Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? Maak een account aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen.

Problemen Met Schoonmoeder

 • Auteur
  Berichten
 • #10583224

  Hoi allemaal,

  Graag wil ik jullie om raad vragen.

  Vanaf het begin van onze relatie was het voor schoonmoeders erg lastig dat haar zoon nu vaker van huis was etc. Dat liet ze nooit merken maar dat begreep ik via haar vriendin, en kan het me zeker ook voorstellen. Mede door het feit dat ze nog een thuiswonende gehandicapte zoon heeft waar mijn man haar ook bij ondersteunde.

  Ze heeft een wat norsere persoonlijkheid dus dat we geen mega gezellige band hebben wijt ik o.a. ook daaraan. In principe hebben we goed contact met ze en zien we ze vrij regelmatig. Mijn man gaat er ook best wel vaak zelf naartoe om iets te halen of te brengen, ze lijken nog niet helemaal ‘los’ of gewend aan het feit dat alles nu anders is en dat erkent mijn man ook.

  Helaas heb ik op zijn telefoon geconstateerd dat ze vrij negatief over mij appt naar hem. Het is niet dat ze me zwart maakt maar lees nooit iets leuks. Hier hebben we een serieus gesprek over gevoerd en afgesproken dat ik graag wil vernemen als er dingen over mij besproken worden. Als mijn man bijvoorbeeld zegt dat we niet thuis zijn dan vraagt ze waar ik dan ben. Of als ik niet snel genoeg reageer op haar berichten gaat ze ook mijn man appen en heeft meteen een oordeel over dat mijn telefoon uitstaat en dat ze niet snapt dat ik dat steeds doe met allerlei geirriteerde emoticons, terwijl er een storing was waardoor haar berichten niet aankwamen. Ook vraagt ze weleens aan hem waarom ik niet op zijn broer kon passen omdat ze dan dus erachter is gekomen dat ik een dagje vrij had. Alleen ben ik zelf nooit benaderd om die dag op te passen..

  De rol van mijn man hierin vind ik lastig. Hij is van het snel vergeven en vergeten en ik ben iemand die alles onthoud en mede nu door de zwangerschapshormonen alles tot me neem tot dagen erna. Al het negatieve wordt achter mijn rug om gezegd waardoor ik het idee heb dat ze een probleem met mij heeft.

  Wij werden gevraagd om op haar gehandicapte zoon te passen, deze dag viel in mijn zwangerschapsverlof. Mijn man heeft gezegd dat dit wellicht niet zo handig is om dan op ons te rekenen omdat wij natuurlijk niet weten hoe alles verloopt. Ze werd meteen kwaad en nukkig, en zei dat ze de discussie niet aanging en ‘laat maar’. Schijnbaar mogen we dus alleen ja zeggen en nooit nee. Mijn man vond het ook vervelend maar is de dag erna al niet meer kwaad, terwijl ik maar blijf malen welke ‘discussie’ ze dan graag zou willen aangaan. Vermoedelijk denkt ze dat ik het tegen heb gehouden terwijl mijn man haar een nee heeft verkocht nog voordat hij het aan mij gevraagd had. Eerst zegt hij dat hij het nog wel eens zal bespreken etc en aangeven dat dit nog wel vaker voor zal komen etc, maar uiteindelijk komt hier niets van.

  Dit komt onder andere omdat we beiden rustige en zachtaardige types zijn die liever geen ruzies of problemen met anderen zoeken.

  Mijn man wil het graag voor iedereen goed doen en lijkt nog steeds de problemen van zijn ouders te willen oplossen. Dit zorgt helaas ook weleens voor ruzie tussen ons.

  Dan was er laatst nog een feest waar wij een uurtje later aankwamen dan hun. Vervolgens gingen wij na 4u weer weg (ik ben hoogzwanger) en daar kregen we een hoop commentaar op. Mijn man kreeg verwijten dat hij vroeger niet zo snel weg was waarmee mijn gevoel dat alles door mij komt weer bevestigd wordt. Gelukkig heeft hij wel van zich afgebeten en leken ze een beetje in te dammen, maar de sfeer werd erg ongemakkelijk daardoor.

  Ik voelde aan alles dat mijn man het ook niet prettig vond. We hebben het er kort over gehad en voor hem is het dan afgerond. Ik steek helaas anders in elkaar en blijf er dagen over malen en ben er best wel boos over. Ik heb het gevoel dat ze onze keuzes niet respecteren en ook over mijn zwangerschap heen walsen, ze zetten zichzelf op 1. Echt heel goed en intensief kan ik er met mijn man niet over praten maar hij heeft genoeg huilbuien meegemaakt door deze situatie dus hij weet wel dat het mij veel doet.

  Ik weet zeker dat er binnenkort wel weer een akkefietje zal zijn waardoor ik steeds meer afkeer krijg tot mijn schoonmoeder/schoonouders. Mijn man en ik verschillen van mening over hoevaak wij als opvang dienen te fungeren voor zijn gehandicapte broer.

  Ik maak me daardoor zorgen over de toekomst als wij straks ons eigen gezinnetje hebben. Heb al tegen mijn man gezegd dat ik hem niet kan verplichten om met zijn ouders te gaan praten en dat ik snap dat het lastig is. Zelf voel ik me niet de aangewezen persoon om het gesprek aan te gaan omdat ik volgens hun waarschijnlijk de boosdoener ben…

  Heb het idee (en dit ook vaker uitgesproken) dat op een dag de emmer vol is en ik alle contact verbreek. Omdat ze zo dichtbij wonen en straks een kleinkind hebben wil ik dit liever voorkomen natuurlijk, maar niet ten kosten van mezelf.

  Wat is jullie mening van deze situatie?

  Alvast bedankt voor jullie reacties!


  Duplo
  Bijdrager
  #10583301 Quote

  Los van de gehandicapte broer, herken ik mezelf in alles wat je zegt. Voordat ik beviel (bijna elf maanden geleden) was mijn band met mijn schoonmoeder precies zo. En kon ik het ook maar niet los laten. Uren lag ik te malen; hoe moet dat dan als de kleine geboren is, ze gaat oppassen, etc.

  Uiteindelijk hadden we zelfs ruzie in de kraamweek. Toen heb ik de eer aan mezelf gehouden en is de ommezwaai gekomen: als jij niet met ons wil praten, als jij je gedrag niet aanpast, dan ben ik nu de betere persoon. Mijn partner was namelijk enorm overstuur van de spanning, voelde zich tussen ons in staan, het zat hem zo dwars. Dus toen zei ik: voor jou zal ik dan zelf maar wat inbinden en meer mijn best doen. Dus dat deed ik en inmiddels is ze zo gericht op mijn zoon dat ik het al een heel stuk minder merk. Daarnaast is mijn partner het altijd met mij eens en doet hij zelf ook beperkter zijn best om haar te pleasen omdat hij er zelf ook een beetje klaar mee is.

  Het is dus eigenlijk vanzelf een beetje afgezwakt. En na al die tijd merkt ze denk ik ook gewoon dat dit is wat het is en ik niet ga aanpassen aan haar grillen.

  Daar heb je waarschijnlijk niet zo heel veel aan maar, hou vol, je bent niet de enige 😘 het komt goed.


  Shar
  Bijdrager
  #10583302 Quote

  Hoi,

  Hele nare situatie.

  Belangrijkste is dat jouw man achter jou staat en jou steunt in alle beslissingen. 

  Schoonmoeders en moeders, er is altijd wel wat. En om het helemaal volgens hun regels alles goed te doen, is erg lastig. Sommige hebben op alles alleen maar kritiek. 

  Belangrijkste is dat je accepteert dat zij zo zijn en probeer het los te laten.

  Het gedrag zit er al zolang in en om dat te veranderen is erg lastig. Je kan ze erop aanspreken, maar het zal toch weer kritiek zijn dat je hoort. Je kan het immers toch niet goed doen.

  Jij hebt je eigen verantwoordelijk, zo straks naar jullie kindje toe. Zij heeft de hare. Vervelend maarre.. Ze moet van haar verantwoordelijkheid niet jouw verantwoordelijk maken.

  Blijf goed voor jezelf zorgen en tja.. zij zal niet 123 veranderen of haar gedrag verandert niet binnen no time. Dat is een heel lang proces.

  Geniet van je kleintje, nu en strax♥️


  Essil
  Bijdrager
  #10583582 Quote

  Maak 1 app groep aan voor gezamenlijke communicatie. Dan gebeurt niet meer alles achter je rug om. En zeg je man dat hij vragen die voor jouw bedoeld zijn ook door jouw laat beantwoorden. Ik heb vanuit wat je vertelt de indruk dat hij misschien soms uit jouw naam weigert zonder overleg?

  #10583590 Quote

  Bedankt voor jullie lieve reacties!

  Ze hebben een eigen groepsapp en ze wil mij daar niet in hebben (althans in het begin van onze relatie niet).

  Eigenlijk was ik juist blij dat mijn man het oppassen al afgewimpeld had nog voordat ik mijn mening kon geven. Ik zag het namelijk ook niet zitten.

  Het zou inderdaad beter zijn dat ze alle vragen of opmerkingen mbt mij rechtstreeks aan mij richt

Meepraten op het forum? Meld je aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen