Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Minder Werken Na Ouderschapsverlof

 • Auteur
  Berichten

 • D Roosje
  Bijdrager
  #10158558

  Hallo dames,

  Ik wil 26 weken ouderschapsverlof opnemen. Dit is 13 weken betaald en 13 weken onbetaald.

  Momenteel werk ik 4 dagen per week. Na het ouderschapsverlof wil ik 3 dagen werken, omdat dit beter uitkomt.

  Een vraag die ik heb gesteld, maar nog geen antwoord op heb gekregen:

  Heeft het direct minder werken na het ouderschapsverlof invloed op mijn ouderschapsverlof? Dus niet dat ik ineens voor 3 dagen betaald word tijdens mijn verlofperiode? Heeft iemand hier ervaring mee?


  Niempje
  Bijdrager
  #10158572 Quote

  Hoi D Roosje,

  Ik denk niet dat het invloed heeft daarop..
  Ze mogen niet zeggen dat ze nu al voor 3 dagen gaan betalen omdat je straks ook 3 dagen gaat werken.

  Is denk ik te vergelijken met hoe het bij mij ging?; per 1 januari ging ik 4 dagen werken ipv 5 dagen. Ik ben in september bevallen en toen had ik mijn contract al klaar om minder te werken maar kreeg tijdens mijn verlof nog wel voor 5 dagen betaald.


  KimRosenberg
  Geblokkeerd
  #10158573 Quote

  Als je nu nog gewoon vier dagen werkt, dan krijg je ook voor die dagen uitbetaald tijdens je zwangerschapsverlof. Dat je daarna minder gaat werken heeft daar geen invloed op. 

  Je man kan trouwens ook ouderschapsverlof opnemen. Veel ouders lijken daar niet van op de hoogte te zijn, maar deze regeling is voor zowel de vader als de moeder beschikbaar. Het is een wettelijk recht!

  #10158608 Quote

  Je krijgt pas voor 3 dagen betaald als je een contract wijziging doet of je ouderschapsverlof start. Als je tijdens  je zwangerschapsverlof nog eem contract hebt voor 4 dagen wordt je voor 4 dagen betaald.


  D Roosje
  Bijdrager
  #10158623 Quote

  Bedankt voor alle reacties.

   

  Ik heb het uitgezocht. Zwangerschapsverlof krijg ik gewoon volledig betaald, maar dat wist ik al. 

  De vraag ging echt om betaald ouderschapsverlof. Het zit zo: Als je binnen 3 maanden na BETAALD ouderschapsverlof je uren verminderd, moet je de uren (dus in mijn geval 8 uur) terugbetalen. Maar omdat ik daarna 13 weken onbetaald verlof opneem, is het niet van toepassing. 


  MWH
  Bijdrager
  #10158654 Quote

  Naar mijn weten is ouderschapsverlof altijd onbetaald. Dus ik zou het niet weten. Als er bij jouw werk andere regelingen gelden, zou ik het even met je werkgever bespreken 

  Lees ook: Uitgerekende datum berekenen - handige tool

  Frietjeminder
  Bijdrager
  #10158684 Quote

  D Roosje, vaak worden er door een bedrijf aanvullende voorwaarden gesteld. Bij ons staat er als je binnen 3 maanden na je ouderschapsverlof je uren vermindert, moet je terug betalen. Als je eerst betaalt en daarna onbetaald opneemt maakt dat – bij ons- niet uit. Je neemt ouderschapsverlof op dus als je daarna direct minder wilt werken moet je een deel van het betaalde ouderschapsverlof terug betalen..

   

  een andere mogelijkheid die bij ons veel wordt toegepast is het betaalde verlof opnemen. En daarna verlof bijkopen .. daardoor kun je nog een poos 4 dagen werken (3 werken en 1 verlof) en kom je zo onder het terug betalen uit. 

  Vaak is verlof kopen voordeliger dan onbetaald ouderschapsverlof maar dan moet je even in de voorwaarden duiken. 

  Succes 

  #10187599 Quote

  Beste ouders,

  Ik heb ook even een vraagje over ouderschapsverlof. Ik werkte normaal 38 uur maar wil nu onder (onbetaald) ouderschapsverlof gaan werken en dan 24 uur per week. Nu heb ik dat verzoek al ingediend bij mijn werkgever. Maar die zegt dat ik beter gewoon mijn contract uren kan verlagen naar 24 uur omdat als ik dit contract houd en ga werken onder ouderschapsverlof zou ik na die tijd verplicht weer 38 uur moeten werken. En dan kunnen ze niet meer mijn contract uren aanpassen naar 24 uur

  Weten jullie of dat dit klopt??

  D

  Groetjes, Danica 

   

  #10187614 Quote

  Hi Danica, ik wil even op jouw vraag reageren. Wat jouw werkgever zegt klopt niet! Tijdens het ouderschapsverlof is het juist fijn om nog een contract te hebben voor 38 uur, omdat je dan de verlofopbouw/-uren houdt voor die 38 uur per week en ook pensioen opbouwt alsof je 38 uur werkt.

  In theorie zóu het dan zo zijn dat je na het ouderschapsverlof weer 38 uur per week zou “moeten” werken – echter is ouderschapsverlof 6 maanden fulltime per kind, dus in jouw geval zou je (even rekenen en uitgaande van dat je één kind verwacht ;)) ongeveer anderhalf jaar hebben om met een contract van 38 uur 24 uur te werken vanwege het opgenomen ouderschapsverlof.
  Daarnaast heeft iedereen ook een wettelijk recht om minder te gaan werken – dus recht op verlaging van contracturen aka parttime gaan werken -, je werkgever móet dit in overweging nemen als het wordt verzocht en uit de praktijk blijkt dat dit in vrijwel alle gevallen moet worden geaccepteerd. Alleen wanneer er “zeer zwaarwegende bedrijfsbelangen” zijn kan je werkgever dit weigeren, maar eigenlijk wordt dit echt in alleen zeer zeldzame gevallen aangenomen (hier is rechtspraak heel duidelijk over).

  Wel kun je je het beste goed inlezen, want het is wel zo dat je (volgens mij) minimaal 3 maanden voor je minder zou willen gaan werken (dus voor je de contracturen ook wil wijzigen naar 24 uur ipv 38 uur) dit verzoek schriftelijk in moet dienen bij je werkgever. Hiervoor heb je alleen nog even, want eerst heb je dus gewoon recht op ouderschapsverlof zonder je contracturen te wijzigen!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct