Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Niet willen slapen 5 jaar oud

 • Auteur
  Berichten
 • #10349787

  Beste ouders,  Onze zoon is onlangs 5 jaar oud geworden. Sinds 4 maanden is het voor ons elke avond een enorme uitdaging om onze zoon zijn bed in te krijgen.  Hij gaat volgens een standaard ritueel naar bed. Daar zit ook een verhaaltje lezen bij en even praten over de dag.

  Zodra hij in bed ligt en wij beneden zijn gaat hij uit z’n bed zet de lamp van zijn kamer aan en gaat lekker aan het spelen.  Na een tijdje spelen slaat de verveling toe en dan gaat het over op gedrag waar zijn broertje (2 jaar) last van heeft. Roepen omdat hij wat wil dat kan elke keer weer een andere reden zijn. Zijn kamer uit gaan en de kamer bij zijn kleine broertje ingaan, naar beneden gaan de woonkamer inlopen en dan met wat smoesjes tijd rekken om  zolang mogelijk beneden te blijven.

  Alle pogingen om hem zijn bed in te krijgen mislukken. Ook wanneer we de veelgebruikte mantra gebruiken: “laat het los en geef je kind de regie” helpt niet. Ander mantra: “Er zit een oorzaak achter z’n gedrag probeer het te achterhalen en er met hem over te praten” is hier niet van toepassing. We zeggen wel eens: “we willen graag dat je in je bed blijft liggen” (ook met omdat ). Dan is het antwoord maar ik kan niet slapen waarop het antwoord maar je hoeft niet te slapen geen uitkomst biedt.

  Zijn kamer is voldoende rustig en donker gemaakt. Een optimale en kalme plek voor een kind om lekker en heerlijk te slapen. Het bed voldoet van alle gemakken. Heeft iemand nog tips om hier verandering in te brengen? Wat zouden wij het fijn vinden om een keer een avond niet 10 keer naar boven te moeten lopen om onze zoon met alle geduld en liefde in bed te leggen.  


  GebruikerSN
  Bijdrager
  #10349790 Quote

  Misschien kun je samen een soort poster maken met wat wel mag en wat niet mag op z’n kamer als hij niet kan slapen (het slapen zelf kun je niet dwingen, maar je kunt wel bepalen wat hij wel en niet mag in de tussentijd). Vervolgens kijken of je hem kunt belonen als het hem lukt om zich hier aan t houden (sociale beloning, bijv echt even 1-op-1 aandacht met een van jullie, de volgende dag mag hij met een van jullie 20 min een spelletje doen, hij mag kiezen wat je gaat doen). Het zou namelijk best kunnen dat hij die aandacht wat meer nodig heeft en zo kun je het hem op een positieve manier geven ipv door zijn huidige lastige gedrag. Zou het wel haalbaar maken, bijv wel 1x naar beneden mogen komen, en dat een van jullie uit jezelf na 15 min en na 30 min nog een keer komt kijken. Maar niet roepen naar beneden, niet naar z’n broertje etc. Die poster (dmv plaatjes ofzo) op z’n kamer hangen, zodat hij het zelf kan zien wat is afgesproken.

  Moe maken door op tijd geen beeldschermen meer te laten kijken en rustige activiteiten heb je vast ook al bedacht, maar dacht misschien nog goed om te noemen.

  Naja ik zit maar een beetje te brainstormen hoor, maar wie weet past zo’n aanpak bij jullie en bij jullie zoontje.

  #10349811 Quote

  Hoi Sanne, 

  Bedankt voor de snelle reactie en de tips. We gaan zeker wat met het poster idee doen. 


  gebruiker397941
  Bijdrager
  #10352468 Quote

  Heeft hij alle dagen zelfde tijdstip van gaan slapen én van opstaan? Dat helpt om het lichaam te laten weten dat het tijd is om te gaan slapen. Kan het zijn dat hij minder uur slaap nodig heeft dan nu gepland staat? Mogelijk slaapt hij eerder als hij een half uurtje later naar bed gaat. Wat Sanne zei: geen scherm voor het slapen gaan (bij voorkeur 2 uur voor het slapen gaan), want een scherm geeft bepaalde prikkels naar de hersenen met de boodschap dat hij wakker moet blijven. Mogelijk helpt een kindermeditatie opzetten? Insight Timer heeft er bijvoorbeeld een aantal.  Ik ben heel benieuwd hoe het gaat! Groetjes, Ilona

  #10352952 Quote

  Hoi Ilona,

  Ja dat is altijd om 7 uur naar bed. Hij heeft die hoeveelheid slaap wel echt nodig want als hij dat niet slaapt dan is hij de volgende dag best stuk. Ja ook met schermen houden we daar rekening mee na het eten geen tv, tablet of ander soort scherm. 

  Wij hebben een stickervel gemaakt waar hij telkens 5 stickers kan plakken. Dan moet hij wel in zn bed blijven. Hij mag dan een verhaaltje lezen of met zn knuffels in bed spelen. Dit werkt goed. Hij slaapt nu sneller. Voorheen sliep hij pas rond 9 of 10 uur nu is dat meestal rond 8 uur. Hij heeft nu wel iets anders dat is dat hij bang is in het donker. We hebben wel een nachtlampje die is niet fel en op zolder het licht aan dan komt er best wat licht de kamer in. 

  #10352953 Quote

  Toevoeging wanneer hij 5 stickers heeft mag hij kiezen wat we gaan eten of hij mag een ijsje.

  Lees ook: Naar de basisschool

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct