Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Prematuur kindje en een peuter thuis

 • Auteur
  Berichten
 • #10409294

  Graag wat advies van de mama’s hier..

  mijn zoontje is 1,5 weken geleden prematuur geboren op 34 weken. Hij doet het super goed! Drinkt goed en komt goed bij. Nu mag hij eind volgende week (wanneer hij 36 wk is) naar huis.

  nu heb ik een peuter van 2,5 jaar thuis die 3 dagen naar de creche gaat. Nu heeft de kinderarts gezegd om haar beter even niet te sturen ivm virussen die kinderen kunnen oplopen (rs virus) wat voor de baby erg gevaarlijk kan zijn.

  ik in paniek een beetje.. want mijn dochter gaat super graag naar de creche en verveeld zich thuis. Nu heb ik na de bevalling een flinke nierbekkenonsteking gekregen dus ben herstellende en nog ontzettend moe. Maak me zorgen hoe ik en een peuter weken moet thuis houden en een baby erbij. 

  iemand tips?? Mamas die al peuters thuis hadden en er een baby bij kwam, hoe deden jullie dat? 

   


  StephW
  Bijdrager
  #10409310 Quote

  Ik wil alleen maar zeggen: wat vreselijk moeilijk! Ik moet er ook niet aan denken dat ik mn peuter zometeen fulltime bij me moet houden terwijl je zo aan huis gekluisterd bent door voeden en slapen. Is dat virus echt zon risico? Is er ruimte voor een second opinion? Hoe wordt het overgedragen? Door aanraking van je peuter op de baby? Want dan houd je die even bij elkaar weg?

  #10409317 Quote

  Het is best risicovol voor prematuur kindjes.. die kunnen daardoor heel snel in het ziekenhuis aan de beademing belanden. Ik was eigenlijk middenmaart uitgerekend, dus heb totaal geen rekening gehouden hiermee (rs virus komt meestal voor oktober-maart) en als het kindje op 40 weken was geboren was die natuurlijk ook veel sterker. 

  ik mag ook niet met de baby naar buiten tot hij 3 kg is. Naar schatting is hij dat waarschijnlijk pas over een maand. 

  ik vind dit heel lastig en wil de baby niet in gevaar brengen maar snap niet wat ik met mijn dochtertje aan moet 🙁 

  #10409346 Quote

  Hier een baby gekregen in de tijd dat de opvang dicht was.. Geen prematuur, maar is inderdaad heftig. Is je partner thuis? Wij verdeelde het veel. De ene de baby, de ander de peuter. En dat af en toe afwisselen. Toen mijn vriend weer weer aan het werk was was het idd pittig. Ik heb hem zoveel mogelijk erbij betrokken. Samen de luier verschonen, samen flesje maken, voor de leuk fluisterend praten als ze slaapt. En af en toe moet je de baby even laten huilen als je eten maakt of de peuter op bed legt.. Maar snap dat dat met een te vroeg geboren kindje nog lastiger is.


  IkbenLisa
  Bijdrager
  #10409348 Quote

  Jeetje, heel lastig! Kan me heel goed voorstellen dat je niet weet wat je moet doen.. Waarschijnlijk een open deur: maar is er misschien iemand die je zou kunnen helpen? Een familielid of vriendin die thuis komt oppassen of waar je peuter overdag naartoe kan (af en toe zou misschien ook al fijn zijn). Of als je niemand kent, misschien een oppas/gastouder? Dit klinkt als een heel moeilijke situatie om in je eentje te moeten dragen. En nu natuurlijk extra lastig met corona.. Vervelend! Ik hoop dat je een goede oplossing kunt vinden. Veel sterkte!!


  Neeltjeeee
  Bijdrager
  #10409360 Quote

  Hoi hoi,

  Zelf een prematuur gehad als eerste. Ze zijn zo kwetsbaar, dat je in het begin (dus de eerste 3 maanden). Dan wil je niet dat iedereen vanalles mee je huis in neemt (ook qua visite) ik zou de peuter dus zeker weg houden bij de crèche, hoe erg ze het ook missen. Maar misschien kunnen opa’s of oma’s 2 middagen in de week bijspringen, zodat ze de peuter wel alone time geven en jou dus ook? Of misschien zijn er vriendinnen die om de beurt even willen afwisselen voor de afleiding?

  Succes in elk geval.

  Lees ook: Alles over doorslapen

  D Roosje
  Bijdrager
  #10409365 Quote

  Mijn zoon is zowel prematuur als dysmatuur geboren. De eerste 3 maanden mochten geen zieke mensen of kinderen die nog geen waterpokken hebben gehad bij ons in huis komen. We mochten wel naar buiten en dat deden we erg vaak, want het was in de zomer. Wij hadden geen andere kinderen thuis, maar toch vond ik het heel erg spannend. 


  Kindersuprise
  Bijdrager
  #10409400 Quote

  Is je man niet thuis om te helpen? Heb je geen ouders, oppas of vrienden/familie die kunnen oppassen? Ik zou idd het risico niet nemen, maar wel hulp inschakelen als je zelf nog niet voldoende hersteld bent. 


  LEvB
  Bijdrager
  #10409421 Quote

  Ik zou mn peuter zeker ook even thuis houden, je baby is nog zo klein en vatbaar en op een kinderdagverblijf heerst zoveel!
  Ik werk zelf op een kinderdagverblijf en om de haverklap zijn er snotneuzen en virussen, niet erg bevorderlijk voor een prematuur baby!

  Mijn oudste was 21 Maanden toen haar zusje geboren werd. Ze ging 1 dag naar het kinderdagverblijf, verder was ze thuis. Mijn 2e kindje was geen prematuur, Maar Ik had wel een keizersnede gehad en kon dus ook niet de deur uit de eerste weken.

  Dat waren lange weken in huis met 2 kinderen. Maar ik had al snel mn draai erin gevonden. Het is gewoon even omdenken en meer activiteiten in huis bedenken. En de oudste kon ook prima 10 minuutjes alleen buiten spelen als ik binnen was met de baby.

  Misschien dat idd opa/oma of een vriendin 1x per week een ochtendje haar kan ophalen zodat jij even tijd alleen hebt met de baby? Dat scheelt al wat…

  En tja, eerlijk gezegd vind ik het ook wel ‘makkelijk’ om je oudste meerdere dagen in de week weg te brengen zodra er een baby geboren is. Ik snap écht dat het fijn is om tijd met alleen de baby te hebben, die ene dag per week dat mijn oudste dochter toen naar de opvang ging vond ik ook suuuuperfijn.

  Maar uiteindelijk is het ook gewoon het leven, de zorg voor 2 kindjes nu en meer aan huis gekluisterd zitten en je weg zoeken in 2 ritmes…

  Hopelijk heb je familie die je een middagje of dagje per week willen helpen. En verder slaapt de baby nog veel, dus al die tijd kun je aandacht besteden aan de oudste. Lekker knutselen, verven, kleien, puzzelen, memory spelen, kleuren, stickers plakken… allemaal grote-meiden activiteiten die je dan gewoon lekker binnen kan doen!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct