Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Schoonmoeder Struggles

 • Auteur
  Berichten

 • Pietepad
  Bijdrager
  #10425816

  Ik zal vast niet de enige zijn die hier tegenaan loopt, maar ik ben behoorlijk gefrustreerd en moet even van me afschrijven…

  Mijn schoonmoeder is een erg emotioneel mens en voelt zich erg snel de gebeten hond, als zij de gebeten hond niet is, dan is haar zoon (mijn vriend dus) wel het slachtoffer van mij of mijn familie. 

  Vanmorgen met mijn vriend proberen te bespreken, maar ik krijg dan weinig sjoege.

  Om een voorbeeld te geven: mijn vriend is coronamoe en draait ook continudiensten. Ik ben thuisblijfmoeder. Zelf slaap ik vaak erg slecht en word ik meerdere keren per nacht wakker, soms om te plassen,soms omdat ik gewoon niet kan slapen. Mijn vriend rookt soms een blowtje voor het slapen gaan en slaapt dan zo diep,dat hij onwijs hard snurkt, waardoor ik dus nog slechter ga slapen. We hebben dure oordoppen voor mij aangeschaft, maar daar hoor ik hem gewoon doorheen. 

  Wat mijn schoonmoeder hier op te zeggen heeft? Die oordoppen waren duur, dus ik moet zorgen dat ik er gewoon mee kan slapen, want haar zoon  heeft zijn rust nodig. Dat ik zo vaak moet plassen, maakt haar zoon ook te vaak wakker. 

  Ik heb het schijnbaar allemaal niet echt nodig, want ja… dit is mijn rol als thuisblijfmoeder, aldus haar. 

  Het is lastig om hier over te praten met haar, ze is heel dominant en emotioneel en heeft “altijd gelijk”, ik delf verbaal dan al snel het onderspit. 

  Mijn vriend ziet het allemaal niet zo heftig in als ik… maar hij hoeft die oordelende ondertoon die ik continu voel, niet te voelen. Mijn vriend heeft wel eens proberen te praten met haar, maar het wordt dan toch weer zo gedraaid, dat ik het allemaal verkeerd zie en daarin maakt ze zichzelf weer het slachtoffer.

  Hopelijk hebben jullie tips hoe ik dit los kan laten….


  DoLo
  Bijdrager
  #10425822 Quote

  Hi,

  Ik weet niet of je hier wat aan hebt, maar eerlijk blijven tegen je vriend en je schoonmoeder.

  Hoe moeilijk het ook is. Want als jij niet eens mag laten weten hoe je je voelt, dan ga je het alleen maar opkroppen. En dat loopt nooit goed af.

   

  Misschien een idee op een week appart te slapen als je daar de ruimte voor hebt. Dan kan jij opladen zonder gesnurk naast je. En kan hij slapen zonder dat hij “last” heeft van jou, 

   

  Een idee om tegen haar te praten zonder face to face is een brief schrijven, dan kan je misschien j ei kwijt zonder gelijk “aangevallen” te worde .

   

  Hoop dat je hier wat aan hebt.

   


  RJKB
  Bijdrager
  #10425828 Quote

  Misschien dat je vriend ervoor open staat om te stoppen met blowen? Mijn man snurkt hard door alcoholgebruik. Sinds hij geen druppel meer drinkt snurkt hij ook veel minder. Jij hebt ook een baan. Fulltime moeder zijn. Jij hebt je rust net zo hard nodig. En wat betreft je schoonmoeder. Dit blijft in stand zolang jij en je partner geen team zijn. Hij zal moeten optreden. Ferm. Dat jij last hebt van haar gedrag. En hij moet laten zien en laten merken dat hij faliekant achter jou staat. Zo nodig een tijdje geen contact met zijn moeder om te laten merken dat het menens is. Succes en sterkte!


  StephW
  Bijdrager
  #10426015 Quote

  Ik vond werken in mijn 1e jaar als moeder echt makkelijker dan continu in de weer zijn met de kleine anders! Maar buiten dat vind ik dat je naar je schoonmoeder best pittig uit de hoek mag komen hoor. Gaat zij dr lekker naast slapen.. nee maar alle gekheid: kan je soms even elders slapen voor wat meer rust? En wat mij helpt qua plassen snachts (irritant is dat), is anderhalf uur voor ik naar bed ga niets mee te drinken. Scheelt flink. Buiten dat vooral je grens aangeven. Als je de mening van je schoonmoeder niet wilt horen, geef dat aan. Uiteindelijk is dit tussen jou en haar zoon..

  #10426124 Quote

  Ik zou dit soort dingen lekker binnenshuis houden, waar bemoeit schoonmoeder zich mee? Lijkt me iets tussen jou en je vriend waar zij verder niks van hoeft te vinden. Dat begint er natuurlijk wel mee dat je haar niet bij zulke gesprekken betrekt, anders denkt ze ook een mening te mogen hebben 😂🙈

  #10426565 Quote

  Best wel herkenbaar je verhaal. Ik trok mij ook altijd veel aan van de mening van mijn schoonmoeder en haar goedbedoelde adviezen kon ik niet aanhoren. Uiteindelijk zal jij een manier moeten vinden om ermee om te gaan. Ik denk tegenwoordig altijd; ene oor in andere oor uit. Dat scheelt mij een hoop frustratie en energie. 


  Pietepad
  Bijdrager
  #10426633 Quote

  Dankjewel voor jullie lieve reacties! 

  Ik heb inderdaad een tijd terug een logeerbed aangeschaft voor op zolder. Ik heb mijn vriend heel simpel gezegd dat hij op zolder slaapt als hij een blowtje rookt, hij vindt het niet leuk maar accepteert het wel. Ik heb gezegd dat het zijn keuze is en ik niet de dupe hoef te worden van zijn keuzes, daar kan hij gelukkig goed inkomen.

  Wat betreft het plassen, ik drink al vanaf een uur of 6 niks meer, maar het heeft vaak meer te maken met mijn cyclus denk ik. Tijdens mijn ovulatie en menstruatie zit er meer druk/spanning beneden lijkt het,  waardoor ik sneller aandrang voel.

  Ik heb een gesprek met mijn vriend gehad en aangegeven waar ik tegenaan loop. Hem ook gezegd dat ik snap dat hij het niet zo zwaar ziet, aangezien hij het oogappeltje is die niks fout kan doen. Ik heb ook gezegd dat dingen beginnen te stapelen en ik me irriteer aan dingen, waar ik me bij een ander misschien niet aan zou irriteren.

  Ook gebeurt het soms dat ze mijn autoriteit zo onderuit veegt, ze werkt stiekem gedrag bij mijn kind in de hand, door samen met hem toch te doen waarvan ik net heb gezegd dat ik dat niet wil hebben. Sommige gedragingen heeft hij nu van haar geleerd, en wij zitten er dus mee… 

  Gelukkig ziet mijn vriend nu ook in wat alles bij elkaar opgesomd met mij moet doen en dat sommige dingen echt niet oké zijn… dat zulk gedrag vroeger bij hem als kind echt niet oké was, nu leert ze het ons kind.

  Het is gewoon heel vreemd compensatiegedrag. Het lastige bij mij is echter dat het kwartje bij mij altijd pas later valt. Op zo’n moment ben ik een soort aan het overleven, door mezelf te verantwoorden, beter mijn best te doen enz. Naderhand analyseer ik de situatie en dan zie ik pas wat er nu weer is gebeurd, maar het is dan lastig erover te praten, omdat je dus gedane zaken moet oprakelen.

  Mijn vriend is zich nu bewust van de dingen die mij irriteren en hij herkent het ook, het ene oor in en het andere uit gaat niet, omdat het zoveel in me oproept en dat begrijpt hij. Ik denk dan ook dat mijn vriend een volgende keer doorheeft wanneer zoiets gebeurt en hij zal die discussie wel makkelijk met haar aan gaan.


  Trinityairkick
  Bijdrager
  #10427191 Quote

  Thanks voor de terugkoppeling! 
  ik las je verhaal, maar kon geen goed advies geven. Ik heb namelijk dezelfde eigenschappen. Gelukkig wel een  leuke schoonmoeder, maar problemen op andere gebieden. 

  Fijn om te lezen hoe je het hebt aangepakt en dat er begrip is. Belangrijk is om consequent te blijven en van bewust zijn dat het kwartje later valt. Bij mij helpt het om vaker m’n gedachtes uit te spreken en dat je nog niet zo goed weet wat je ermee aan moet. 


  BibiWa
  Bijdrager
  #10440327 Quote

  Het lijkt me handig dat jij en je vriend dit soort dingen niet met haar bespreken. Dan kan ze zich er ook niet mee bemoeien.

  Op momenten dat mijn vriend te hard snurkt (ook door mijn oordoppen heen), vanwege hooikoorts bijvoorbeeld, dan slaapt hij in de logeerkamer.

  Ik kan zelf absoluut niet slapen met iemand die heel hard snurkt. Ik denk dat je ook als thuisblijfmoeder recht hebt op een goede nachtrust. Als hij wil blijven blowen om te kunnen slapen (wat een ongezonde gewoonte is), dan is het misschien ook een optie dat jullie op hele heftige snurkmomenten niet samen slapen. Al is het maar een paar keer per week zodat je wel af en toe even bij kunt slapen.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct