Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Plotseling Geen Vast Contract 2

 • Auteur
  Berichten
 • #10109134

  Hoi,

  ik ben nu 32 weken zwanger, 3 maanden geleden met mijn partner een huis gekocht, en alles verliep heel relaxt, buiten redelijk wat zwangerschapskwalen. Toch flink doorgewerkt en niks geklaagd. Nog 2 weken werken en dan begint mijn verlof. Net daarna zou ik een vast contract moeten krijgen, maar vandaag heb ik te horen gekregen dat dit er toch niet inzit! Lekker dan: nu schiet me de stress er flink in, alsof ik nog niet genoeg dingen aan mijn hoofd heb, met de eerste zwangerschap enzenz. En daar komen mijn vragen, angsten, hoe moet je je op zoiets voorbereiden als alles erop wijst dat je gewoon een vast contract gaat krijgen?? Alsof ik nu al (zover zwanger)kan solliciteren voor februari, na mijn ‘verlof’? Heb ik met mijn koophuis wel recht op uitkering? Wanneer bel ik uwv? Heel fijn ook om dit op een vrijdag avond te horen, geheel weekend waarin ik geen duidelijke antwoorden kan krijgen. Zeg ik het tegen iedereen, of zal ik tegen die tijd doen alsof ik zelf een andere baan wilde? Zodat ik nu niet al dat gezeur krijg: oei en nu/gaan jullie dat wel redden blablabla

  iemand hetzelfde meegemaakt? Die me beetje kan informeren/kalmeren voor t weekend? Ik heb de schock wel weer teboven, ben een sterke vrouw en werk vind ik echt wel, maar het valt me waarschijnlijk door de hormonen erg zwaar nu…1,5 jaar 150% geven/hart voor de zaak hebben en dan stank voor dank op zo’n moment in je leven…


  Sylvia83
  Bijdrager
  #10109138 Quote

  He bah

  Wat vervelend!

  Je mag na je verlof niet meer terug komen?

  Zo Nee, het UWV bellen. Dan krijg je via hun je zwangerschapsverlof.  Na je verlof zal dit uitkering worden.


  MommyvanZ
  Bijdrager
  #10109139 Quote

  Precies wat Sylvia83 zegt! 

  Probeer je voor nu even niet te veel zorgen te maken (is super moeilijk i know) maar denk aan je kindje!  

  Maandag gewoon gaan bellen en kijken wat ze voor je kunnen doen.

  Heel erg veel sterkte♡


  Roze Wolkje
  Bijdrager
  #10109142 Quote

  Wat erg zeg. Maar als je nu al weet dat je niet terug mag komen na je verlof dan moet je maandag het uwv bellen, tenminste als je weet wanneer je officiële laatste werkdag zou zijn. Je krijgt sowieso gewoon je zwangerschapsverlofuitkering via je werk en anders rechtstreeks van het uwv en daarna heb je recht op ww. 

  Het is inderdaad een shock om zo net voor t weekend te horen en ik begrijp je stress en angst. Maar toch zou ik proberen om je er maar bij neer te leggen hoe moeilijk dat ook zal zijn. Weet je eigenlijk de reden waarom je toch geen vast contract krijgt? 

   


  Murn
  Bijdrager
  #10109146 Quote

  Hoi! 

  Ik heb hetzelfde mee gemaakt alleen was ik iets minder ver in de zwangerschap.

  Vanaf een bepaalde tijd voor je contract stopt kun je een uitkering aanvragen. Op http://www.uwv.nl kun je aangeven vanaf wanneer je werkloos wordt en krijg je een mail op de dag dat je het aan kunt vragen. In principe is dit zo gebeurt. Let wel op dat je anderhalve maand zelf moet overbruggen met spaargeld! Dat zeggen ze niet maar is wel zo… viel mij rauw op mn dak ik heb ook net een koophuis en zwanger van de eerste. 

  Je hebt ook gewoon recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof dan krijg je 100% uitgekeerd en hoef je niet te solliciteren. De uitkering verder zal 75% zijn en word na een paar maanden 70% van je laatst verdiende loon. Ik ben wel geschrokken van de mega hoeveelheid loonheffing met korting. 

  Je krijgt per gewerkt jaar 1 maand uitkering dan kun je berekenen hoelang je krijgt. Na februari kun je dan weer solliciteren. 

  Ik zou het wel in je omgeving zeggen, eerlijkheid duurt het langst en ik kreeg ook botte reacties van de mensen die het dichtste bij mij staan. Maar een baby kun je niet op je werk afstemmen is mijn mening, als ik nu niet zwanger was geworden had ik weer drie jaar moeten wachten op misschien een vast contract en dan ben ik straks oud en heb ik geen kinderen…

  Ik solliciteer nu op allerlei functies waar ik niet voor opgeleid ben, bij de meeste word ik toch niet aangenomen. Mijn Verlof begint 13 oktober en hoor maandag of ik aangenomen ben op een school waar ik wel heel graag wil.

  Dus of je nou een koophuis hebt of niet en een auto of niet een uitkering heb je recht op daarna verval je in de bijstand. Kom je uit onderwijs of overheid heb je meer rechten, als dat van toepassing is kan ik dat ook nog wel toelichten voor je. 

  Ik heb veel gebeld met het UWV maar word daar weinig wijzer van soms haha. 

  Probeer nu vooral te genieten van je zwangerschap, het komt echt goed!

  Ik hoop dat ik je zo een beetje op weg heb geholpen en gerust heb gesteld..

  Succes ermee! 

  #10109201 Quote

  Ladies thanks voor de info!

  Nou, de 3 deeltijdcontracten was ik goed genoeg voor natuurlijk. Dus dan sta je wel even flink met je mond vol tanden bij zo’n nieuws….maar goed ik bel maandag even naar uwv met mijn vragen. Ik weet dat mijn zwangerschapsverlof zowieso al via uwv zou lopen, vanuit het bedrijf, dus dat blijft dan hetzelfde. Denk dat solliciteren voor mij geen nut heeft komende tijd, verlof start al over 2 weken en uitgeteld begin november? En het contract loopt pas eind januari af. Heb toch recht op een rustig verlof lijkt mij. Ik maak me ook niet echt zorgen over het vinden van een nieuwe baan, voel me alleen erg verraden zo out of the blue aan het eind van mijn zwangerschap (om een huis te kunnen kopen als je nog geen vast contract hebt vraagt de hypotheker een intentieverklaring tot vast contract van je werkgever, en die heb ik gekregen!) dus het voelt echt rot 😔 later zal ik zeggen dat het zo moest zijn en dat  het ruimte maakte voor een leukere baan. Voor nu maar even geduld dan en proberen een gezellig weekend te hebben. En nog 2 weken netjes naar mijn werk, gezien ik helaas geen overuren heb staan 😒😕

  #10109203 Quote

  @murn

  ik hoop dat je de baan krijgt dan ☺️

  ja wij vonden het ook onzin om met ons prive leven te gaan wachten, op het carriere gebeuren. Was gewoon echt het moment om te starten (beide rond de 30 jaar al) en ik kan me ook niks anders meer voorstellen. Dat voelt gewoon allemaal heerlijk en vol liefde ❤️ Stel ja: dat we hadden gewacht! Bedankt voor de waarschuwing van die overbrugging, dan kan ik daarop voorbereiden. Xx


  Wereldwondertje
  Bijdrager
  #10109220 Quote

  Hoi!

  Wat een kut situatie. Mag ik je vragen welke reden je werkgever heeft gegeven voor je ontslag? Als zwangere heb je namelijk andere rechten dan een niet-zwangere. Ze mogen je namelijk niet zomaar aan de kant zetten, zeker niet 2 weken voor je verlof begint! En zeker niet na 3 wel verlangde contracten. Ipv dat je contact met het UWV opneemt, zou ik eens contact met een rechtsbijstand of bureau rechtshulp opnemen. Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan zou ik die zeker benaderen!

  Mijn vriendinnetje had dezelfde info gekregen. Mag nu toch in ieder geval gedeeltelijk blijven. Ze zouden geen uren met hebben na haar verlof. Blijkt helemaal niet waar te zijn. Dit is een typisch gevalletje van zwangeschapsdiscriminatie.

  Ik wens je succes!

  Liefs, Maaike

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct