Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Nog een kindje

 • Auteur
  Berichten

 • Mijnfamilie
  Bijdrager
  #10500201

  Goedemiddag dames,
  Ik loop met een vraag.
  We heb al een kind. Nu krijg ik steeds de vraag of ik er nog een kindje bij zo willen. Intussen heb ik ook een miskraam gehad. Het voelt mij niet fijn om dat met iedereen te delen en zo ook niet met degene die de vraag stelt of ik nog een kindje wel. Maar de vraaf doet wel pijn.

  Hoe ga ik hiermee om?? Iemand tips?


  MammavanJ
  Bijdrager
  #10500209 Quote

  De vraag is eigenlijk best lomp, maar niemand bedoelt dat zo (onbewust onbekwaam zegmaar). Ik herken de pijn wel, ik heb 2 miskramen gehad voordat onze dochter geboren werd. Dat wisten ook veel mensen niet en ik kreeg vaak de vraag of we bezig waren/kinderen wilden. Ik heb er voor gekozen om sommige mensen dichtbij mij de waarheid te vertellen en ze ook aan te spreken op de vraag. (‘Ik weet dat je het niet vervelend bedoelt en geïnteresseerd bent, maar het is best pijnlijk als mensen er steeds naar vragen’ zoiets zei ik dan). Voor mensen die verder van me af staan bleef ik vaak een beetje vaag en besloot ik voor mezelf dat ze het heus met goede bedoelingen vragen.


  Lewis
  Bijdrager
  #10500210 Quote

  Ik had een hekel aan die vraag toen ik 3,5 jaar lang niet zwanger raakte. Ook 2 miskramen gehad. We hadden een huis gekocht, gingen trouwen, waren 34 jaar…. tja dan vragen mensen waar de baby blijft. 
  Het viel me na de zoveelste keer zeggen dat we nog niet zo met kinderen bezig waren zo zwaar. Ik ben dus wel heel open geworden in de problemen met zwanger raken. Dat ging me uiteindelijk makkelijker af. Want ja, je hebt niet echt controle over of mensen die vraag gaan stellen. Zelf ben ik door mijn eigen ervaring wel voorzichtiger geworden. Maar als je om je heen kijkt is het toch vrij gangbaar dat als je een bepaalde leeftijd hebt en een vent en alles op orde, dat dat kind ook komt. En als je gelukkig bent met die ene, dat er nog een tweede komt. Ook al kiest niet iedereen daarvoor, en lukt het ook niet iedereen, ik kan me voorstellen dat de verwachting er wel is. 
  Ik denk dat je dus beter kunt zoeken naar manieren om met het verdriet om te gaan, en kunnen accepteren dat de vraag soms komt. Iedereen doet dat anders, ik deed dat door juist wel open te zijn. 

  Ik heb na 3,5 jaar een positieve test in handen gehad, die toch wel een mooie dochter geworden is. ik hoop voor jou ook dat je droom vervuld mag raken, ondanks de omweg. 


  Mama van Yara
  Bijdrager
  #10500249 Quote

  Herkenbaar, helaas… Mensen die dichtbij staan weten hoe het zit en ben ik er ook open over. Mensen die verder weg staan of het simpelweg helemaal niets aangaat, zeg ik wel eens zoiets als ‘als het ons gegeven is’. Vaak snappen ze de boodschap dan wel en stoppen de vragen 😊


  Mijnfamilie
  Bijdrager
  #10500253 Quote

  Bedankt voor jullie reacties en tips.
  Zo merk ik duidelijk dat iedereen het echt anders aanpakt, maar dat het toch wel een emotionele zaak is.

  Ik ga es bedenken hoe ik jullie tips kan gebruiken en mijzelf opstellen stellen de vraag!


  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10500255 Quote

  Oh bah, ik heb ook een miskraam gehad na onze eerste (en de eerste was al de 4e zwangerschap), en zelfs een waardoor ik een tijdje in het ziekenhuis belandde, en dan mensen die zeggen ‘wanneer komt de tweede?’ of als troost als je het hebt over de miskraam zeggen, ‘ach, maar je hebt je zoontje toch al?’ pffff…. Die mensen… ik zou ze wat aan kunnen doen… Natuurlijk weten ze niet wat er speelt, of in elk geval niet alles, en ze bedoelen het niet zo kwaad natuurlijk, maar het doet zo’n pijn als je wel graag wilt maar het lukt niet of je droom wordt weer uitgesteld. 
  Maar als ik terugdenk heb ik in het verleden ook wel eens zulk soort vragen gesteld, die ook echt niet bedoeld waren als kwetsend, maar wellicht wel zo overgekomen zijn. Gelukkig maken de meeste mensen niet mee wat jij hebt meegemaakt, maar dat maakt ze ook onwetend en (soms) onbedoeld kwetsend.
  Van de week nog iemand die weet wat ik heb meegemaakt, die doodleuk zij dat een tweede zwangerschap zoveel relaxter was dan een eerste, omdat je al wist wat je kon verwachten. In mijn geval betekent dat dat ik alles van een kindje tot nog een buitenbaarmoederlijke zwangerschap tot bijna doodbloeden van een miskraam kan verwachten, ja echt allemaal een even fantastisch en geruststellend vooruitzicht… Ik werd daar zo verdrietig van.

  Toch heb ik het gevoel dat het het beste werkt om dat meteen van je af te praten, en mensen te laten weten wat er speelt of op zn minst dat je niet van dergelijke vragen/opmerkingen gediend bent.
  Voor mij werkt het in elk geval om met sommige mensen er juist wel open over te zijn, en zeker de mensen die meteen begripvol reageren of komen met wat ze zelf hebben ervaren (en dan bedoel ik diegenen bij wie het ook niet alleen maar rozengeur en maneschijn was) kunnen best een hoop steun bieden. De meesten daarvan hebben ook het fatsoen om niet elke maand te vragen ‘en, is er al nieuws?’, al kun je dat vaak ook prima afkappen met ‘als er iets te melden is dan meld ik het wel’.

  Lees ook: Uitgerekende datum berekenen - handige tool

  Mijnfamilie
  Bijdrager
  #10500293 Quote

  @Elsiejoy wat heftig zeg! Bedankt voor het delen. Het maakt het al beter te accepteren. Ook hoe om mensen te woord te staan.
  Nu heb ik aan een kind, maar een familielid die heeft nog geen en daar doet het ook veel pijn.
  Nu kan ik dit ook met haar delen om er samen over te kunnen praten.. zij had wel geen miskraam maar het is niet bij iedereen vanzelf sprekend!

  #10500524 Quote

  Ik heb er geen ervaring mee. Maar ik zou het juist fijn vinden als het bij mensen niet lukt om dat te weten. Zodat je de mensen huist niet kwetst. Ik heb 2 gezonde jongens trouwens. Dus ik mag en kan er niet over meepraten misschien. Maar ik vondt wel altijd fijn omdat ik op die manier interresse kan tonen en hard onder de riem kan steken

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct