Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Omgaan met onzekerheid

 • Auteur
  Berichten

 • yhfyr
  Bijdrager
  #10350512

  Hoi allemaal,

  Inmiddels zo’n twee weken geleden bevallen van ons zoontje, merk ik aan mezelf dat de onzekerheid weer de boventoon gaat voeren. Ik weet niet of zo goed wat ik van jullie verwacht, maar hoop door mijn verhaal te typen het in ieder geval even kwijt te kunnen. Ergens hoop ik op een beetje herkenning denk ik? Tips om om te gaan met mijn gevoelens? 

  Ons eerste zoontje was te vroeg geboren, sliep overdag (aantal weken ook snachts) alleen op ons, had enorme darmkrampen , reflux, obstipatie en huilde heel erg veel. Rond de 4/5 maanden ging het langzaamaan beter. Ik was helemaal op. Het enige wat hielp was rondlopen en ritmisch ‘hobbelen’. Ik wil dat heel graag voorkomen. Maar… ik twijfel over echt alles. Ook nu weer slaapt ons kindje (behalve snachts) nooit op zijn rug. Hij valt bij ons op de buik in slaap, ik kan m op zijn buik wel wegleggen. Overal om me heen hoor en zie ik kinderen heerlijk relax automatisch in slaap vallen waar ze zijn neergelegd. Dus denk ik, wat doe ik dan niet goed? De zeldzame keer dat het lukt is hij na een slaapcyclus weer wakker. En slaapt dan weer alleen in na hem te dragen en weer op ons te laten liggen. Naast dat ik dat gewoon niet wil (want af en toe is dat prima, maar niet altijd) is dat nu ook geen optie omdat de eerste ook nog rondloopt. 

  Zo google ik me suf over wat te doen bij allerlei van dit soort punten. Dagelijks vraag ik me af wat te doen als: 

  • de baby eerder wakker wordt en nog niet gevoed hoeft te worden (maar ik dus eigenlijk schema van slapen – voeden – spelen aan wil houden)
  • Een baby in eigen bed ‘leren’ slapen
  • Inbakeren of niet
  • Alles omtrent borstvoeding (en hoe dat volhouden). 

   En dan denk ik, ben ik de enige die zo ontzettend irritant twijfelt aan zichzelf? Zijn er anderen die ook deze worsteling hebben? Waarbij de baby’s niet lijken te passen in alle online tips? 

   Die het gevoel hebben maar wat aan te tobben..? 

   Nu zullen er mensen zijn die zeggen vertrouw op je gevoel, doe wat goed voelt, maar dat beangstigd me dus juist. Dat het allemaal zou afhangen van mijn gevoel. En dat het dan dus ook aan mijn (gebrek aan moeder)gevoel ligt als dit toch weer een huilbaby wordt.. 

    

    


  TJF
  Bijdrager
  #10350517 Quote

  Hoi lieve moeder, wat rot dat je je zo voelt! 

  Ik hoop dat je iets hebt aan mijn ervaring. Ik heb nu een dochter van 2 jaar en een dochter van 6maanden. Mn 2e dochter heeft tot 12 weken alleen maar in de draagzak geslapen overdag. Snapte ook niet dat andere baby’s gewoon sliepen als ze werden neergelegd. Ik had dus wel mn handen vrij om alles te doen met mn 2 jarige (toen dus 1,5). S avonds ging ik met haar op bed liggen en liet ik haar in slaap drinken (bv) en legde ik haar pas in de co sleeper als ij ging slapen. 

  Na 12 weken heeft mn moeder haar een keer op dr bed gelegd en sliep ze ineens. Dus dit was een hele fijne verrassing. Sindsdien slaapt ze bijna altijd in dr bedje. Ze slaapt sinds ze kan rollen wel op dr buik (vanaf 4,5e maand ongeveer). 

  Qua voeden – verschonen – spelen schema, ik zou dat niet zo streng doen. Met beide dochters nooit gedaan. Voeden steeds met 2 tot 3 uur ertussen (nu na 6m nog steeds 3 uur ertussen). En dan bij vermoeidheid in de draagzak. 

  Ik weet dat het moeilijk is, maar ontspannen is erg belangrijk. De baby voelt aan hoe jij ie voelt en neemt dit over. 

  Heel veel succes en hopelijk lukt het om te genieten van je kindjes!


  TJF
  Bijdrager
  #10350519 Quote

  En over bv: lees bijvoorbeeld een boekje voor voor de oudste tijdens het voeden, zorgt ook voor een rust momentje. En laat je partner de zorg van de oudste overnemen voor een groot deel, zodat jij veel tijd hebt met de baby voor het voeden. 


  Nikki nikki
  Bijdrager
  #10350526 Quote

  Hoi! Inbakeren en in de sleepyhead werkt bijna bij iedere baby 

  heb je een sleepyhead? 


  AnoniemJP
  Bijdrager
  #10350543 Quote

  Heel herkenbaar het gevoel dat je maar ‘iets’ doet.. Je kindje is nog zo jong dus probeer je niet al te druk te maken over een ritme, schema of structuur. Blijf het alleen slapen wel aanbieden, wie weet went je kindje daar dan al een beetje aan. Ik zelf heb veel gehad aan de slaapgidsen van Snuggles and Dreams. Daarin staat ook van alles over voeding, ritmes, wakkertijden etc. 

  #10350544 Quote

  Ons zoontje is nu 2,5 week oud en wij gaan helemaal mee met zijn flow. Nog geen enkel ritme of wakkertijden. Soms zit er 2 uur tussen voedingen, soms 4 uur. Onze dochter gaat gezellig mee in die flow. Ik merk wel dat hoe relaxter wij zijn, hoe relaxter hij is. Dat geldt natuurlijk niet voor elke baby, dus ga je niet schuldig voelen over stress of iets dergelijks! Probeer je kleintje lekker te volgen. Hij is nog zó jong! Je doet het goed, echt waar. Liefde en eten is wat hij nu nodig heeft en dat krijgt hij absoluut!

  Lees ook: Alles over doorslapen

  yhfyr
  Bijdrager
  #10350570 Quote

  Bedankt voor jullie lieve woorden. Ik hebben even nodig. Vanacht was een pittige nacht, met zo’n 1,5 tot 2 uur tussen de voedingen, met af en toe nog krampjes tussendoor. 
  Respect voor iedere moeder die die voedingen zo kort op elkaar volhoud! 

  Een draagdoek heb ik idd gekocht voor die momenten.  

  Een sleepyhead heb ik niet, is dat nog anders dan een babynestje? Die laatste kan ik eventueel lenen.  


  liesforum
  Bijdrager
  #10350590 Quote

  Vervelend dat je je zo onzeker voelt. Wel heel herkenbaar hoor, de eerste weken voelde ik mij ook zo onzeker. Je baby heeft nog geen enkel ritme en wil gewoon heel graag nabijheid. Dus slapen in een bedje doen de meeste echt niet hoor. Ik ben op een gegeven moment gaan omdenken, hoe heerlijk dat ze nu nog zo lekker bij je willen zijn. Vanaf een maand of 4 stopte dat en knuffelen wil mijn dochter nauwelijks, zo beweeglijk. (is nu 11 maand). Een huilbaby ligt trouwens echt niet aan de moeder, maar inmiddels zeggen heel veel wetenschappers dat een huilbaby betekent dat je kindje ergens last van heeft. Bij jouw eerste dus bijv. de reflux etc. Ligt echt niet aan jou, volgens mij doe je het super goed en ben je een lieve moeder dat je je dit allemaal af vraagt. Het is gewoon heel pittig een bevalling en een newborn.

  Sleepyhead is zelfde idee als nestje inderdaad, alleen stukje duurder. Nestje werkte bij ons overdag heel goed met slapen, ze sliep overdag echt niet in haar bedje. Ik legde het nestje dan naast mij op de bank of in de box. Onze baby sliep de eerste 6 weken ook alleen maar op mij, of in de kinderwagen als ik ging lopen. Je kan ook proberen te gaan wandelen, dan is je andere zoon er ook lekker uit. 

  Inbakeren hielp bij ons niet, maar inderdaad bij veel baby’s wel.

  #10350688 Quote

  Hoi lieve moeder, 

  lk herken zoveel van wat je zegt! Ik was ook enorm onzeker over alles toen mijn dochter zo oud was. Inmiddels (ze is nu 15 weken) iets meer zelfvertrouwen, maar bij vlagen nog steeds grote twijfels. 

  Ik worstelde ook met het ritme slapen, voeden, spelen. Het consultatiebureau en de huisarts hameren er enorm op, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat het voor veel newborns gewoon niet passend is! Ze doen vaak korte slaapjes en dan is het inderdaad te vroeg voor een volgende voeding. Mijn advies: volg het ritme waar het kan, maar durf het ook los te laten. Als je kindje wakker wordt zonder honger te hebben, kun je prima eerst even spelen of knuffelen! Ik werd zoveel relaxeder toen ik dat deed. Ik lette wel op dat ik mijn dochter overdag niet vlak voor het slapen voedde. Dus altijd nog een kort speelmoment of luier verschonen na het voeden zodat ze niet aan de borst in slaap viel en daar gewend aan raakte.

  Overigens heeft zij ook heel lang op mij en mijn man geslapen, zowel overdag als ‘s nachts. Vanaf tien weken ging het dutten in bed steeds beter. Schrik niet van die korte dutjes! Het is volkomen normaal dat jonge baby’s hun slaapcycli niet zelfstandig kunnen koppelen en ook dat ze nog niet zelfstandig kunnen inslapen. Als mijn dochter alleen maar korte dutjes doet op een dag en ik merk dat ze niet uitgerust wakker wordt, neem ik haar in ieder geval 1x op een dag in de draagzak zodat ze één lange dut heeft. 

  Inbakeren deed ik ook, werkte heel goed omdat mijn dochter een sterk moro-reflex had en daar wakker van werd. Maar als je kindje geen onrustige ledematen heeft is het misschien niet nodig? Als je er niet aan begint, hoef je het later ook niet af te bouwen 🙂

  Hoe borstvoeding vol te houden? Door je partner en anderen te instrueren je te steunen en opmerkingen als “dan stap je toch over op de fles” achterwege te laten als je het eens moeilijk vindt en daar over wil praten. Overstappen kan altijd en moet zeker niet voelen als falen, maar laat het jouw beslissing zijn en laat hen helpen nu je nog borstvoeding geeft. Ze kunnen je iets te eten of drinken brengen terwijl je voedt, op je andere kindje letten, de luier verschonen tussendoor/na de voeding zodat jij kan blijven zitten, etc etc. 

  Mocht je je zorgen maken over of je kindje wel genoeg binnenkrijgt; een baby weegschaal aanschaffen/lenen kan ik van harte aanbevelen. Wij kregen er een aangeboden van de buren. Het leek mij overbodig, maar het is hartstikke handig om zelf te kunnen wegen. Op de website van het WHO kun je een groeitabel vinden en als je het gewicht van je kindje daarin documenteert kun je in een oogopslag zien of hij z’n curve volgt. Zolang dat het geval is, groeit ie goed en eet ie dus ook goed!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct