Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Ovulitest betrouwbaar of niet?

 • Auteur
  Berichten

 • Sheranievbeek
  Bijdrager
  #10212025

  Hey allemaal .

  Ik heb eerder een topic gestart over een bloeding en een bijna positieve ovulatie test . Nu was is daadwerkelijk ongesteld geworden . Ik had dus een cyclus van 34 dagen op zich wel weer normaal ( vorige was 60 dagen ) . Nu heb ik toch advies gevraagd aan mijn huisarts en die zegt dat de testen niet betrouwbaar zijn . Erg raar maar geloof het ergens wel ben al vanaf dag 14 aan het testen en zag geen postive test. Heeft iemand dezelfde ervaring? Ik doe trouwens de testen van clear bleu en senstest. 

  Groetjes 


  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10212036 Quote

  Ovulatietesten meten alleen of je een bepaalde concentratie LH in je lijf hebt. Als je hormonaal in balans bent, heb je als vrouw doorgaans een piek rond je eisprong, en daarna eventueel nog een lichtere verhoging (of mogelijk een flinke verhoging bij zwangerschap). Maar de basishoeveelheid LH die je in je bloed (en dus ook urine) hebt verschilt sterk van vrouw tot vrouw, evenals de hoeveelheid toename bij zo’n piekmoment. Het kan dus best zijn dat zo’n test te gevoelig of juist te ongevoelig is voor een heleboel vrouwen.
  Bij onregelmatige cyclussen komt het echter vaak voor dat de hormonale balans een beetje zoek is, en dat je meerdere keren in een cyclus flinke concentraties LH in je lijf hebt en dan zijn zulke testen sowieso niet betrouwbaar. Ik heb zelf PCOS, en daarbij wel eens 8 positieve testen gehad (vanaf dag 10 begonnen met testen en doorgetest tot mijn menstruatie kwam, in dat geval tegen 40 dagen). Er was wel een duidelijkere piek te vinden, maar 7 andere testen waren dus ook zonder enige twijfel positief, en ik zal echt geen 7 eisprongen hebben gehad. Ook had ik altijd een tweede streep op de test, maar dus wel lichter dan de controlelijn (heb de clearblue nooit gekocht, vond ik te prijzig voor zo weinig testen en hoe onregelmatig mijn cyclus was). Met de diagnose PCOS viel dat op z’n plek, want daarbij komen dus vaker verhoogde LH concentraties voor.
  Sindsdien ben ik op dieet gegaan, is mijn cyclus regelmatiger geworden, en test ik hooguit nog 2 dagen (en dan opeenvolgende dagen, niet zoals eerst in onderbroken periodes) positief rond de eisprong en volgt voor mij 16 dagen later de menstruatie. Ik heb zelfs over moeten stappen naar gevoeligere testen om dat nog waar te kunnen nemen. 
  Het schijnt ook nog te kunnen dat ovulatietesten reageren op hCG, al weet ik niet of dat klopt of dat je van zwangerschap ook hogere LH concentraties kan krijgen.
  Dus ze zijn inderdaad niet voor iedereen even betrouwbaar. 😉


  BenB
  Bijdrager
  #10212051 Quote

  Ik zou eerlijk gezegd niet goed weten waarom die testen niet betrouwbaar zouden zijn. Wat ElsieJoy zegt klopt helemaal. Bij de PCOS geeft de ovulatietest een positief resultaat doordat de hormonen niet in balans zijn. De test detecteert dus zeker wel iets (al is het dan niet de eisprong in dat geval).

  Als ik het goed begrijp heb je nog nooit een positieve ovulatietest gehad? Dat is vreemd. Ik zou je aan willen raden om extra gevoelige testen te gebruiken. Het kan goed zijn dat je te weinig hormoon aanmaakt voor de normale testen. Als je helemaal geen testen meer wil gebruiken, dan kun je altijd nog je afscheiding controleren.


  Liesle
  Bijdrager
  #10212053 Quote

  Je kunt ook overwegen om rond je vermoedelijke eisprong twee keer per dag te testen. De piek kan tussen twee meetmomenten in vallen. Zo kun je m dus ook missen terwijl je wel gewoon ovuleert. Ik zou dit gezien de kosten alleen niet met de clearblue testen doen. Daarnaast is wat BenB zegt ook verstandig: let op meerdere vruchtbaarheidssignalen. Dit kan met afscheiding, maar ook met temperatuur of de stand van de baarmoedermond

   


  SanneStar
  Bijdrager
  #10212054 Quote

  Las laatst ergens als je een te lange cyclus hebt dat je geen “normale” eiersprong hebt en dat je dus ook indd geen goede positieve ovulatie test krijgt.. had t toevallig gevonden omdat ik zelf wat testen heb aangeschaft en wou weten hoe en wat allemaal.

  zal als ik het tegen kom (zal zo ff snel zoeken) hier even posten met een linkje.


  SanneStar
  Bijdrager
  #10212055 Quote

  Vrouwen met een cyclus die korter is dan 21 dagen, of langer is dan 42 dagen worden moeilijker zwanger. Vrouwen met een hele korte of een hele lange menstruatiecyclus wordt daarom aangeraden naar de huisarts te gaan als zij zwanger willen worden. De kans is namelijk aanwezig dat er geen eisprong is.

  hier de site waar het staat.. volgens mij alleen niet over de ovulatie test.. (niet alles gelezen, ben meer tegelijk aan t doen)

  https://www.verloskundigenkrimpen.nl/nl/onze-zorg/kinderwens/

  Lees ook: Wanneer ben ik vruchtbaar? - Handige rekentool

  MagicOne
  Bijdrager
  #10212320 Quote

  Hi!

  Sensitest werkte bij mij ook niet. Net als die van de action. De gyn zei dat ik die van ovulady (deze schijnt vaak ook bij vrouwen waarbij andere niet werken te werken) moet proberen die krengen zijn erg duur vind ik.. 6 stuks voor 30 euro! en moet op de dag dat ze meekijken 2x pd testen dus na drie dagen ben je er doorheen. Ik heb die van clearblue er ook bij gekocht de digitale om te checken of die voor mij wel werken.. 

   

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct