Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Nanny of KDV?

 • Auteur
  Berichten
 • #10335646

  Hoi,

  Ik ben een alleenstaande moeder met een zoontje van 9 maanden.  Ik werk er naast drie ochtenden waar op hij deze dagen naar mijn ouders gaat, waar ik overigens heel blij en dankbaar voor ben!

  Na zoveel stress te hebben gehad en een intens zware bevalling en nasleep met ex etc. Ben ik nu wel echt toe aan een vaste dag per week waar ik iets voor mezelf kan doen zonder te moeten zorgen. 

  Ik vind mijn zoon echter nog te klein om hem naar een kdv te gaan brengen, omdat ik het eng vind hem achter te moeten laten bij vreemden mensen, niet wetende of er goed voor hem wordt gezorgd. Nanny idem dito, want je weet gewoon nooit echt wie je in huis haalt.

  Anderzijds denk ik wel dat los van mezelf het leuk en leerzaam is voor mijn zoontje om met andere kinderen te gaan spelen aangezien hij al heel vroeg zichzelf aan het ontwikkelen is en het leuk vind altijd als hij andere kinderen/mensen ziet.

   

  mijn vraag:gaat jullie voorkeur uit naar een kdv of nanny en waarom?

   

  zijn er nog meer moeders hier die hun kleine nog te jong vind of juist niet?

   

  alvast bedankt!

   

  p.s. Ik heb in het verleden zelf op een kdv gewerkt en het was echt vreselijk.. weinig aandacht voor de kids, overvolle groep en collega’s die soms kinderen te lang lieten liggen waardoor kinderen helemaal overstuur waren. En ik maar in me eentje proberen alles te doen met gevolg dat ik na vier maanden al een zware burn out had


  Rcl
  Bijdrager
  #10335647 Quote

  En dat gebeurt nog steeds ik zal een oppas aan thuis doen of een gastouder kleine groepen en genoeg aandacht en huiselijk 

  Maar nooit kdv ik heb een trauma opgelopen op bso tso  en kdv  ik herinnere me de beelden zo goed al kan ik mooi meer werken voor mij baby never never never nooit daar heen


  Bezig bijtje
  Bijdrager
  #10335650 Quote

  Mijn dochter gaat naar een kdv sinds ze 3 maanden is. Kleinschalig (dus geen onderdeel van een keten) met vaste leidsters. Groepen zijn niet te groot. Ze vindt het super. Vooral de interactie met de (grotere) kindjes. Ik denk ook dat het heel goed voor haar is. Ze is geen flexibele baby en het kdv zorgt ervoor dat ze zich in verschillende situaties leert aanpassen. 9 maanden is wel een lastige leeftijd om te starten met eenkennigheid enzo 


  Littlewishes
  Bijdrager
  #10335653 Quote

  Mijn zoontje gaat naar een gastouder. Max 6 kindjes dus veel aandacht voor ze, huiselijk, en  altijd dezelfde persoon die ze zien. Ik ben bij een kdv wezen kijken en vond het niks. Te groot en te chaotisch. Ben erg blij dat ik deze keuze heb gemaakt en breng m met een gerust hart weg! 

  #10335654 Quote

  Ik merk inderdaad sinds een kleine week dat hij eenkenning begint te raken. Het is of ik, of opa en oma maar als hij 1 van osn niet ziet begint hij te huilen. ik ben mij nu aan het oriënteren en zolang ik twijfel wil ik überhaupt geen beslisisng maken. 

  Maar een kleine groep met veel aandacht van de leidsters dat heeft sowieso mijn voorkeur want ik geloof gewoon niet dat je op een groep van 16 kinderen met 3 leidsters elk kind goed kan verzorgen.


  Bezig bijtje
  Bijdrager
  #10335660 Quote

  Bij onze babygroep (0-1,5 jaar) zitten er max 9 kinderen en 3 leidsters. Maar vaker zijn ze met veel minder kinderen, omdat niet iedereen kind elke dag komt. 

  Lees ook: Kinderopvang: kinderdagverblijf voor je kind
  #10335669 Quote

  Ik werk in de kinderopvang en vind het schrijnend om de verhalen hier te horen. Dit is niet hoe het hoort te zijn.

   

  Mijn zoontje gaat al sinds hij 3 maanden is naar het kdv en vind het heerlijk. De groepen zijn prima (lees: een goede combi van baby’s, dreumer en peuters en nooit te vol) en er is genoeg aandacht voor iedereen. De leidsters hebben hart voor hun werk, en zijn gek op mijn zoontje.

  Wij hebben voor KDV gekozen omdat er o.a meer scholing voor nodig is dan bij een gastouder en de pedagogische kennis van een pedagogisch medewerker ligt dan ook hoger dan bij de gemiddelde gastouder. Ook is het sinds 3.5 jaar verplicht om een HBO’er er bij te hebben op de groep. De andere overweging was dat mijn man en ik beide in de opvang werken en wisten dat onze organisatie gewoon echt goed is.

  Ik snap je angst en ik denk echt dat er verschil zit tussen opvang hier in Friesland en bijvoorbeeld de Randstad, maar een KDV hoeft echt niet zo erg te zijn. 

  Mijn advies, ga bezoekjes plannen. Bij een gastouder en bij een KDV. En ga eens in gesprek met een nanny bureau. Dan kan je de meest weloverwogen keuze maken.

   


  Ninel
  Bijdrager
  #10335681 Quote

  Ik werk zelf ook in de opvang (momenteel bso) en herken je verhaal ook niet. Ken het juist als met liefde zorgen voor de kinderen en alles proberen om ze zich veilig en goed te laten voelen. Ook al werk ik bij een grote organisatie, de groepen zelf moeten aan dezelfde regels voldoen als bij kleine organisaties. Vind het ook jammer om de negatievere verhalen te lezen.

  Mijn eigen twee kinderen gaan ook allebei vanaf 3 maanden naar kdv en hebben het daar altijd erg goed. De oudste rent naar binnen als we er zijn en de jongste (5.5 maand) heeft zowel bij brengen als halen altijd een grote lach op zijn gezicht. Ook ervaar ik de medewerkers als erg lief, zorgzaam en betrokken. Ik laat ze dan ook met een gerust hard achter. 

  Ben zelf van mening dat het ook goed is voor kinderen om met andere mensen en vooral kinderen om te gaan. Ze leren erg veel en het is goed voor de sociale ontwikkeling. Ook wordt er op een KDV met een duidelijk ritme/structuur gewerkt wat voor de kinderen erg belangrijk is. Ik weet niet hoe dit bij een gastouder is.  

  #10335682 Quote

  Ik heb zowel negatieve als positieve ervaringen op een kdv; de eerste keer ging hij toen hij 1,5/2 jaar was pas naar een kdv wat mij en m’n zoon goed beviel. Daarna vanwege een verhuizing moeten switchen, de kdv en leidster beviel mij tijdens de kennismaking goed maar er werkten ook leidsters die we later pas leerden kennen wat direct al geen succes was; ik heb toen meteen geswitch naar een andere kdv waar het wel weer helemaal top was. 

  Ik zou beiden een kans geven maar voor 1 dag in de week weet ik niet of een kdv wel handig is. 

  Ik heb nu 2 jonge kinderen die ik zelf heb opgevoed en nu ze wat ouder zijn denk ik er wel weer aan om ze naast opa/oma een paar dagdelen naar het kdv te brengen. Maar ze zitten nu ook op een leeftijd waarbij ze voorbereidt kunnen worden op het schoolleven. Dus samenspelen en de ritme, wennen aan diverse gezichten maar zo jong lijkt me het voordeel van een nanny vooral de persoonlijke aandacht. 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct