Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

S O S Huishouden

 • Auteur
  Berichten
 • #10462654

  Ik wil hier graag eens mijn verhaal delen en vraag me oprecht af hoe mama’s dit doen soms .. Ik heb 1 kindje, 2e is op komst. Ik heb een hele lieve man maar hij heeft een fysieke beperking en een rolstoel, de zorg voor de kinderen lukt wel om te delen, hij is overdag de ‘huisman’ terwijl ik werk. Maar dat is voor hem intensief, het huishouden kan er niet nog eens bij dus, ik werk 4 dagen en het hele huishouden… Koken, wassen, poetsen, alles dus… Het is me soms erg veel. Een huishoudhulp zou een uitkomst kunnen zijn maar dat is natuurlijk ook niet gratis.  Soms doet mijn man wel eens een klein klusje maar dat is niet genoeg. Soms maakt hij dan ook een opmerking. En hij heeft gelijk, bij anderen is het altijd netjes en hier is altijd wel iets vuil. Onze dochter is 2jr en als ik gedaan heb met werken is het huis wel slordig enz, moet er gekookt worden… Ik probeer veel te mealpreppen, maar ik kom soms niet rond met mijn werk. Hebben jullie een schema? Doen jullie vaste dingen op vaste dagen? Tips gevraagd.

  In mijn omgeving moet ik niet rekenen op huishoudelijke hulp, ik denk dat niemand beseft hoe zwaar dit is voor mij…


  Mamamaart
  Bijdrager
  #10462666 Quote

  Ik werk 3 ochtenden, mijn vriend heeft een eigen bedrijf werkt 6 dagen inclusief 4 avonden.

  Ik heb een dochter van bijna 4 maanden. Mijn planning ziet er als volgt uit
  Maandag: vrij dan doe ik douche schoonmaken, wc’s poetsen, wassen, opruimen.
  Dinsdag: werken tot 11 uur daarna bed verschonen van mijn dochter, haar kamer schoonmaken, was vouwen en opruimen en strijken daarna haal ik mijn dochter op rond 12.30
  Woensdag: werken tot 11 uur mijn dochter is dan de hele dag naar de opvang dan doe ik de weekboodschappen, ons bed verschonen, wassen.
  Donderdag: werken tot 11 uur mijn dochter is bij mijn ouders tot uurtje of 13 uur. Ik doe dan stofzuigen, dweilen, was opvouwen.
  Vrijdag: zolder en eerste verdieping poetsen. Dan heb ik de hele dag mijn dochter en dit doe ik dan voor 09.00 uur.
  zaterdag: zolder poetsen.

  Op zondag doe ik niks. Ik doe momenteel op de dagen dat mijn dochter er ook is alles voor 09.00 ze slaapt momenteel namelijk ontzettend slecht en huilt hele dagen. Dus vanaf 09.00 uur ben ik continue met haar bezig

  #10462667 Quote

  Mijn dochter gaat nooit naar een opvang, ook niet bij oma ofzo.. dus echt ‘vrije’ tijd heb ik niet. Danku om uw schema te delen


  Lapjesendraadjes
  Bijdrager
  #10462769 Quote

  Ik weet niet hoe erg de beperking van je man is, maar een doekje over het aanrecht halen of was vouwen, is dat iets wat hij zou kunnen doen? Als hij opmerkingen maakt, kan hij naar vermogen ook een bijdrage doen aan het huishouden toch? Opmerkingen maken is niet eerlijk. Ik bedoel, huisvader zijn is toch ook fysiek bezig zijn..

  Ik probeer elke dag een was te draaien. Dat doe ik meestal als ik s avonds thuis kom van werk en hang ik erna op om te drogen of stop ik in de droger. Opvouwen en/of opruimen kan dan de volgende dag.
  En verder probeer ik elke dag een klusje te doen. Dat kan zijn het bed verschonen, toilet, een kamer stofzuigen, opruimen. Op mijn vrije dag ga ik dan het hele huis met de stofzuiger door en pak ik de douche of de keuken aan.

  Ook zou ik kijken of je wellicht toch niet iets van thuiszorg voor de schoonmaak zou kunnen krijgen.


  Yima
  Bijdrager
  #10462775 Quote

  Dat klinkt pittig ja. 

  Wat was jullie idee hierbij toen je begon aan kinderen? 

  Je zou een huishoudelijke hulp ook minder vaak kunnen laten komen voor enkel de grote dingen. Badkamer schoonmaken, ramen lappen enzo. Dan hoef jij het alleen bij te houden. 

  Ik doe eigenlijk veel in het voorbij gaan, en ik betrek mn dochter erbij. Als ik in de ochtend ga douchen prop ik er bijvoorbeeld ff snel een was in. Of als ik toch bij mn bed sta, even verschonen. Als ze wakker wordt uit haar middagslaapje zet ik haar even bij mijn bed en vouwen we samen de was op. Koken doe ik met haar op een leertoren erbij en dan geef ik haar wat te doen. Ik kook niet altijd vers. Er zijn tegenwoordig ook veel gezonde kant en klare opties. Of ik kook een grote stoofpot waar we dan 2 of 3 dagen van eten. Wc doe ik na het eten even als ik toch de keuken aan het opruimen ben. Stofzuigen doe ik op mijn vrije dagen na het ontbijt en soms als het echt moet, nog even als ze net op bed ligt, maar dan raffel ik het een beetje af. Zij vindt het leuk om me bezig te zien en te “helpen”. Zolang dat zo is combineer ik. En zijn haar slaaptijden heilige pauze voor mij. 

  Niet alles in een keer willen doen, en accepteren dat er dus altijd wel iets is dat al een paar dagen niet gebeurd is. Dat is hoe het hier gaat.

  #10462826 Quote

  Pittig voor je!!

  Ik heb ook geen vrije uren zoals iemand hierboven beschrijft, mijn kids zijn 3.5 jaar en 22 maanden oud en zijn alleen bij de opvang als ik werk (2 dagen per week) De overige 3 dagen ben ik thuis met de kinderen en doe ik het huishouden met hun erbij.
  Ik heb vaste dagen voor taken:
  Ma: werken, in de avond dweilen als de kids slapen
  Di: boven alles stofzuigen en poetsen, in totaal 45 minuten werk. Dit zijn 3 slaapkamers en een badkamer.
  Woe: beneden alles poetsen, woonkamer en wc en keuken
  Do: werken
  Vrij: ramen zemen, bedden verschonen, extra klusje zoals kledingkast opruimen
  Za: wc’s poetsen, meer niet.
  Zo: niks.

  Mijn man helpt elke avond met de kids douchen en de keuken + fornuis opruimen, schoonmaken en stofzuigen. Verder doe ik alles in huis, hij werkt 5 dagen.

  Stofzuigen doe ik sowieso 2x per dag. Wassen doe ik vaak in de avond, 19.00 wasmachine aan en om 21.00 nog even ophangen. De volgende ochtend opvouwen.

  Ik poets als m’n kids erbij zijn en soms is dat echt vreselijk want dan willen ze helpen en maken ze één grote waterglijbaan binnen. Dan zet ik ze voor de tv. Uiteindelijk is het poetsen elke week 2x 45 minuten werk en dat is best te overzien.
  Ik vind het fijn om vaste dagen te hebben en probeer in het weekend weinig te doen. Mocht het niet lukken doordeweeks, dan gaat m’n man op zaterdag een uurtje met de kids naar de speeltuin en werk ik m’n hele huis door.

  Laatst waren ze zomaar eens allebei 2 uurtjes bij oma, dat gebeurt nooooooit. In die 2 uur heb ik alles van boven tot onder kunnen schoonmaken, de auto kunnen stofzuigen en m’n wenkbrauwen kunnen epileren haha! Nooit gedacht dat ik in 2 vrije uurtjes zoooooveel kon doen.

  #10462850 Quote

  Verder zijn t ook wat handigheidjes hier. Ik heb meerdere wasmanden waarin ik de vuile was gelijk sorteer. De mand die het eerste vol is, was ik.

  Na elke maaltijd de stoelen en tafel poetsen, aanrecht en fornuis afnemen en stofzuigen. Met 2 kleine kids stofzuig ik minimaal 2x per dag de woonkamer.

  Zodra we wakker worden in de ochtend maak ik direct alle bedden op en verschoon ik snel een onderlaken als het nodig is. Ik haal een snel allesreinigerdoekje over de wc en wastafel elke ochtend en een spuitje glassex over de badkamerspiegel en de glazen douchewand. Dit kost me elke ochtend 5 minuten terwijl mijn man beneden met de kinderen de tafel dekt en zo is om 8.00 s ochtends alles alweer aardig netjes.

  Kleding voor de kinderen leg ik de avond ervoor klaar op tafel, scheelt in de ochtend een hoop discussie.

  Uiteindelijk hou ik alles gewoon een beetje bij gedurende de dag, maar ik snap dat als je 4 dagen werkt dit wat lastiger is.


  GebruikerSN
  Bijdrager
  #10462881 Quote

  Knap hoe je het doet!! Wat ik nog wilde toevoegen: het is bij andere mensen met kleine kinderen ook niet altijd netjes en schoon hoor, bij ons meestal alleen als er mensen langs komen haha! Heb een paar vriendinnen met kleine kids waarmee ik afspreek dat we niet extra gaan poetsen als er iemand langs komt en daar is het dus ook gewoon een puinhoop met volle wasmanden, speelgoed van kids over de vloer en haren in de wasbak in de badkamer. Tsja.. dat is het leven nu met kleine kids.. denk dat je man een beetje te hoge verwachtingen heeft eerlijk gezegd 😬 Al zal hij het vast niet zo bedoelen naar jou, maar zelf balen dat hij er thuis de hele dag tegenaan kijkt en het niet zelf kan.
  Hier hebben we ongeveer 1x per maand een schoonmaakster die dan ook gelijk 5 uur bezig is aan het hele huis en verder houden we het zelf bij. Niet echt een vast schema, gaat meer op het oog. Altijd wel iets te doen inderdaad. We proberen idd ook veel te combineren, douche poetsen als je eronder staat (met oud tandenborstel kopje op electrische tandenborstel de voegen tussen de tegels schoonmaken tijdens het douchen vind ik bijv best een ontspannen klusje), was opbouwen in de keuken als peuter speelt en de peuter idd ook laten helpen en meedoen (op de stofzuiger zitten tijdens het stofzuigen).
  En zou je vanwege de beperking van je man en gebrek aan mantelzorg evt nog in aanmerking komen voor wat extra ondersteuning via de gemeente? Niet te streng zijn voor jezelf hoor!!


  MammavanLoesje
  Bijdrager
  #10462885 Quote

  Dit is erg pittig voor je.
  Mijn man werkt 5 dagen per week, ik gemiddeld 3 a 4 (onregelmatig) maar heb toch een redelijk schema wat ik probeer aan te houden voor de rust van mezelf.
  Maandag doe ik de was, ik doe dit 1x per week zodat ik de rest van de week daar niet naar hoef te kijken. Dit doe ik samen met mijn dochter (1.5 jaar), ik betrek haar bij alles wat ik doe.
  Dinsdag heb ik samen met mijn dochter een vrije dag. Ik zie wel wat er op ons af komt.
  Woensdag werk ik, dochter is bij mijn ouders.
  Donderdag doen we samen boodschappen, en poets ik het huis. Ik heb een robot stofzuiger die ook dweilt. Heerlijk scheelt me een hoop werk (gaat enkele keer per week aan)
  Vrijdag werk ik
  Zaterdag werk ik
  De tuin zoals gras maaien, konijnenhok schoonmaken doen mijn man en ik afwisselend net wat uit komt.
  We hebben een ramenwasser die 2x per jaar komt. Verder mag er in ons huis geleefd worden, ik lig er niet wakker van als het een keer allemaal niet lukt. Volgende dag weer een nieuwe dag denk ik dan.
  Succes.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct