Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? Maak een account aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen.

Moeilijk Kunnen Ophouden Ontlasting

 • Auteur
  Berichten

 • Elisabethadriana
  Bijdrager
  #10486055

  Hoi dames,

  Ik ben ondertussen bijna 4 weken de gelukkigste mama ter wereld.
  Alleen is er een puntje dat ik heb overgehouden aan mijn bevalling wat ik toch eens wil aanhalen. Waarschijnlijk rust er een groot taboe op dit onderwerp maar ik zit er ontzettend mee en ben dus erg benieuwd of ik alleen ben of dat meer ‘verse’ moeders zich hierin kunnen vinden.

  Even een korte achtergrond van hoe mijn bevalling verlopen is:

  Het gaat om een eerste kindje. Mijn ontsluiting verliep soepel en snel, binnen ca. 7,5 uur was ik volledig ontsloten en mocht ik gaan persen. Echter tijdens het persen vielen mijn weeen weg, waarna ik opwekkers heb gekregen, hierna kreeg ik goede persweeen, maar was ondertussen al wel 1,5 uur verder met persen. Vervolgens daalde mijn dochtertje niet goed in waardoor zij uiteindelijk na 2,5 uur persen met een zuignap ter wereld is gebracht. De eerste 2 a 3 dagen na de bevalling kon ik niet lopen zitten of staan van de pijn aan mijn (sorry) anus. Dit herstelde zich daarna gelukkig vrij snel en ik ben nu weer volledig goed te been. Maar nu komt dus mijn probleem:

  Ik kan mijn scheetjes niet meer ophouden en heb ook moeite met het ophouden van mijn ontlasting. Dit zorgt natuurlijk voor ontzettend veel schaamte. Nu ik nog veel thuis ben is het nog niet zon groot probleem maar wat als ik straks weer moet gaan werken en vaker op pad wil?

  Nu heb ik 2,5 uur geperst wat natuurlijk veel te lang is, en daarbij heb ik een verlossing met zuignap gehad. Ik vraag me dus af of ik hier nog wel van kan herstellen…

  Het ophouden van urine is geen probleem dit gaat goed.
  Over een week heb ik een afspraak staan bij de vk en wil ik me laten doorverwijzen naar een bekkenbodemfysio om me te helpen dit probleem op te lossen.

  Maar ik vraag me dus af of er dames zijn die hier ervaring mee hebben en me kunnem vertellen hoe het herstel bij hun is verlopen.

  Alvast heel erg bedankt, en hopelijk kunnen we hier toch een beetje het taboe doorbreken.


  Mamanelle
  Bijdrager
  #10486056 Quote

  Hoi,

  Wat vervelend! Ik heb dit ook gehad… echter werd dit na een week of 6 echt wel beter. En na 3 maanden geen last meer van gelukkig.
  Hoop het voor jou ook ♡
  Sterkte!


  Feutje
  Bijdrager
  #10486065 Quote

  Ik kan scheetjes ook niet ophouden, super awkward. Ben nu 8 weken postpartum en het gaat al wel beter. Van ontlasting niet kunnen ophouden heb ik geen last gehad. Hopelijk kan de bekkenfysio je goed helpen!

  #10486070 Quote

  Hoi,

  Helaas herken ik je probleem, nu 3 weken geleden bevallen maar heb een totaal ruptuur.
  Urine kan ik wel ophouden, ontlasting met heel veel moeite en scheetjes totaal niet.
  Je hebt geen verwijzing voor de bekkenfysio nodig. Ik liep hier al vanwege bekken klachten tijdens zwangerschap, en nu weer om mijn bekkenbodem te trainen.

  Hoe het herstel gaat weet ik dus niet, ik blijf dus even meelezen 😉
  Maar weet dat je hier echt niet de enige in bent! Succes🍀

  #10486080 Quote

  Herkenbaar hoor!!

  Als het kwam, dan moest ik gelijk naar het toilet! Wel eens gauw mn baby in bed gelegd tijdens het verschonen omdat ik ineens moest!

  Het werd wel vanzelf weer beter! Goed je oefeningen doen en weer lekker gaan bewegen/wandelen


  Yima
  Bijdrager
  #10486081 Quote

  Dat had ik na mijn totaalruptuur ook. Ik kwam er een dag na mijn bevalling achter. Lag nog in het ziekenhuis en moestvout of the blue poepen en het kwam gewoon 😱 alles down there was in zeer gezwollen en kapotte toestand, dus ik stond in paniek de verpleegster te roepen. Want hoe maak je dat weer schoon?? 😅🤭

  Eenmaal thuis heeft dit nog zeker wel een maand of 4 geduurd. Eerst best wel erg, dat ik poep ook echt niet op kon houden. Het ging wel steeds wat beter. Ik kon poep kort ophouden en scheetjes niet. Ik kon poep beter ophouden en scheetjes ook tot op zekere hoogte. En toen functioneerde alles weer goed.

  Na 2 maanden ben ik wegens pijnklachten en dit wel naar een bekkenbodemfysio geweest. Daar heb ik veel oefeningen geleerd. Maar zij zei ook dat veel binnen 6 maanden vanzelf herstelt. Ik denk dat dit ook zonder de oefeningen wel een heel stuk beter was geworden. Toch vond ik fysio geen verspilde moeite. Ga wel naar een goede bekkenbodemfysio. Niet de gewone. 

  read more image Lees ook: De kraamweek: wat kun je verwachten?

  Littlegirl
  Bijdrager
  #10486086 Quote

  Ooo wat vervelend is dat hé… Ik vond het zo genant… Loop je door de supermarkt… Nouja… Dat dus!
  Ik ben gelijk naar de fysio gegaan. Oefeningen gekregen om mijn bekkenbodem te trainen en zij helpt me met alle spieren in mijn heupen en billen die na 9 weken nog steeds erg verkrampt waren. Ik moet zeggen, twee weken fysio verder en thuis keurig alle oefeningen gedaan en het gaat echt al veel beter! Dus mijn advies zou zijn: met gierende banden naar de fysio 😉

  O en wat ik ook zo fijn vond: de fysio controleert als je het vraagt ook direct je diastase en mijn fysio gaf steeds aan waar ik ongeveer moet zitten in mijn herstel waardoor ik reëele verwachtingen kreeg ☺️ en dus kwam ik tot de ontdekking dat ik mijn lijf echt nog wel wat meer tijd mocht geven!


  Bo-Belle
  Bijdrager
  #10486096 Quote

  oh wow, nooit bij stilgestaan dat het iets is wat meerdere dames overkomt!  Ik had geen ruptuur of tangverlossing, maar dus wel scheetjes die ik niet kan ophouden. Ontlasting kan ik wel ophouden. Maar hier ook herkenbaar dus!


  Elisabethadriana
  Bijdrager
  #10486143 Quote

  Wat fijn om al jullie reacties te lezen en te weten dat dit dus veel vaker voorkomt dan ik dacht. (Ondanks dat ik dit niemand gun ben ik toch heeeel blij dat jullie het allemaal ook hebben gehad). Dit geeft me goede hoop dat alles weer goed gaat komen.
  Het plan om naar de bekkenbodemfysio te gaan ga ik dus wel doorzetten nu ik jullie racties heb gelezen.

  Ik doe braaf iedere dag mijn oefeningen, meestal tijdens het voeden, dat is voor mij een momentje dat ik er aan denk en het dus niet vergeet.
  Heeft iemand naast de standaard oefeningen (doen alsof je urine of een windje inhoudt), nog tips voor aanvullende oefeningen?

Meepraten op het forum? Meld je aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen