Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Partner Onzeker En Jaloers

 • Auteur
  Berichten
 • #10588418

  Hey,

  Ik moet even m’n hart luchten…

  Mijn partner zegt dat ik de laatste tijd erg veranderd ben, we hebben (bijna)3 maanden geleden een dochter gekregen en sindsdien ben ik prikkelbaar volgens hem. Ik geef de hormonen de schuld maar aangezien hij het ook niet meer ziet zitten af en toe kan hij dat ook niet als reden geven zegt hij.

  Mijn familie is heel bezorgd maar vergeet volgens mijn partner zijn gevoelens want volgens hem is het alleen maar “zielige ik” en hij werkt 40 uur en aan hem wordt niet gedacht of gevraagd.

  Ik kom uit een familie die veel praat en emoties toont en hij uit een familie die niet vaak praat over gevoelens en waar hij ook zijn gevoel niet kwijt kan. Hij beloofde naar een psycholoog te gaan om alles te verwerken (zo hoog zit het met opeenstapeling van familie gebeurtenissen) maar doet dit niet en verzint steeds excuses.

  Hij is bang dat onze relatie uiteen valt alleen omdat we af en toe meer discussies hebben of het niet eens zijn dan voordat wij een baby hadden. Natuurlijk is het nog allemaal vers maar hij is bang dat onze relatie niet meer wordt zoals het was en ik wordt daar helemaal zenuwachtig van omdat ik dan bang ben (ook al zou hij dat niet doen) dat hij het uitmaakt.

  Ik heb zelf al een afspraak gemaakt bij de assistente van ggz omdat mijn partner zoveel negativiteit uit over het zijn van een ouder en als ik er wat van zeg (ook negatief tegen dochter) dan zegt hij dat hij z’n gevoel niet mag uiten van mij en wordt hij geïrriteerd en boos.

  En dit allemaal trek ik niet meer en het maakt mij letterlijk depressief. Ik neem de zorg voor m’n dochter de laatste tijd over van hem in de zin dat ik die negativiteit niet wil horen, dat ik het zelf dan maar doe maar ook mijn emmer is volg en gelukkig doe ik er wel wat aan. Ik heb nog net gezegd aangezien we een discussie hadden dat ik door die “prikkelbaarheid” naar de ggz ga voor handvatten (hij hoeft niet te weten dat dit door hem komt) en dat hij dat ook zou doen aangezien hij het beloofd had na een paar uitbranders van hem.
  Hij zegt dat hij geen tijd heeft (of je maakt tijd, denk ik dan) en zegt “ik maak natuurlijk altijd loze beloftes” en vult dit voor mij in.

  Weet soms niet meer wat ik doen moet, liefst stuur ik hem als hij zo negatief is op een moment een week lekker weg zodat hij weer normaal terug kan komen. Natuurlijk zijn er ook leuke momenten dat hij lief tegen onze dochter praat en hij zorgt voor het huishouden/koken of boodschappen en ik klaag zeker niet hierover maakt de negativiteit hangt als grotendeels als een donkere wolk voor de zon.

  Praten met hem heb ik ook al geprobeerd maar het zit hem zo hoog dat ik hem hierbij gewoon niet helpen kan.

  is er iemand met een soortgelijke situatie ?


  Essil
  Bijdrager
  #10588430 Quote

  Klinkt heel akelig. Is misschien wat vergaand, maar misschien toch een ultimatum stellen, voor als hij blijft weigeren hulp te zoeken.

  Houdt wel in gedachte dat ook een man weldegelijk een hormonale verandering ondergaat bij jouw zwangerschap. En het ook voor een man een grote verandering in het leven is, om vader te worden. Niet iedereen gaat even goed om met veranderingen.

  Dat hij de baby niet heeft hoeven dragen en baren, wil niet zeggen dat het voor hem niet zwaar kan zijn. Dat willen mensen nogal eens bagatelliseren. Zag ik ook bij mijn man gebeuren. Heel vervelend. Heeft hem echt een knauw gegeven. Ik heb hem expliciet gezegt dat ik zijn inspanningen en moeilijkheden wel zie, dat hij de rest van de wereld gewoon moet negeren.

  #10603152 Quote

  Lastige situatie en vervelend ook zeg!

  Ik ken je situatie verder natuurlijk niet, maar als ik het zo lees heeft hij misschien behoefte aan wat meer bevestiging van jou in het ouder zijn. Mannen voelen zich doorgaans wat achtergesteld nadat ze net vader zijn. Ze zijn biologisch immers “overbodig” gezien wij als moeder de baby voeden (aan de borst). Bij flesvoeding is dit soms minder omdat ze dan letterlijk kunnen helpen bij iets praktisch. Zeker als hij geen gevoelsprater is zal hij zijn bevestiging willen halen uit praktische dingen. Mijn man had dit ook en voelde zich soms een overbodige ouder. Ik kan mij goed voorstellen dat als hij er slecht over praat dit zich gaat uiten op een rotmanier. Als er onzekerheid onder zit dan helpt het echt, hoe moeilijk misschien ook, om de dingen die hij goed doet te benoemen (ookal doet hij heel veel andere dingen op een niet fijne manier voor jou). Geniet van de leuke momenten tussen hem en je kind en vertel wat dit met je doet. Zo geef je zelf het goede voorbeeld in gevoel uiten en probeer dit zonder iets terug te verwachten van hem. Gegarandeerd gaat hij het anders negatief opvatten. Mannen zijn soms onzeker over vader zijn, gezien moeder worden soms meer “vanzelf” LIJKT te gaan.

  Voor jou, blijf dicht bij jezelf en doe dingen die jou gelukkig maken. Loop weg uit de context en probeer het even vanuit een denkbeeldig persoon die van buiten het huis naar binnen staat te kijken te beschouwen om uit emotie de situatie in je op te nemen. Dit helpt mij in moeilijke situaties! 

  Hopelijk vinden jullie elkaar weer een beetje en heb je hier wat aan ❤️🙏🏼

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct