Bij ons ligt het weer net wat anders. Mijn partner en ik werken allebei even veel en hebben ongeveer even veel verantwoordelijkheden op het werk. Omdat dit ook best wat van ons allebei vraagt, is de combinatie werk en privé soms lastig. We maken hierover afspraken en verdelen in beginsel de zorg 50/50. Ik zou het ook niet anders willen; mijn zelfstandigheid en carrière zijn heel erg belangrijk voor me.
MAAR desondanks voel ik toch regelmatig maternal gatekeeping (wat ik ook meer ging herkennen na het kijken van de serie van Eva). Mijn partner zit vaak minder op de bal dan ik, leest minder informatie over opvoeden, mogelijkheden, passend speelgoed etc.
Voorbeeld: ondanks dat ik heb gezegd dat ik vind dat het een taak voor ons allebei is, ben ik toch altijd degene die nieuwe kleertjes koopt. Ik lig bij dit soort dingen altijd in een twee strijd: moet ik het dan maar een keer vertikken en kijken wat er gebeurt? Ik wil het niet nog een keer zeggen, want dat heb ik al gedaan, en ik wil hem niet achter zijn broek aan zitten, ik ben niet zíjn moeder. Maar als ik het niet doe, dan komen er geen kleertjes. Je zou zeggen: geen ramp, toch? Maar met de huidige warmte wilde ik toch echt korte broekjes, t-shirtjes met korte mouwen en een luchtigere slaapzak in huis hebben. Ik wil de kleine met 30 graden niet in een lange broek en trui kleden. Dus tja, dan doe ik het toch maar zelf. In de serie van Eva zie ik een man zeggen: je moet me in mijn waarde laten als ik de kleine met volle luier en kleren achterstevoren bij de opvang breng. En natuurlijk zijn er momenten dat het niet zo veel uit maakt wat er gebeurt. Maar bij dingen als het voorbeeld dat ik gaf, ga ik toch voor wat ik denk dat het beste is voor mijn kind. En dat is dan dus een super bewuste keuze om het dan toch te doen.
Dit brengt ook beel frustratie aan mijn kant met zich mee, omdat ik niet degene wil zijn die meer doet, meer zorgt, er meer voor mijn zoon is. Soms voel ik me een gezinsmanager worden. Ik wil gelijkheid, een vader die álle taken samen met mij op zich neemt. En ik zal dit met hem blijven bespreken, want ik wil het per se niet laten rusten.
Waar het vandaan komt… er is nergens ook maar iets te ontdekken in mannen of vrouwen waaruit blijkt dat vrouwen beter zijn in zorgen dan mannen, hier is onderzoek naar gedaan. Maar we doen dit toch al duizenden jaren zo. Het zit in onze cultuur, in onze faciliteiten qua werk en toelages, in onze manier van denken dat het zo vaak op de vrouw aan komt: we leren onszelf dit aan. Ten minste, dat is hoe ik erover denk. En daarom zeg ik wel eens, heeft mijn partner de ‘pech’ dat hij nou eenmaal zo’n kritische vrouw heeft die eist dat het anders gaat.