Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Overdosis Ijzer Door Gebruik Roosvisee Ferro

 • Auteur
  Berichten

 • C Oliva
  Bijdrager
  #10488134

  Enkele weken geleden had mijn dochter van 13 maanden ineens zwarte, klei-achtige ontlasting. Toen het na 3 dagen nog steeds zo was heb ik de huisartsenpost gebeld en die wilden haar graag zien omdat zwarte ontlasting duidt op een interne bloeding. Omdat ze bij het uitwendig onderzoek niks aan haar zagen wat zorgelijk was en ze ook geen pijnsignalen aan gaf bij het drukken op de buik, hebben ze ons weer naar huis laten gaan met het verzoek contact op te nemen als het na enkele dagen nog zo was of er symptomen bij kwamen die afwijkend/zorgelijk zijn.

  De zwarte ontlasting bleef aanhouden, terwijl mijn dochter verder niet ziek oogde of veel huilde. Ik merkte op dat er donkere aanslag aan haar flesjes zat en ineens begon ik te denken dat de roosvisee die ze altijd drinkt naast melk iets te maken zou kunnen hebben met de zwarte ontlasting.

  Dus ben ik op internet gaan zoeken naar informatie over roosvisee versus zwarte ontlasting. Ik bleek het bij het juiste eind te hebben; roosvisee heeft een variant -roosvisee ferro- die zeer veel ijzer bevat. Deze mag je alleen in overleg  met een arts gebruiken en voor kinderen niet meer als 2 tl per dag. Mijn dochter kreeg zeker 8 el per dag hiervan binnen. 

  Ik las op artsensites dat een grote overdosis aan ijzer ernstige obstipatie en darmklachten kan veroorzaken en daarnaast ook toxisch is. Ook las ik verhalen van artsen die vertelden dat er kinderen in het ziekenhuis terecht zijn gekomen omdat ze roosvisee ferro hadden gekregen alsof het een normale aanmaaklimonade was. 

  Toen ik dit las ben ik uiteraard meteen gestopt met deze roosvisee en na enkele dagen begint de ontlasting langzaam aan lichter en minder hard te worden. Gelukkig heeft mijn dochter geen verdere complicaties gehad. Maar ik kan me zo voorstellen dat meerdere ouders dit overkomt en je niet meteen een aanknoop punt hebt waar de ontlasting zo zwart van kan zijn. In mijn geval stond deze roosvisee in hetzelfde vak met andere soorten die ik normaal gebruik. De fles ziet er hetzelfde uit en het etiket ook. Er staat wel ‘hoog in ijzer’. Maar daarbij dacht ik niet dat het om een medicinale siroop zou gaan. 

  Het leek me goed om dit te delen zodat je hier als ouder (als je je kind roosvisee geeft) bewust van bent en in geval van een vergelijkbare situatie weet wat mogelijk de oorzaak is.


  Jetteketet
  Bijdrager
  #10488139 Quote

  Vraagje, gezien ik bijna moeder word en ik niet goed weet welke info ik moet aanhouden als leidraad. Ik dacht altijd dat je een kind tot ongeveer 2 jaar enkel diksap mocht geven als zoetigheid en dan ook in minihoeveelheden, maar 8 el aan aanmaaklimonade mag dus als je kind 13 maanden is? Het klinkt zoveel en geen flauw idee of dat veel is. Gewoon even nieuwsgierig 🙂


  Jetteketet
  Bijdrager
  #10488151 Quote

  O nevermind, heb net even opgezocht bij het Voedingscentrum, misschien is het sowieso ook wel overenthousiast om je kind zoveel limonade op een dag te geven 🙂

  #10488155 Quote

  Denk dat je het goed is dat je het genoemd hebt. Het is zwz irritant als je naar kinderafdeling in supermarkt loopt dat je denkt gezond bezig te zijn. Echt dus niet!! Leuk al die kinderkoekjes en snacks. Maar barstens vol suiker. Mijn zoontje krijgt ook gewoon limonade en best wel veel maar gewoon van eigen merk en dan veel dunner aangemaakt als normaal zou moeten. En dan ook nog 0.0 suiker. Trap niet in diksap en al die zooi want dat is helemaal niet zo gezond als je denkt


  Pinkyblue
  Bijdrager
  #10488156 Quote

  Ik nam dat een aantal jaar geleden zelf. Toen stond er gewoon op het etiket, gebruiken in overleg over de arts. Staat dat er niet meer op?

  #10488160 Quote

  Poeh schrikken zeg, denk je zo goed bezig te zijn.. maar goed dat je de link hebt gelegd!

  read more image Lees ook: Moeilijke eters: als je peuter niet wil eten
  #10488161 Quote

  Fijn dat je er achter bent gekomen wat het is. Bij de AH staat deze roosvice variant bij het medicijnenschap en niet bij de normale diksap.


  Phet
  Bijdrager
  #10488164 Quote

  Ik googelde net even de fles om te zien hoe het er uitziet maar ik begrijp direct dat je dit niet iets medicinaals hebt ingeschat. Het etiket komt op mij ook als ‘gewone’ roosvicee over. Overigens, zoals hierboven ook al benoemt,
  8 eetlepels roosvicee/diksap/limo is echt wel erg veel voor een kindje van 13 maanden.

  #10488167 Quote

  Balen zeg dat je kind er zoveel last van heeft gehad. Bij een teveel aan ijzer word de ontlasting indd zwart. Gelukkig ben je er nu achter ipv later. Ik wist dat dit geen gewone roosvicee was aangezien ik tijdens de zwangerschap elke dag 1 glas dronk ivm ijzertekort. Bij twijfel even checken dus..

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct