Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Pijn Aan Stuitje Na Zwangerschap Bevalling Coccygodynie

 • Auteur
  Berichten
 • #10196035

  Hoi allemaal,

  Ik ben op zoek naar andere vrouwen die, net als ik, last hebben van hun stuitje na een zwangerschap/bevalling. De medische term is trouwens ‘coccygodynie’. 

  Ik ben in augustus 2018 (na een langdurige bevalling) bevallen van mijn eerste kindje en heb sinds een paar maanden last van mijn stuitje. Ik heb er niet altijd last van, dwz van de pijn in mijn onderrug, maar daarnaast wel bijna altijd last van mijn darmen, blaas en een prikkend gevoel bij mijn anus. De klachten van darmen, blaas en anus komen door de zenuwen die bij het stuitje liggen.

  Ik ben na een zoektocht (huisarts, speciale kliniek voor o.a. aambeien en gynaecoloog) nu sinds een aantal weken bij een bekkenfysiotherapeut; zij probeert het stuitje te manipuleren/recht te zetten. Verder heb ik oefeningen voor mijn bekkenbodem. 

  Ik hoop natuurlijk dat dit een blijvend positief effect zal hebben, maar zou het fijn vinden om in contact te komen met andere vrouwen die dit probleem ook hebben. Om ervaringen en tips uit te wisselen.

  Alvast bedankt!

  Sarah


  Crazy
  Bijdrager
  #10196093 Quote

  Hoi, ik ben in november bevallen van onze dochter. Mijn bevalling duurde ook lang (2,5 dag) en uiteindelijk is ze met de ruggeprik en vacuüm geboren. Tijdens het persen voelde ik een knak maar geen pijn ivm de ruggeprik. Na de bevalling had ik al last van zitten en opstaan. Dit bleef aanhouden vooral bij onderuit gezakt zitten. Ik ben in januari tot maart naar de bekkenfysio geweest. Zij heeft het beoordeeld en stond beetje scheef en had voornamelijk irritatie tussen stuitje en wervelkolom. Na verschillende behandelingen is de pijn/last minder maar nog niet weg. 

  Mij merk nog steeds met lang zitten pijn. Vooral onderuit gezakt of in een kuipvorm zitten. Maar ook soms met ontlasting doet het pijn. Ik moet de fysio toch weer bellen om het nog eens inwendig recht te zetten. Het is erg vervelend en onbekend hoe lang ik er nog last van houdt. 

  Ik hoop dat de fysio bij je helpt. Succes. 


  Taps
  Bijdrager
  #10196102 Quote

  Hier vanaf 20 weken zwangerschap al last van mijn stuitje. Ondertussen is mijn dochter al 7 maanden. Fysio mocht niet helpen en de osteopaat ook niet. Vandaag naar de huisarts en hopen op een doorverwijzing voor foto’s. Ben er nu wel een beetje klaar mee


  Bonusmama
  Bijdrager
  #10196130 Quote

  14 jaar geleden bevallen (inmiddels 12 weken zwanger) een heftige bevalling gehad met veel te veel bloedverlies (ruim 4 liter). Heb 3 uur op de OK gelegen en werd wakker met enorme pijn in mijn stuit. Ik kon niet zitten, omhoog komen. Nu, 14 jaar later, kan ik nog steeds niet op de grond liggen, op het strand, strandbed, eigenlijk alles wat hard is. Laatst hoorde ik dat er speciale behandelingen zijn hiervoor.


  Manja
  Bijdrager
  #10196150 Quote

  Ik ben in november 2016 bevallen en heb ook nog steeds pijn. De bevalling duurde zo’n 10,5 uur en de uitdrijving ging moeilijk. Door scheuren en behoorlijk bloedverlies was ik fysiek helemaal op maar ik ben toch op eigen kracht van de woonkamer naar de slaapkamer gegaan (ik ben thuis bevallen). In de gang ben ik flauw gevallen en op mij  stuitje beland.

  Nu weet ik dus niet wat er allemaal mis ging en waar (tijdens de bevalling en erna). Maar ik heb dus ook pijn aan mijn stuitje met uitstraling naar benen en rug. Het beïnvloedt ook mijn blaas, baarmoeder, schaamlippen en clitoris. Na de bevalling heb ik lang heftige pijnscheuten in mijn clitoris gehad en die heb ik nu nog alleen gelukkig veel milder. Vervelend is het wel. Daarnaast kan ik niet lang zitten zonder pijn en niet op mijn rug liggen op een harde ondergrond .

  Ik ben bij de gynaecoloog geweest, heb echo’s en foto’s gemaakt, ben bij de bekkenfysio geweest en bij de osteopaat. Vooral het laatste heeft geholpen, in het ziekenhuis konden ze helemaal niet helpen.

  Hebben jullie gehoord van de pudendus zenuw/ pudendus neuralgie? Het gaat hier om een beschadiging van een zenuw die zowel aan je stuitje zit als aan anus, schaamlippen en clitoris. Bij de man loopt het tot aan de eikel. Het was voor mij bijna een a b ctje toen ik hier over las. Misschien heeft hier iemand er iets aan.

  Tips over behandelingen zijn zeer welkom want ik heb nog niet ontdekt hoe ik er van af kom. Hoewel tijd en osteopatie wel geholpen hebben.


  ZTL
  Bijdrager
  #10196151 Quote

  Ik ben in januari 2018 bevallen (1e kindje, snelle bevalling van 6 uur) en heb daarna ook lang last van m’n stuitje gehad. Bij de bekkenfysio gelopen, goeie oefeningen gekregen én ze heeft dry needling gedaan.  Dit heeft goed geholpen, in eerste instantie dacht ik van niet, maar langzaamaan merkte ik steeds meer verbetering. Waar ik eerst bv veel last had met fietsen, en dan vooral met het afstappen van m’n fiets, werd dit na een aantal maanden steeds beter. M’n stuitje blijft wel wat gevoelig, maar de echte pijnklachten zijn nu wel weg. Ik ben nu 25 weken zwanger van de tweede, doe geregeld m’n bekkenbodem oefeningen en tot nu toe nog geen klachten gelukkig, hoop dat dit zo blijft!


  Kindersuprise
  Bijdrager
  #10196157 Quote

  Hier zelfde verhaal als Crazy. Ook tijdens bevallen met ruggenprik soort knak gevoeld, moeite daarna met opstaan en later wanneer ik lang zat. Ik ben er niet voor naar de fysio geweest maar werd met de tijd minder. Nu na een jaar nog af en toe als ik lang heb gezeten dat ik het een beetje voel maar zo goed als weg. Ik ben een paar dagen terug weer bevallen en had de angst dat het weer zou gebeuren maar dit was gelukkig niet het geval.

  Ik hoop dat jij er ook snel vanaf bent!

  #10196360 Quote

  Ik heb dat ook enorm gehad, fietsen en zitten waren niet fijn. Bekkenfysio gehad, hielp niet voldoende. Speciale stoel op mijn werk gekregen waarbij ik beter zat, hielp een beetje. Uiteindelijk chiropractor en dat heeft wel goed geholpen. 


  Mimamama
  Bijdrager
  #10196444 Quote

  Hier ook erg veel last van stuitje. Alleen niet meteen na de bevalling, maar zo’n 4 maanden later pas.. Wel bijna 2uur geperst, verder een vlotte bevalling gehad met nog wel een flinke nabloeding.

  Wel 1,5 jaar geleden een hernia operatie gehad, dus wel altijd al een zwakke rug gehad.

  Nu 2 keer bij een manueel therapeut geweest en oefeningen meegekregen.

  Gaat ene keer beter dan de andere keer, maar nog zeker niet over. Vooral onderuit gezakt zitten en op harde ondergrond liggen is niet prettig.

   

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct