Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Opdringerige schoonmoeder

 • Auteur
  Berichten

 • Majijntje
  Bijdrager
  #10024653

  Onze dochter is op 6 augustus geboren en mijn schoonmoeder wil ons maar niet met rust laten. We kwamen afgelopen woensdag thuis uit het ziekenhuis en 2 uur later belde ze op. Ze was de schoonouders van mn schoonzus (haar dochter) tegen gekomen en die hadden wat voor de kleine gekocht dus ze had gezegd dat ze wel langs konden komen. We waren nu toch thuis. Ze wist dat ik bekaf was en in het ziekenhuis bijna geen oog had dichtgedaan en thuis wilde gaan slapen… toen mijn man zei dat we nu niet op bezoek zaten te wachten zei ze dat we niet zo onbeschoft moesten doen.
  Ze respecteert ons totaal niet. Toen we even bij mn schoonouders waren om te eten liep ze overal heen te sjouwen met onze dochter. Prima dat ze ze vasthoudt maar blijf gewoon zitten. Ook maakt ze steeds foto’s van haar met flits, ondanks dat wij zeggen dat we dat niet willen hebben.
  We hebben na ons laatste bezoek gezegd dat we voorlopig even alleen willen zijn om met zn drietjes te genieten. En we hebben haar verzocht ons met rust te laten. Ook daar heeft ze geen respect voor. Ze heeft letterlijk tegen mn man gezegd dat ze het recht heeft om haar kleinkind te zien. Vrijdag belde ze al. Kan ik komen? Dus mijn man. Nee want moeder en kind moeten rusten. Dan krijg je als reactie. Pff rusten, wat een excuus. Zaterdag kreeg ik een appje van haar. Die ik heb genegeerd want we hebben aangegeven dat ze ons met rust moet laten. Zondag stond ze op de stoep want ze hoorde maar niets. Ze dringt ons huis binnen. ‘Zo en wat zal ik eens gaan doen? Was opvouwen? Schoonmaken?’ Terwijl ze ondertussen kussen en kleedjes op de bank rechttrekt. ‘Dankjewel, maar we hebben geen hulp nodig.’ Zeiden we allebei. Vervolgens loopt ze naar de box. ‘Ik mag haar vast wel even oppakken he?!’ Mijn man ‘nee want ze ligt er net in’. Vervolgens tegen mij ‘goh wanneer ga je dr eens in bad doen?’ Ons lieve kind had een melksnor en ze vond dat ze vies was.. ‘Ik maak me wel zorgen hoor want ik heb het idee dat je het helemaal niet aan kan de zorg voor een kleintje.’

  Tijdens mijn zwangerschap heb ik al van alles over me heen gehad waarbij ‘ik geloof nooit dat je een goede moeder zult zijn’ wel de meest kwetsende was. Ik heb toen met haar gezeten en haar verteld dat ik het enorm kwetsend vind dat ze dit zegt en dat ik wil dat ze met respect met mij omgaat. Nu is onze dochter nog geen week oud en begint het weer. De dagen dat we met mn schoonmoeder in contact zijn geweest ben ik vet over de zeik. De hormonen gieren nog door mn lijf en ze dringt zich vreselijk op. Ik denk dat onze dochter de spanningen voelt want juist die dagen hebben we vreselijke moeite gehad haar in slaap te krijgen s avonds. Je ziet dat ze moe is, maar ze durft zich niet aan de slaap over te geven. Dat breekt echt mijn hart.

  Nu heeft mijn man geen goede band met zn moeder, maar wel met zn vader. Zn vader is ernstig ziek en het is echt een lieve man. Ik heb voor mijn man en schoonvader geprobeerd om mn schoonmoeder zoveel mogelijk te negeren en op haar plaats te zetten waar nodig, maar niets lijkt te werken. We hebben haar vriendelijk gevraagd om ons de tijd te geven om te genieten van onze dochter en haar te leren kennen. En voor mij om bij te komen van de bevalling.

  Ik weet niet meer wat ik moet doen om tot haar door te dringen. Ik heb nu tegen mijn man gezegd dat ik mn schoonmoeder de komende weken niet wil zien. Het voelt heel hard om dit te doen, maar ik weet het gewoon niet meer. Al het andere respecteert ze niet. Ik wil echt tot rust kunnen komen zonder al die negatieve energie. En momenteel voel ik me niet eens op mn gemak in mn eigen huis omdat ze op elk moment van de dag op de stoep kan staan.

  Wat kan ik in hemelsnaam doen tegen iemand die zo respectloos omgaat met ons?


  gebruiker145455
  Bijdrager
  #10024663 Quote

  Hard maar simpel…. “wegwezen of je komt er nooit meer in!”

  tja als ze echt dat soort dingen zegt en zo over jou grenzen heen denderd is het tijd voor harde woorden…. gewoon 1x flink de waarheid en volledig over de rooien gaan…. daarna kan ze kiezen of delen…. haar keuze! 

  Kan je kijken wie er voor de deur staat? Gewoon niet open doen sls ze er weer staat!

  zeker na de woorden tijdens je zwangerschap…. jij geen goede moeder? Pfff gek wijf!

  en nu zorgen uiten of je het wel goed doet… die kwam er bij mij dus echt niet meer in! Je bent echt te mild…. 

   


  Anne Anne
  Bijdrager
  #10024666 Quote

  Echt absurd dat ze zich zo gedraagt!! Dat kan toch echt niet!!

  En dan zulke kwetsende opmerkingen. 


  Mama-L
  Bijdrager
  #10024670 Quote

  O wat is dit herkenbaar! Eigenlijk alles wat je beschrijft is hier ook bet geval. Mijn partner ook geen goede band met zijn moeder wel met zijn vader dus ik heb toch echt heel erg mijn best gedaan. Maar ik heb 2 weken geleden ook gezegd dat ik afstand wil. 

  Ik kan alleen maar zeggen dat ik vind dat je goed heb gehandeld en het idee krijg dat je man achter je staat. 

  Verder weet ik ook niet meer wat ik moet doen. Dus als jij iets heb uitgevonden wat werkt. Laat het me even weten:)

   


  Nansje89
  Bijdrager
  #10024671 Quote

  Aw meis wat klote! Je hoort zo te genieten van deze tijd! 

  Probeer echt op je strepen te staan, desnoods op een hele harde manier. Het is jullie dochter jullie huis en bepalen jullie dus hoe of wat. Wees daar gewoon hard in.

  hebben wij ook gedaan, en heeft echt geholpen. Sommige mensen vergeten even dat de wereld niet om hun draait in zulke situaties! 

  Zeg haar gewoon dat ze het nu moet respecteren of voor altijd de band zal verpesten! 


  DS94
  Bijdrager
  #10024674 Quote

  Vervelende situatie! Misschien een idee om je gevoelens nog maals op papier te zetten en dit als brief aan haar te geven. Kan je rustig nadenken welke dingen je wilt zeggen/benoemen. Je schoonmoeder kan die brief in alle rust lezen en vaak komt het met een brief wel beter aan en ziet ze dat jullie het echt serieus menen. Niet met een wijzende vinger maar gewoon vanuit je ‘ik heb het gevoel’. Misschien een soort van voorstel doen om elkaar 1 x per week te zien (of hoe vaak jullie daar behoefte aan hebben. Aangeven dat je juist deze prille tijd echt even met zn 3’en wilt beleven. Succes! 

  Lees ook: Relatie na de geboorte van je kind

  MamaAnanas
  Bijdrager
  #10024706 Quote

  Ik zou al helemaal tekeer tegen haar zijn gegaan. Na zulke opmerkingen en respectloze houding zou ze m’n huis niet binnenkomen. Je laat in ieder geval zien dat je beschaafd bent en het geprobeerd hebt. 

  Dit is het moment dat je van je dochter moet kunnen genieten en ook bijkomen van de bevalling. In plaats daarvan ben je zo helemaal gestresst omdat zij geen grenzen kent. Ik zie het vooral als haar probleem, maak het vooral niet de jouwe. 

  De volgende keer dat ze aan de deur staat zou ik haar niet binnen laten. Bij de deur aangeven dat ze niet welkom is en de deur voor d’r neus dicht doen. Misschien komt de boodschap dan aan en zo niet, dan heb je haar in ieder geval niet in je huis. Misschien heel bot maar blijkbaar werkt praten bij/met haar niet. 

   

  Succes daarmee! En geniet van je kleine!!

   

  #10024721 Quote

  Wat vevelend zeg, inderdaad duidelijk zijn en opje strepen staan.

  Het is jullie dochter en niet die van haar.

  Ze mag oma zijn maar niet haar moeder spelen.

  Hoe moeilijk ook zou ik ook zeggen dat je geen contact wil en dat jij wel laat weten als je er aan toe bent.

   

  Sterkte


  Claudiavanm
  Bijdrager
  #10024735 Quote

  Op je strepen staan , en als het niet duidelijk is daar is het gat van de deur . En als ze onverwachts op de stoep staat niet open doen , klinkt misschien hard maar je moet aan jezelf denken en de kleine. En als zij dat niet kan respecteren , dan is dat heel vervelend voor haar . Hopelijk draait ze een beetje bij , en gaat ze inzien dat dit niet de manier is . En misschien een idee om met je schoonvader te praten ? Misschien kan hij wel tot haar doordringen . Veel succes er mee !

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct