Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Reistijd naar verloskundige controle vergoed?

 • Auteur
  Berichten

 • Mandarijn
  Bijdrager
  #10500573

  Hallo allemaal,

  Weten jullie hoe het zit met reistijd onder werktijd naar controle verloskundige? Ik zit in een Centering Pregnancy groepje (begint volgende week) en op het werk zeggen ze dat ik alleen de tijd van de afspraak vergoed krijg in uren. Dus 2uur bijzonder verlof. Dit zou betekenen dat ik 2 uur zelf verlof moet inleveren. 
  bij mijn vorige zwangerschap (en andere werkgever) kreeg ik het volledig vergoed. 
  wat is jullie ervaring hierin?

  #10500603 Quote

  Bij mij wordt er helemaal niks vergoed. Dus dat je werkgever 2 uur (!) vergoed lijkt mij super coulant. Ik zou dan ook zeker geen probleem maken van dat de reistijd niet vergoed wordt. Maar is misschien ook afhankelijk van hoevaak/ hoelang je onderweg bent. Bij mij wordt eigenlijk gewoon verwacht dat ik mijn afspraken altijd voor/na of op mijn vrije dag inplan.
  En mocht het anders uitkomen kost mij dat gewoon een vrijdag dag of dagdeel.. helaas.


  KB
  Bijdrager
  #10500627 Quote

  Met alle respect, dat bij iemand anders niets wordt vergoed, maakt het niet ineens ‘super coulant’ dat jouw werkgever een deel vergoed. Je werkgever is namelijk gewoon wettelijk verplicht regelmatig (noodzakelijke, dus gewoon de periodieke controles en in jouw geval eens in de zoveel tijd een bijeenkomst) bezoek aan verloskundige door te betalen. Ik weet niet hoe vaak die bijeenkomsten zijn? Maar goed, de reistijd hoort daar in principe gewoon bij, is toch ook helemaal niet logisch als de werkgever alleen puur het bezoekje zou moeten vergoeden. Een noodzakelijk doktersbezoek (daar valt het onder) zou je geen loon hoeven te kosten, dus ook niet de reistijd. Ik snap op zich wel dat je werkgever het vrij veel uren vind, een uur heen en ook weer terug is best veel reistijd naast de langere afspraken (normaal zit je meestal ergens in je woonplaats) maar ja, hij moet het alsnog gewoon doorbetalen. 🙂


  WonderAn
  Bijdrager
  #10500633 Quote

  Wat hierboven beschreven valt klopt helemaal.
  Je werkgever is wettelijk verplicht je hiervoor álle uren (incl. reistijd) bijzonder verlof te geven.
  Is voor een werkgever niet fijn, dat begrijp ik, maar de wet is er niet voor niets. Dit geldt zelfs met bijv. een tandartsafspraak (maar vaak maak je die gewoon buiten werktijd om uit coulance) Het is geen kappersafspraak ofzo, die plan je voor- of na werktijd😜


  CoVo
  Bijdrager
  #10500644 Quote

  Verloskundige: ja, inclusief reistijd. Zie de arbeidstijdenwet.

  De tandarts overigens niet haha. Als je werkgever dat vergoed is dat wel degelijk coulant 😉


  WonderAn
  Bijdrager
  #10500665 Quote

  Áh die tandartsafspraak geldt niet bij iedereen inderdaad. Bij mij in de CAO dan weer wel 😅

  Lees ook: Uitgerekende datum berekenen - handige tool

  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10500668 Quote

  Ik heb tijdens de zwangerschap van mijn zoontje ook zo’n groepje gehad (wel in de avonduren trouwens) maar ik had die groep gewoon op 10 minuten wandelen van mijn huis. Ik had alleen een uur reistijd van huis naar werk, en zou dat dus ook hebben gehad van werk naar de verloskundige (of tandarts of andere specialist die ik netjes bij mij in de buurt had uitgezocht). Het lijkt me logisch dat je zo’n specialist in de buurt van je huis uitzoekt.
  Overigens stond er wel in mijn contract dat ik medische controles zoveel mogelijk op mijn vrije dagen in moest plannen. Dat kon voor mij niet, want ik werkte gewoon 40 uur in de week, maar ik kreeg dan ook bijvoorbeeld de reistijd van en naar de tandarts vergoed (al plande ik die afspraken dan wel aan het begin of eind van de dag zodat ik alleen later zou beginnen of eerder weg zou gaan). Maar bij een parttime contract zijn die regels volgens mij wel anders. 

  #10500694 Quote

  Misschien een domme vraag maar een groepje centering pregnancy is toch wel echt wat anders dan een controle? Of zie ik dat verkeerd?

  In principe zou ik namelijk zeggen, controles tot daar aan toe maar als dit groepje gelijk staan aan bijvoorbeeld zwangerschaps yoga, dan zou ik zeggen, daar kies je zelf voor en is niet verplicht. Dus zou het heel gek vinden om je werkgever voor die kosten op te laten draaien.

  Maar ik werk dan ook in de kinderopvang en daar kun je dit soort dingen gewoon niet op je werkdagen plannen. Tenzij het ruim 14 dagen van te voren aangegeven wordt.


  BabyKoot
  Bijdrager
  #10500707 Quote

  Centering pregnancy is een vorm van zwangerschapsbegeleiding die in plaats komt van de gewone controles. Het staat dus zeker niet gelijk aan yoga. 
  Zoals andere hier aangeven, jouw werkgever moet jouw voor de uren incl. reistijd doorbetaald verlof verlenen. 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct