Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Ontprikkelen

 • Auteur
  Berichten
 • #10580095

  Hallo, mijn peuter van 2 jaar is na een dag op het kinderdagverblijf overprikkeld. Op de opvang gaat het goed, maar zodra hij thuis is merk je dat hij snel gefrustreerd is, boos wordt of huilt. Ik wil activiteiten bedenken (passend bij zijn leeftijd) om tot rust te komen.

  Nu doe ik al het volgende:
  – licht dimmen, rust in huis
  – tv uit
  – soms klassieke muziek, zachtjes op de achtergrond
  – spelen met bekend speelgoed
  – regelmaat, routines

  Ik wil nog activiteiten bedenken met zand en water.

  Wie heeft nog meer ideeën, tips?


  gebruiker111771
  Bijdrager
  #10580096 Quote

  Misschien als je googled op snoezelen dan kom je meer activiteiten tegen die rustgevend zijn. 

  Bij mijn kinderen op het kdv hadden ze een pinguïn racebaan waarbij de pinguïns zelf de trap oplopen en via een glijbaan naar beneden glijden om weer uit te komen bij de trap. Ze vonden het heerlijk om daarnaar te kijken na een drukke dag. 

  Nu werkt hier juist een filmpje bij het thuiskomen heel goed. Even op wat kussens met hun knuffel een rustig filmpje kijken en ze even tijd voor zichzelf geven (kan ik ondertussen koken). Ik moet zeker niets met ze ondernemen op die momenten. Maar ook een luisterboek doet het goed. Oh en er moet snel eten in, dat helpt ook, dus een bak rauwkost moet erbij. 


  MrsM
  Bijdrager
  #10580098 Quote

  Massage voor het slapengaan en even een korte douche helpen hier heel goed. En dat masseren is aaien van boven naar beneden. Eerst over z’n hoofd, rug, achterkant benen en naar z’n voeten. Helpt om weer rustig bij zichzelf te komen.


  Tesssa
  Bijdrager
  #10580102 Quote

  Even lekker in bad laten spelen. Werkt hier heel goed en kan ze lang volhouden. Of idd juist even een filmpje kijken. Baby Einstein, ken je dat? Echt een aanrader. Geen snelle flitsen, rustige (klassieke) muziek, herkenbare dingen voor kinderen, rustig. Succes! 

  #10580108 Quote

  Masseren, veel knuffelen, snoozelen inderdaad met rustige muziek, wiegen, liedjes zingen.. maar goed dat zijn tegelijkertijd ook weer activiteiten. 

  Misschien je kindje ook gewoon vroeg op bed leggen? 

   

  #10580112 Quote

  Wat hier werkt is even lekker bij mama knuffelen. Ze hebben veel behoefte aan lichaamscontact na zo’n dag weg van mama en papa 🥰

  Lees ook: Peuterpuberteit, over eigenwijs zijn en nee zeggen

  Essil
  Bijdrager
  #10580118 Quote

  Is die nog maar net aan de peutergroep begonnen? Gaat waarschijnlijk vanzelf over. Vooral vertrouwde dingen doen, anders raakt de peuter alleen maar verder overprikkeld.


  Famkeh
  Bijdrager
  #10580132 Quote

  Overprikkeld of gewoon moe?

  Na een dagje opvang is het bij ons eigenlijk alleen maar naar huis gaan, hapje eten en klaarmaken voor bed. Dan nog op bed een paar verhaaltjes voorlezen en dat was het.

  Een dag opvang kan inderdaad intensief zijn voor kindjes, daarna zijn ze gewoon moe aan het eind van de dag


  Elisabeth
  Bijdrager
  #10580142 Quote

  Let in ieder geval op dat je niet alle prikkels weghaalt. We hebben altijd prikkels nodig maar je kan idd variëren in soort en mate. Rustige muziek, kroelen, etc… Kan fijn zijn maar hier werkte babytv of Bumba bijv  Vroeger ook goed. Die programmas zijn juist bedacht voor kleintjes, zijn veel trager, en er gebeurd steeds maar een ding tegelijk. Wat vind je zelf fijn als je overprikkeld bent. Wat doe je dan zelf. Misschien geeft het nog ideeën. Ik heb zelf bijv. Een verzwaarde deken. En nekkussen. Druk op mijn lijf helpt mij ontspannen maar ook warmte. Zoals hierboven gezegd kan bijv massage of lekker warm badje misschien helpen? Vaak zie je ook dat kids zich zelf goed kunnen reguleren. Zijn ze moe gaan ze bijv. Juist rondjes rennen door de kamer om zich wakker te houden..

  Succes

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct