Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Samen op 1 kamer slapen

 • Auteur
  Berichten

 • MarjoleinOcke
  Bijdrager
  #10438415

  Zoals de titel het al zegt heb ik een vraagje over samen op 1 kamer slapen. 

  Wij hebben 3 kinderen, allemaal jongens van 5 ½ – 3 – bijna 4 maanden.

  De oudste 2 slapen nu al een paar maanden samen op 1 kamer. In het begin ging dit best goed maar nu merken we dat de middelste steeds vermoeider is, humeurig, veel huilen, veel ruzie zoeken. We denken dat dit komt omdat hij wakker wordt van zijn broer. Die wordt meestal wakker als wij de jongste uit bed halen om fles te drinken (6:30 uur) en dan komt hij zijn bed uit maar is de middelste ook wakker terwijl ik het idee heb dat hij nog wil slapen. Dus nu zijn we van plan om de oudste en de jongste bij elkaar te leggen om te slapen (we hebben maar 3 slaapkamers dus geen mogelijkheid tot ieder een eigen kamer)

  Zijn er meer die dit hebben gedaan en hoe ging dat? Werd de oudste wakker als je de laatste fles op die kamer gaf of hoe deden jullie dat?


  Zwanger yes
  Bijdrager
  #10438418 Quote

  Wij hebben twee kinderen, van nu 4 en bijna 2. Soms heb ik ook het idee dat de oudste wakker wordt van de jongste, soms andersom. Hier helpt het als de kamer goed donker is, voor de oudste om ‘uit te slapen’. Als de jongste wakker is om 7 uur (of half 7) dan haal ik hem op, en als m’n oudste in haar donkere tentje slaapt dan slaapt ze door. Als het ‘tentje’ stuk is dan wordt ze wakker. 

  Ervaring met een kind van 5 en 4 maanden op 1 kamer heb ik niet, de jongste is nog echt jong en heeft echt nog die voedingen nodig inderdaad. 

  Ik nam in ieder geval de jongste toen (die sliep bij de oudste toen hij een half jaar was) voor de laatste voeding mee in mijn bed.


  Marieke C
  Bijdrager
  #10438424 Quote

  Ik ga nu een antwoord geven wat totaal je vraag niet is. Maar wij hebben voor onze zoon van 3 jaar een slaapwekker (schaap van zazu). Hierdoor blijft hij weer netjes tot 7.30 in bed liggen. Zou dat niet het overwegen waard zijn om je oudste iets langer in bed te houden? Natuurlijk niet in een keer maar telkens een paar minuten langer. 

  Voor je eigenlijke vraag zou ik het gewoon proberen als dat niet teveel moeite is met verhuizen. Dan merk je het vanzelf. 

  Succes ermee.


  MarjoleinOcke
  Bijdrager
  #10438426 Quote

  @Marieke, de oudste heeft al zo’n slaapwekker maar ik krijg het bij hem er dus echt niet in dat hij moet blijven liggen. Soms werkt het wel maar ik denk dat als hij ons hoort wakker wordt en voelt dat hij moet gaan plassen en uit bed komt. Vervolgens ziet hij ons en dan wilt hij niet meer gaan slapen. Maar de middelste is dan ondertussen wel wakker van al die geluiden boven. Het verhuizen is gelukkig niet heel veel werk, is op een ochtend wel gedaan. 

  @Zwanger Yes de kleinste slaapt gelukkig redelijk door. Hij krijgt om 21:30 zijn laatste fles en slaapt dan tot ongeveer 6 uur en nu de laatste 3 ochtenden moeten we hem wakker maken om 6:30 voor zijn fles.

  Maar waar ik dus bang voor ben is als de jongste wel wakker word in de nacht en flink huilt de oudste dus niet meer goed slaapt en we het probleem verleggen. Door de week moeten ze toch allemaal vroeg hun bed uit omdat ze naar school moeten maar de oudste durft soms in het weekend ook om half 7 of 7 uur wakker te worden terwijl ik dan soms het gevoel heb dat de middelste nog verder wil slapen 

  #10438432 Quote

  Ik vind het eerlijk gezegd een te groot verschil in leeftijd om de oudste en de jongste samen op een kamer te laten slapen. Als je oudste (met vriendjes) boven wil spelen, dan kan dat nooit als zijn broertje slaapt. Die zal voorlopig nog wel meerdere keren slapen op de dag. Ook als je oudste een jaar of 8/9 is, zal hij andere interesses krijgen. Dan deelt hij een kamer met een broertje van 3/4.

  Ik zou inderdaad gaan werken met een slaapwekker of afspreken dat ze pas uit bed gaan als beide kinderen wakker zijn. Hebben jullie niet de mogelijkheid om van 1 kamer 2 kamers te maken? Een muur er dus tussen?


  WBM
  Bijdrager
  #10438438 Quote

  En de jongste bij jullie op de kamer laten slapen? Mis met een kamerscherm ertussen als je t zelf vervelend vind ?

  Lees ook: Alles over doorslapen

  Zwanger yes
  Bijdrager
  #10438444 Quote

  Gezin wat ik ken heeft 10 kinderen en 4 slaapkamers. Daar slapen ook kinderen met zo’n leeftijdsverschil. Niet vanaf zo vroeg, die sliepen tot een jaar op de ouderslaapkamer inderdaad (maar kan me ook voorstellen dat je dat niet zo handig vindt :p). Spelen met vriendjes en vriendinnen deden ze beneden  heb ik nooit last van gehad, was juist gezellig (ik ben dan zo’n vriendinnetje, dus niet een kind uit het gezin). Heb ze allemaal nog nooit horen klagen, dus ik denk best dat het moet kunnen. Echt vanaf de puberteit gingen ze echt kamers delen, dus deel ertussen. Ik denk echt dat het net is wat je gewend bent. 

  En als de middelste steeds vroeg wakker is door de jongste en de oudste daar beter doorheen slaapt dan snap ik de keuze best om de jongste tijdelijk bij de oudste te laten slapen. Dat zegt natuurlijk niks over wanneer de oudste 9 is, want dan slaapt de jongste inmiddels wel door en kan die alsnog waarschijnlijk bij de middelste :p 


  MarjoleinOcke
  Bijdrager
  #10438499 Quote

  @zwanger yes dat is inderdaad zo de bedoeling. Dat ze voorlopig samen slapen tot de middelste en jongste samen kunnen slapen. Het is meer dan de middelste nu beter s nachts slaapt en langer kan slapen. Bij ons slapen is inderdaad geen optie, ik kan er sowieso niet goed van slapen en hij slaapt goed in zijn eigen bedje. We gaan het vanavond gewoon proberen en dan gaan we zien wat er gaar gebeuren 

  @BenB Bij ons mogen ze boven niet spelen. Hun slaapkamer is echt om te slapen en niet om te spelen. Spelen doen ze beneden. 

  @WBM wij liggen op een kamer waar geen extra bedje meer op past. De grotere kamer wordt gebruikt door de oudste 2 en de jongste ligt op de kleinste. 


  LEvB
  Bijdrager
  #10438578 Quote

  Wij hebben 2 dochters, 3.5 jaar en 20 maanden oud. We hebben maar 2 slaapkamers. De eerste 10 maanden heeft de jongste bij ons op de kamer gelegen, was niet ideaal maar ik durfde het niet aan om ze samen te laten slapen.

  Vanaf 10 maanden ging het slapen op onze kamer gewoon niet meer, ze werd altijd wakker zodra wij naar bed gingen. Dus vanaf dat moment slapen de meiden samen op 1 kamer.

  In de avond zorgen we altijd dat eerst de oudste naar bed gaat. Die doet geen middagdutje meer en is om 19.15/19.30 echt moe. Ze slaapt binnen 5 minuten altijd. Dan gaat de jongste rond 19.45 naar bed. Zij ligt nog wel eens te huilen of te kletsen en soms moet ik er nog 10x naartoe, maar de oudste slaapt er altijd doorheen. Dat werkt perfect. Doe ik eerst de jongste in bed en daarna pas de oudste, wordt de jongste wakker en gaat ze niet meer slapen voordat het 23.00 is.. dus in de avond gaat het bij ons op deze manier perfect!

  In de nacht wordt de jongste ook nog wel eens wakker, maar ook daar slaapt de oudste doorheen. Afgelopen week waren ze allebei ziekjes en hebben ze hele nachten liggen hoesten, dan ist wel super irritant want ze hoestten elkaar steeds wakker en om 5.45 zaten ze allebei klaarwakker in hun bed…

  In de ochtend zijn ze allebei rond 6.30 wakker normaal, ik geloof niet dat één van de twee langer zou slapen als ze apart zouden kunnen slapen. Ik probeer er wel eens gauw eentje uit bed te halen in de hoop dat de ander nog doortukt, maar dat werkt eigenlijk nooit. Van alle geluiden en het gerommel worden ze toch wakker.

  Ik weet eerlijk gezegd niet of het echt iets oplost om jouw kinderen te laten wisselen van kamer, want ze horen toch op de gang en in de andere slaapkamers iedereen praten en geluid maken en dan wordt je middelste toch wel wakker denk ik, ook als hij alleen slaapt…

  Lastig hoor. Meestal gaat het hier best goed, maar er zijn ook echt nachten dat ik denk: Hadden ze nu maar een eigen kamer.. op een drama nacht nemen wij vaak de Jongste in ons bed tussenin. Ook niet goed natuurlijk, maar dan slaapt iedereen tenminste weer en houden ze elkaar niet wakker.

  Succes met je keuze, misschien moet je t gewoon maar uitproberen. En misschien moet je t gewoon accepteren dat dit er helaas bij hoort als ze samen slapen. Ik was afgelopen week ook echt niet blij toen ze elke ochtend samen om 5.45 wakker waren, maar de jongste haalt dat dan wel weer in met het middagdutje en de oudste komt haar dag ook prima door als ze vroeg wakker was gelukkig.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct