Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Onzeker over reactie ouders zwangerschap

 • Auteur
  Berichten
 • #10097243

  Hallo,

  Sinds gisteren weten we dat er een lieve kleine op komst is.
  Ik (man) ben nu 24 en bij geboorte 25. Mijn vriendin is net 27 geworden. We hebben al meer dan 10 jaar een relatie en wonen al zeker 4 jaar samen, verder hebben we het goed.

  Morgen willen we onze beide ouders het leuke nieuws gaan vertellen.
  Dit door middel van een fotolijstje waar een gedichtje in zit.
  We zijn alleen erg onzeker over de reactie die we zullen krijgen.
  Mijn ouders hebben wel vaker kritiek op onze beslissingen.

  Wie heeft hier ervaringen mee of tips voor?

  Groet

   


  Broc
  Bijdrager
  #10097283 Quote

  He dat is jammer dat je je zorgen maakt om het delen van juist zulk mooi nieuws! Ik herken het wel met mijn moeder, zij lijkt alle grote keuzes die wij maken wel af te keuren, en al zegt ze het een keer niet, dan nog druipt het er vanaf in de nonverbale signalen.

  Wij hebben vorige week het nieuws aan haar verteld dat er een tweede op komst is en ik maakte me daar ook erg druk om, hoe ze zou reageren, of ze het niet te snel zou vinden (oudste is 1 jaar en 10 maanden als de tweede komt). De stress die dat met zich meebrengt is het echter niet waard, besloot ik (had ik al vaker geprobeerd te besluiten, maar het valt nog niet mee dat ook daadwerkelijk voor jezelf te laten slagen ;)).

  We hebben het haar dus gewoon enthousiast verteld (als je aarzeling laat zien geeft dat alleen maar meer reden om het af te keuren, als je er zelf al niet blij mee lijkt of achter lijkt te staan in haar/hun ogen…) met het idee dat als ze het er niet mee eens is, het haar probleem is.

  Mijn tip dan ook, probeer je er niet te druk om te maken en breng jullie mooie nieuws net zo blij als jullie ermee zijn 🙂 Laat hun negatieve gedrag jullie geluk niet verpesten, daar is het veel te mooi voor 🙂 Oja en probeer je niet te veel in de verdediging te laten drukken, het is jullie keuze, snappen ze die niet, hebben ze pech. Afkappen die hap als ze te lang doorgaan 😉

  (en ja, alles is makkelijker gezegd dan gedaan, oefening baart helaas kunst, en dan nog laat ik me vaak toch overrulen door de grote negatieve energie die mijn moeder kan uitzenden)

  Succes morgen en probeer te genieten van jullie kleine in de maak!


  PM
  Bijdrager
  #10097286 Quote

  Hallo, 

  Allereerst van harte gefeliciteerd!

  Ik denk dat het voor iedereen spannend is om zoiets bijzonders te delen. 

  Je onzekerheid m.b.t reacties kan ik wel begrijpen, ik had dat een beetje met mijn broer, die is autistisch en ik wist niet of hij de boodschap dat hij voor het eerst oom werd meteen kon verwerken maar hij was super blij en is nu een hele trotse oom.

  Bij mijn oma was ik erg bang dat ze wat zou krijgen (hart en diabetes patiënt en depressieve buien sinds de dood van mijn opa) we hebben haar laten zitten en toen een cadeautje gegeven.. mijn man en ik gingen express vlak bij haar staan om in te grijpen als het nodig zou zijn maar ook zij was heel gelukkig (ze kan niet zo goed om gaan met de dood van mijn opa en wij hadden de angst dat ze weer depressief zou worden omdat hij dit niet mee kon maken maar ze is heel  blij en gelukkig, onze dochter is haar vreugde en reden om te leven)

  Wat ik hier mee wil zeggen is dat er anders gereageerd kan worden dan waar je bang voor bent.. laat het geen schaduw leggen op het bericht dat je brengt omdat je bang bent voor hun reactie.. probeer niet nu al te bedenken wat ze zouden kunnen zeggen maar laat het over je heen komen.. ik heb maar weinig gehoord dat mensen het niet leuk vinden om te horen opa en oma te worden (hoor het alleen bij tiener zwangerschap o.i.d).. je brengt ze blij nieuws en ik zou gewoon blij zijn met het nieuws dat je mag brengen, je kan wel nerveus zijn maar ik zou je af raden om onzeker te zijn.. 

  Laat ze merken dat jullie heel gelukkig er mee zijn en geef ze geen kans om kritiek te leveren.. ze gaan het waarschijnlijk wel doen tijdens de zwangerschap, van die ongevraagde adviezen geven enzo maar ook daar bij, geniet er van (zwangerschap) en doe het op jullie manier.. de verloskundige kan je ook in dit soort dingen bij staan, die is er niet alleen voor de vrouw maar ook voor de man..

  Het kan ook zijn dat ze misschien aan het idee moeten wennen maar dat kan niet anders want het is jullie kindje en zoals ik je bericht lees is het zeer gewenst.. weet dat er naast wat misschien timide reacties ook veel positieve reacties zijn, haal daar je positiviteit uit.. 

  En nogmaals, het is toch heel mooi nieuws! 

  Mijn man helpt mij altijd door te zeggen wat denk je dat er kan gebeuren en wat als dat gebeurt wat gebeurt er dan daarna, is dat erg.. hij laat mij benoemen wat ik denk dat mis kan gaan.. bijvoorbeeld er wordt negatief gereageerd.  wat doe je.. huilen..is het erg om te huilen.. ja want dan zien ze dat.. is het erg als ze dat zien.. wat gebeurd er als ze dat zien.. nou dan schaam ik me.. waarom.. omdat ik dan kwetsbaar ben.. en wat is daar mis mee… etc. Etc. Etc. Zo tot ik er achter ben dat ik weer beren op de weg zie omdat ik dan in zie dat het bijvoorbeeld niet dodelijk is als je je kwetsbaar opstelt.. Dit is een manier van denken die mij vaak wel helpt.. hoop dat het niet een verwarrend verhaal is…

  Geniet van jullie kleintje, de zwangerschap, het delen van het nieuws en alles wat komen gaat!

  Groetjes 

  #10097718 Quote

  Hartelijk dank voor deze fijne tips!

  We hebben het vandaag verteld en de reactie was echt waanzinnig goed! Ze begon zelfs meteen te huilen van blijdschap en viel ons in de armen.

  Waarschijnlijk heb ik inderdaad ook grote beren op de weg gezien en me uiteindelijk voor niets druk gemaakt.

  Nu kunnen we lekker gaan genieten van onze lieve kleine!

   


  Broc
  Bijdrager
  #10097747 Quote

  Herkenbaar 😉 Fijn dat het zo goed ging!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct