes te maken en haar positief te benaderen. Mijn dochter reageert er nauwelijks op. Het was ook steeds discussies en gedoe met onze dochter tot de zomervakantie. Gelukkig had ze de andere juf nog, op wie ze helemaal stapelgek was. Dat hield haar toch in balans en ze had het vaak over school en over die juf. In de zomer moesten we haar helaas vertellen dat de school gerouleerd had en dat de leuke juf naar de andere kleutergroep ging. Haar groep zou voortaan te maken hebben met de juf die haar minder ligt. Ze werd erg verdrietig en zei dat ze niet meer naar school wilde. Steeds als ze op school is probeert ze contact te maken met de andere juf, die nu haar handen vol heeft aan de andere kleuterklas. Onze dochter zit nu weer vier weken op school en we hebben al vanalles geprobeerd om haar te motiveren, door positief te zijn over de juf, door haar alle ruimte te geven om af te spreken met kinderen, door haar complimentjes te maken als ze op school is geweest. Iedere morgen als ze de juf heeft voor wie ze bang is, is het hetzelfde liedje: niet eten, niet naar school willen, somber zijn. Ze vindt het erg spannend bij de juf en wil terug naar de andere juf. We spraken de juf vorige week en zij gaf aan zich zorgen te maken over onze dochter. We hadden als ouders gehoopt samen met haar te kijken hoe we het in de klas veiliger konden maken. In plaats daarvan stelde ze speltherapie voor. Onze dochter zegt nauwelijks iets in de klas, maakt geen contact met andere kinderen en zit er als een dood vogeltje bij. We vonden speltherapie een raar voorstel omdat onze dochter zo buiten school niet is. Dan is ze vrolijk, sociaal en ondernemend. We denken dat er iets in de klas moet veranderen. We zien ook dat ze steeds meer gespannen raakt thuis en dat de tranen in haar ogen komen als we het over school hebben. Soms staat ze ’s nachts huilend naast ons bed, gespannen als een veer. Dit is niet iets wat we van haar kennen.
  De juf heeft er blijkbaar zelf weinig vertrouwen meer in dat het goedkomt en heeft al veel geprobeerd. We hebben deze een gesprek met de Intern Begeleider aangevraagd. Deze heeft gereageerd met ‘ik wil wel op de hoogte gehouden worden over het welzijn van jullie dochter’ Niet de reactie waar je op hoopt, we willen dat de school iets gaat doen namelijk.
  We hebben nooit toegegeven, onze dochter moet iedere dag gewoon naar school, maar we zijn zelf de discussies en het gedoe thuis ook een beetje beu. Misschien is het beter om school te vragen haar naar de andere kleuterklas te laten gaan. Dan kan ze eindelijk wennen aan de basisschool en dingen gaan leren bij de juf die haar goed ligt. Nu staat ze een beetje stil en wordt ze somberder en passiever. Op de opvang/ peuterspeelzaal waren overigens ook nooit geen problemen. Ze ging er graag naartoe en had een goede klik met die juffen.
  Wat zouden jullie doen?


  Samsonnn
  Bijdrager
  #10030273 Quote

  Ik zou indd overplaatsing vragen naar de andere klas. Als er verder geen andere optie is, de juf alles heeft geprobeerd en ook niet goed meer weet wat wijsheid is. En vooral dit gedrag zoveel spanning geeft aan haar en jullie. Je kunt ook vragen of ze een dagje/weekje mee kan draaien in die andere groep. Al is het maar te observatie. 

   


  Daantjes
  Bijdrager
  #10030298 Quote

  Anders klas! 

  Hier wordt ze doodongelukkig van. Het hoeft niet perse aan de juf te liggen en het maakt ook niet uit waaraan het ligt maar dit is niet goed.

   


  MirandavK
  Bijdrager
  #10030369 Quote

  In gesprek gaan met de ‘leuke’ juf en daar de verandering aan voorstellen! 

  En op je strepen blijven staan


  TWV5K
  Bijdrager
  #10030428 Quote

  Ik zou er echt op staan dat ze gewoon naar een andere klas gaat. Zo zielig voor haar op deze manier. 


  gebruiker734082
  Bijdrager
  #10030463 Quote

  Dank voor jullie reacties. Het sterkt me wel in mijn idee. Ik vind niet snel iets zielig, maar dit is echt heel zielig inderdaad. Bijna iedere pauze zoekt ze haar oude juf even op voor een gesprekje. Mijn dochter zelf wil overigens wel bij haar eigen klas blijven, niet vanwege de juf, maar omdat ze de kinderen in haar klas zo leuk vindt. In de klas zelf speelt ze er weinig mee, maar buiten de klas spreekt ze wel af. Dus zielig wordt het sowieso.  Alleen vrienden maken is niet bepaald het kwetsbare punt van haar, dat gaat ze zeker in die nieuwe klas ook doen. Mijn man denkt wel dat ze op school niet meteen staan te springen om overplaatsing te realiseren. Dat ligt daar politiek allemaal gevoelig en is gezichtsverlies voor de juf. Ik heb vrijdag een gesprek met de ib-er, waarschijnlijk heb ik meer kans als we eerst een tussenstap voorstellen, maar ik weet nog niet zo goed wat. 

   

  Lees ook: Het schoolrapport: wat staat er precies in?

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct