Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Slaapritme 8 Maanden

 • Auteur
  Berichten
 • #10432354

  ?


  mirtjemirtje
  Bijdrager
  #10432357 Quote

  Heel herkenbaar wat je schrijft! Mei 8 maanden deed mijn zoontje nog 3 dutjes; zo rond 8 uur/ kwart over 8, rond 12 uur en rond half 4/4 uur. In die tijd werden de dutjes steeds langer waardoor het laatste dutje op ging schuiven. In bed kregen we hem niet meer. Meestal deed hij dat laatste dutje in de kinderwagen. Dat dutje was ook maar kort. 15 tot 20 minuten was genoeg anders ging hij ’s avonds niet slapen. Eigenlijk stopte dat laatste dutje ook vanzelf, hij viel gewoon niet meer in slaap. We hebben nog een tijdje wel laat in de middag gewandeld zodat hij even rust kreeg. En we zijn de andere dutjes gaan opschuiven. Nu slaapt hij al een tijd tussen 9 tot 11 en tussen 14 tot 16, meestal doet hij 2 dutjes van 1,5 uur.


  RomyVM
  Bijdrager
  #10432364 Quote

  Ja met 8 maanden gingen we over op 2 dutjes omdat idd het laatste dutje geweigerd werd… ik werk ook op een kinderdagverblijf en met 8 maanden maken eigenlijk alle kindjes de overstap naar 2 dutjes!

  Dat betekent in de ochtend niet eerder naar bed dan 9.00. Slapen tot 10.30/11.30. En in de middag probeerde ik het echt te rekken tot 13.45/14.00. En dan slapen tot 15.30/16.00. En zo redden ze het tot de avond!

  Dus dat betekent op de dag wat meer rekken, maar daar moet je even doorheen en binnen 2 weken zal het gewoon goed gaan! Succes!


  RomyVM
  Bijdrager
  #10432365 Quote

  En ja, ’t is heel normaal dat je kindje in de avond langer spookt als hij dat 3e dutje wél doet. Dan is ie om 19.00 nog niet moe natuurlijk.
  Het is duidelijk dat je kindje naar 2 dutjes moet! 🙂


  Lewis
  Bijdrager
  #10432411 Quote

  Hier gebeurde dat met 9 maanden, maar ik heb een vroege vogel dus de wakkertijden waren al wat langer dan bij andere kindjes. 

  De overgang naar 2 slaapjes ging hier niet vanzelf. Maar na 2 weken drama met slapen, want die van mij ging ook korter slapen, erg huilen bij in bed leggen en snachts veel wakker worden, heb ik besloten dat het tijd was voor 2 dutjes. 

  Ze was een keer 2 uur smiddags wakker en wat ik ook deed ze ging niet slapen rond 5 uur. Ik had mn hevig snikkende meisje weer naar beneden gehaald en wat bleek? Ze was me toch vrolijk tot bedtijd! We hadden altijd een demoontje na het middagslaapje. Slapen rond 4 a 5 uur is namelijk nooit echt haar ding geweest. Vanaf 2 uur wakker tot 7 uur bedtijd is natuurlijk echt heel pittig voor zo’n kleintje. Maar het liep nou eenmaal zo en ze was echt veel gezelliger tot bedtijd. Die avond besloten we het als volgt aan te pakken. 

  Ze lag er natuurlijk eerder in die avond, en dat betekent hier voor 5 uur opstaan. Een slechte start voor het 2 slaapjes ritme. Ik heb haar na de ochtendfles bij ons in bed gehouden, waar ze na 3 kwartier feest weer in slaap viel. Rond 7 uur heb ik haar weer gewekt. En ik heb haar half 10 weer op bed gelegd. 

  Vanaf dat moment ben ik heel strikt 9 uur en half 2 a 2 uur als bedtijden gaan aanhouden. Ook al moest ik rekken, kan best op die leeftijd, en ook al sliep ze 2 x 45 min. Wat best wel een paar dagen gebeurde in die eerste 2 weken. Maar na 2 weken settelde ze in het nieuwe ritme en sliep ze vrij consequent 2 x 1,5 uur. En dan van 19/19.30 tot 5.30. En ze bleef ontzettend vrolijk in de namiddag. 

  Nu met 11,5 maand merk ik dat het weer rommelt met slapen. Op die enkele dag dat ze tot net wat na 6 slaapt komen we heel onhandig uit met het 2e slaapje. Dat valt dan rond 3.30 en ze heeft nog steeds een hekel aan slapen in de namiddag. Maar ze is echt nog niet klaar voor 1 slaapje. Dus ik ben bang dat de rust van 2 slaapjesritme gaat afbrokkelen de komende 2 maanden. 🙂 het blijft toch wel. Heb je een werkend ritme, dan gooien ze zo de boel weer om.


  RomyVM
  Bijdrager
  #10432452 Quote

  Wat Lewis zegt is helemaal waar. Zodra ze ‘lekker’ 2x slapen, kunnen ze ineens wéér langer wakker blijven en rond de 12 maanden ga je alweer gedoe krijgen met die dutjes omdat ze naar 1x slapen willen, maar dat echt nog niet aan kunnen. Dus t is steeds wat haha.
  Pas toen ze hier rond 15 maanden echt naar 1 lang dutje gingen, werd het relaxter en ben je van dat gepruts met slaapjes af! 😉

  Lees ook: Alles over doorslapen
  #10432697 Quote

  Het wakker houden van 7-9 lukt nèt, dan slaapt hij echt zodra hij in bedje ligt. Dus denk net te lang eigenlijk, voelt toch wat zielig om mijn kereltje zo moe te laten worden 🙈

  Het lastige is dat hij inderdaad geen 1,5 uur slaapt, meestal max 45 minuten. Dan is van 9.45-14.00 echt te lang. Dus dan moet hij nog een slaapje tussen 9.45-14.00 anders redt hij het gewoon niet. Maar zoals ik het lees zal dit dus weer een fase zijn tot hij die twee slaapjes aan kan. We blijven het proberen.. ☺️

   


  Lydia
  Bijdrager
  #10432718 Quote

  Bij 8 maanden ga je vaak naar 2-3-4 ritme of het tussenritme van 2-3-3-3.
  Ofwel 2 slaapjes of 2 slaapjes en powernap.
  Vergeet niet dat je met 8’maanden in een grote slaapregressie zit wat het slapen lastiger maakt.


  Lewis
  Bijdrager
  #10432797 Quote

  Je hebt dikke kans dat hij wel langer gaat slapen, in elk geval 1 van de 2 slaapjes als je hem op dat ritme hebt. Hier was het op 3 slaapjes ook vaak kort. 

  En hier is ze in de ochtend ook het snelst in slaap hoor, soms is het echt wel even rekken, zeker als we een rommelige nacht gehad hebben. Maar 3 slaapjes… Je merkt vanzelf wanneer het echt teveel gedoe wordt. Dan krijg je hem slecht in slaap, het worden heel erg korte slaapjes (hier was 20 min als ochtendslaapje bijvoorbeeld ineens voldoende, ehhh jaaaa hee), rommelige nachten. 

  Zoals ik zei, hier was het ook echt even wennen aan langer wakker zijn en het 2 slaapjesritme. Dat moest ik zelf gaan aanbieden en echt wel ff doorzetten voor het settelde. Ze was in die 2 weken soms wel erg moe ja.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct