Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Moeite stoppen borstvoeding – wel of niet?

 • Auteur
  Berichten

 • Twoboys
  Bijdrager
  #10338822

  Hoi! 

  Een vraag naar wat jullie zouden doen/jullie ervaring. Excuses voor het heel verhaal haha. 

  Mijn zoontje is nu 7 maanden en heeft de eerste 6 maanden volledig borstvoeding (bv) gehad, zoals mijn man en ik hadden bedacht/afgesproken vantevoren en sinds hij 6 maanden is ben ik dus begonnen met afbouwen. 

  Nu had ik mij vantevoren niet ingelezen over bv omdat volgens veel mensen om mij heen ‘de borstvoedingsmaffia’ je dan zoveel druk oplegt om bv te gaan geven, dat je je heel schuldig zou kunnen gaan voelen mocht het niet lukken… Maar sinds ik bv geef heb ik mij wel extra ingelezen en kom ik er toch op uit dat het eigenlijk belangrijk is om bv te blijven geven tot iig 1 jaar of tot je kindje aangeeft te willen stoppen ipv alleen de eerste 6 maanden. Het gaat ook supersoepel (afkloppen), meteen na de geboorte hapte mijn zoon goed aan en drinkt sindsdien top (is ook enorm goed gegroeid op de bv haha) het enige ‘probleem’ dat ik heb gehad was overproductie in het begin, maar dat heeft zichzelf ook hersteld. Daarnaast vindt mijn zoontje het heerlijk om bij mij te drinken (en ik vind dat ook zulke fijne momentjes) en ook vindt hij afgekolfde moedermelk uit de fles ‘lekkerder’ dan de kunstvoeding (kv). Hij begon richting fles weigeren te gaan dus geven we nu alle voedingen overdag en savonds uit een fles (bv of kv) en snachts wel nog uit de borst, ik ben te lui om dan een flesje te maken. 

  Nu heb ik de afgelopen maand 1 voeding vervangen door kv maar ben ik daarna eigenlijk een beetje gestopt met afbouwen (stiekem), ik kolf nu wel elke 5 uur af ipv elke 3/4. In plaats van voeden op verzoek (in de praktijk elke 2/3 uur overdag en elke 3/4 uur snachts) zijn we wel nu wel elke 4 uur voeding gaan aanbieden en dus wat grotere flessen… Ook omdat mijn man graag wil dat mijn zoon gaat doorslapen, en hoopte/verwachte dat kunstvoeding en grotere voedingen de oplossing zouden zijn (is tot nu toe niet zo). Zoon drinkt ook niet in 1x een fles van 180ml leeg  maar doet daar een uur over, hij verdeelt het in 2x 90ml ongeveer. 

  Nu mijn dilemma.. Als ik het in mijn eentje voor het zeggen had zou ik nog veel langer doorgaan met bv op verzoek, ijg tot 1 jaar maar als het nog fijn is zou ik ook nog wel langer doorgaan. Maar mijn man ik hadden 6 maanden afgesproken en mijn man zou het fijn vinden om als we tijd samen hebben (zoonlief uit logeren of een middagje weg bijvoorbeeld) ook echt samen hebben en ik niet rekening hoef te houden met kolven en wel/geen alcohol (ik wil niet drinken als ik bv geef, dus drink eigenlijk niet en de ene keer dat ik heb gedronken heb ik de volgende voeding afgekolfd en weggegooid en een voeding uit de vriezervoorraad gegeven).

  Nu vind ik zowel mijn man als mijn zoon heel belangrijk natuurlijk en weet ik het even niet. Mijn gevoel wisselt steeds.. 7 maanden bv is al heel goed en die paar maanden kunstvoeding totdat zoonlief gewone melk en vaste voeding gaat drinken/eten zullen vast niet zo nadelig zijn voor zijn gezondheid. En niet meer hoeven kolven en echt tijd voor mijn man is ook fijn en belangrijk! En het was ook de afspraak oorspronkelijk. 

  Aan de andere kant zou ik zo graag nog doorgaan nu het zulke fijne momentjes zijn. Ik vind de fles geven echt een stuk minder leuk, en manlief geeft die ook liever niet dus doe ik de voedingen alsnog. En dan is bv natuurlijk beter dan fv, en zeker omdat het zo soepel gaat vind ik het ergens zonde om te stoppen.. 

  Heeft iemand hier ervaring, wat zal ik doen haha? 

    


  Mano S
  Bijdrager
  #10338841 Quote

  Ik zelf heb 12 maanden bv gegeven. Heerlijk vond ik het. 

  Ik zou doorgaan. Straks krijgt hij meer “vast” voedsel en minder melk dus zal er ook minder tijd gaan zitten in het voeden en kolven. Je kunt dan eventueel ook flexibeler gaan kolven als je een avondje weg bent met je partner. En hoe vaak ben je nou een avondje weg.. ik zou daar niet voor afbouwen. 

  Snachts aan de borst vond ik ook altijd heel praktisch. 

  Ik wilde eerst ook 6 maanden geven maar om dat het gemakkelijk is en het goed ging is het na 12 maanden vanzelf gestopt. 

   


  Twoboys
  Bijdrager
  #10338844 Quote

  @Mano S, dankje voor je reactie! Dat is inderdaad ook mijn gevoel.. Het is fijn en makkelijk dus waarom geforceerd stoppen voor die paar avondjes/dagjes samen.. 🙂 het wordt vanaf nu eigenlijk alleen maar minder voeden, dus bouwt het vanzelf af tot wanneer hij niet meer nodig heeft… 

  Jouw vriend/man vroeg jou niet steeds om te stoppen? 


  Eikeltje
  Bijdrager
  #10338850 Quote

  Heb je, je gevoel al bij je man aangegeven? Wat eerst een goed plan leek kan veranderen en dan hoef je je daar toch niet aan te houden? Zou je er spijt van krijgen als je nu zou stoppen? Mijn oudste heeft tot 15 maanden borstvoeding gekregen en mijn jongste is bij een jaar en krijgt ook nog altijd borstvoeding. Mijn man maakt het allemaal niet zo uit, en volgt mij daar in. Wat Mano S ook zegt de voedingen worden toch minder als er meer vaste voeding bij komt. Onze zoon krijgt nu nog 2/3 keer per dag en ik ben sinds kort gestopt met kolven. Als we met z’n tweeën uit eten gaan, geef ik een laatste voeding bij opa en oma (of een andere oppas) en hoef ik mij daar de rest van de avond niet meer druk om te maken. Je zou dan ook mogen drinken maar daar zitten wel regels aan vast. Ik ben daar niet zo van op de hoogte omdat ik het best een gedoe vind en de alcohol niet mis.

  Succes met het maken van een keuze en luister naar je gevoel 


  Mano S
  Bijdrager
  #10338852 Quote

  Nee mijn vriend vond het wel makkelijk. En het beste voor onze dochter. 

  Ik heb wel een paar keer overwogen om te stoppen of gedacht word t niet wat lang maar dan bedacht ik weer hoe simpel en intiem het was. 

  Ik hoop voor je dat t geen strijd oplevert. Al met al is 6 maanden super.

  Maar door het veranderende eetpatroon hoop ik dat jullie samen de juiste keus maken. 


  Twoboys
  Bijdrager
  #10338855 Quote

  @Eikeltje, ik heb het inderdaad aangegeven maar mijn man reageerde met: wanneer gaat het dan genoeg zijn voor je? Nu zeg je een jaar maar straks wordt het 2 jaar etc.. Ik weet ook eerlijk gezegd niet of ik het minder moeilijk ga vinden over 5 maanden (moet er nu veel om huilen en piekeren dat ik al moet stoppen). Ik had al spijt voor ik begon met afbouwen haha, en wordt elke keer verdrietig als ik nu na 5 uur pas hoef te kolven door de gespannen borsten ipv na 3 uur, er is nu echt minder melk natuurlijk en dat voelt al zo definitief. En heb nog meer verdriet als ik mijn zoon een flesje zit te forceren die hij ook liever niet wil.. Ik mis zelf alcohol ook helemaal niet (dronk al maar max 1x per maand een wijntje als ik dat al haalde) en heb geen moeite met het kolven, voor mij is/was het helemaa prima. Niets mooier dan dat blije gezichtje van mijn zoon als hij bij mij mag drinken en het samen knuffelen. Het is echt voor mijn man dat ik probeer af te bouwen, omdat ik niet wil dat hij zich achter gesteld voelt oid of dat ik afspraken niet nakom.
  Weet ook niet zeker of ik m’n voeding nu weer opgekrikt krijg, maar als het bij 1 kv blijft kan ik daar nu ook wel mee leven, krijgt zoonlief toch al n maand..

  Neig er toch wel naar om er nog een keer tegen mijn man over te beginnen.. Lastig lastig, en dan ook nog die hormonen die nog een beetje in de war zijn :p 

  Lees ook: Voedingsschema baby: het eerste jaar

  Dwaallichtje
  Bijdrager
  #10338857 Quote

  Hoi Lulu. Duidelijk verhaal hoor. En herkenbaar.

  Ik heb uiteindelijk tot 9,5 maanden borstvoeding gegeven. Ik was sowieso altijd van plan om ca 9 maanden tot misschien een jaar borstvoeding te geven. Tot 9 maanden heb je kolfrecht op je werk en toen dat afliep had ik eigenlijk helemaal geen zin meer om in mijn eigen tijd te gaan kolven. Zodra ik daarmee stopte nam de hoeveelheid melk bij mij heel snel af en hij werd al snel ontevreden. 

  Flesweigeren is hier ook een tijdje een probleem geweest, maar bij de kinderopvang pakte hij hem goed dus ben ik bijna 100% flessen gaan geven toen hij daar een keer 3 dagen achter elkaar was en er dus redelijk aan gewend was. 

  Overigens dronk mijn zoontje in het begin ook kleine flessen. Pas toen ik ongeveer een week helemaal geen borst meer gaf is hij langzaam grotere flessen gaan drinken en toen ook gaan doorslapen gelukkig!

  Ik heb zo’n 2 weken nog half kunstvoeding, half borstvoeding gegeven. Niet omdat ik moest afbouwen, want ik heb bijna geen stuwing gehad en mijn productie nam heel snel af, maar inderdaad omdat ik toch wat moeite had om afscheid te nemen van het momentje samen. Dat vond ik toch heel mooi. En die eerste paar weken dat hij dus ook snachts een flesje nog wilde omdat hij kleinere hoeveelheden dronk heb ik dat flesje echt vervloekt. Vond dat zo rot om met een huilende baby eerst naar beneden te gaan om een flesje te maken en deze erna ook weer af te wassen. Dit werd wel snel beter. 

  Ook wen je aan het nieuwe flesmoment. Ik vind het iets minder mooi dan het borstvoedingsmoment, maar hij streelt nog steeds mijn haren zoals hij ook altijd deed aan de borst. En aangezien hij snel afgeleid was altijd tijdens het drinken is het nu met flessen (en een grotere maat speen) een stuk sneller gedaan en dat geeft echt wel vrijheid. 

  Al met al zou ik het bij een volgende weer zo doen. Ik kijk er met een super gevoel op terug en heb het stoppunt gevonden dat bij mij paste en dat is het belangrijkste. En natuurlijk dat hij op de flesmelk het even goed doet als op de borstmelk. 


  Eefvie
  Bijdrager
  #10338867 Quote

  Stoppen voor je man zou ik echt nooit doen. Waarom? Omdat hij zich achtergesteld voelt? Met wat dan? Hij geeft de flessen niet.

  Stoppen blijft altijd moeilijk denk ik! Ik ben gestopt met 6 maanden, omdat ik weer nachtdiensten moest werken en het niet zag zitten om de wekker overdag te zetten om te kolven. Wat heb ik gehuild zeg dat ik moest stoppen, maar het gaf ook wel weer vrijheid! Soms mis ik het nog echt, vooral als ik foto’s oid zie. Maar ze is nu 9 maanden en zou me echt niet kunnen voorstellen dat ze nog uit de borst zou drinken met haar korte aandachtsspan 😉 

  Succes met je keuze! 


  Boterbloempje
  Bijdrager
  #10338869 Quote

  Je geeft aan dat je man liever geen flesjes geeft, waardoor jij alsnog de voedingen geeft. Voor mij was borstvoeding dan altijd veel handiger dan een flesje klaar maken. En uiteindelijk neemt het aantal voedingen af, aangezien vaste voeding belangrijker gaat worden. Wie weet kun je het dan afbouwen naar alleen ‘s ochtends en ‘s avonds/ ‘s nachts. Dan hebben jullie toch de fijne momentjes samen en is er ook meer tijd en vrijheid om samen iets met je man te ondernemen. Bij mij is het helaas mis gegaan met de borstvoeding. Ik bleek een abces gevuld met melk te hebben. (Geen typische borstontsteking klachten, waardoor de arts me 2 weken heeft laten looen met mijn klachten, ook mede door de corona crisis omdat je niet meer zo snel op spreekuur mag komen) ik ben noodgedwongen moeten stoppen en onze dochter is in 2 dagen tijd overgestapt op flesvoeding. Gelukkig doet ze het super en mist ze de borst totaal niet, maar die fijne momentjes samen die mis ik wel. Vooral het friemelen en aaien, die grote ogen die je aankijken en het contact dat je maakt. Succes met de keuze die je maakt.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct