Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Telkens Zelfde Tijdstip Wakker

 • Auteur
  Berichten
 • #10566128

  Ons zoontje van 7 weken wordt s nachts telkens wakker op hetzelfde uur.
  Ongeacht welk uur hij naar bed gaat, hij is altijd wakker tussen 3uur en 4uur.
  Soms slaapt hij van 21u tot 3uur. Maar als we hem om 23uur in bed leggen is hij ook om 3 a 4 uur wakker.
  Soms maak ik hem wakker voor zijn laatste voeding voor de nacht maar soms laat ik hem ook gewoon slapen.

  #10566134 Quote

  Hallo kersverse moeder, 

  Gefeliciteerd met de geboorte van je zoontje. Het is echt nog maar pas geleden dat je bent bevallen. Ik hoop dat alles verder goed gaat en jullie aan het genieten zijn.

  Je hebt een jonge baby van 7 weken die in de nacht wakker wordt. Daar kun je nu nog geen of weinig invloed op uitoefenen. Dat komt simpelweg omdat jonge baby’s nog een 24/7 ritme hebben en geen dag en nachtritme zoals wij dat kennen. Jouw baby heeft een ritme van slapen, wakker worden, drinken, nog even knuffelen en dan weer slapen. Áls ze het slapen al goed onder de knie hebben. Want ook slapen moet geleerd worden. 

  Zodra je baby wat ouder wordt, ontstaat er gaande weg een dag en nachtritme. Dit heeft te maken met de hormonen die dan worden aangemaakt net zoals wij, volwassenen en kinderen, dat ook hebben. Wij worden in de avond moe, beginnen ons ritueel (omkleden, tanden poetsen, pyjama aan) en gaan in bed liggen. Ons lijf heeft dan hormonen aangemaakt om ons voor te bereiden op de nacht zodat we moe zijn en dus in kunnen slapen. Baby’s moeten dit nog leren. De ene baby heeft daar meer hulp en tijd bij nodig dan de andere. Daarbij is doorslapen voor een baby van 7 weken nog niet aan de orde. Als hij 5 uur aan één stuk zou slapen, zonder van zich te hebben laten horen is dat echt al een ruk op deze leeftijd.

  Laat je ook niet beïnvloeden door andere ouders die wellicht een baby hebben die doorslaapt. Want als je door gaat vragen is dit vaak niet het geval. Met doorslapen bedoelen ouders vaak dat baby’s dan geen avond en nachtvoeding meer nodig hebben maar ouders moeten er vaak dan toch nog om de haverklap uit om een speen erin te doen, om te troosten of wat dan ook. Ook dit is geen doorslapen. Want hen kindje heeft simpelweg nog de nabijheid nodig van een ouder.

  Fysiologisch gezien is een kind van 9 maanden in staat om van 19.00 tot 7.00 te slapen zonder onderbrekingen. En dat betekent niet dat zij dan niet wakker worden maar dit zijn dan kindjes die hebben geleerd om zelfstandig weer in slaap te vallen. 

  Ik hoop je hiermee een beetje gerust te hebben gesteld. Want echt tips heb ik niet kunnen geven. Het is aanvaarden en accepteren dat dit nu even zo is. Het wordt allemaal weer anders in de zeer korte tijd waarin jonge baby’s zich razendsnel ontwikkelen. Over een paar maanden heb je weer een heel andere baby met andere behoeften. 

  Volg je kindje. Kijk naar wat jij denkt dat hij nodig heeft. Sluit daar bij aan. Dan heb je de minste strijd en kun je deze mooie maar ook intense periode het beste door komen. 

  Veel geluk 🍀

   

   

  #10566138 Quote

  Bedankt voor jouw antwoord.

  Voor de hitte sliep hij wel eens van 22u tot 6u maar door de hitte deden we geen slaapzakken aan en dan was zijn structuur wat weg. Nu telkens op hetzelfde uur wakker. 
  Kan eventueel te maken hebben dat we hem op zijn eigen kamer hebben gelegd.

  Maar zelfs tijdens het opstaan snachts geniet ik enorm van hem.

  het is een droom van een baby.


  LucJe
  Bijdrager
  #10566142 Quote

  Volg je kindje!
  Mijn oudste sliep door met 4 maanden.. we gaven hem om 23u n voeding en dan slieptie tot half 9/9u. Heel luxe. Geen gezeur met speen die pakte hij al snel zelf en hij werd er ook niet wakker van.
  Maar mijn 2e is 1 en komt bijna elke nacht nog voor een flesje en even lekker knuffelen.
  Ach ja als mensen er wat van zeggen dam zeg ik: als ze 16 is kan ze zelf haar flesje maken..
  Tuurlijk wil ik ook het liefste door slapen. Maar als zij het nodig heeft, fijn vind.. ze zijn zo kort klein… vind ik het geen probleem. Geef vooral je kind een hoop liefde! Van al die laten huilen want ze moeten nu toch eens door gaan slapen wordt niemand gelukkiger!


  MommyFaye
  Bijdrager
  #10566146 Quote

  Logisch, hij is pas 7 weken. Je hebt een baby he? Die hebben snachts ook behoeftes

  #10566169 Quote

  Dan heeft hij echt al heel lange rukken gemaakt voor zo een jonge baby!

  Je kan ook een dun slaapzakje proberen? Vaak willen ze toch iets lichts om het lijfje heen. Ik heb dat zelf ook, hoe warm het ook is.

  De slaap ontwikkeling in het brein is constant in ontwikkeling. Je kan een baby hebben die eerst door sliep en na een paar maanden gaat nachtbraken. Dat is inherent aan groot worden. Groeien doen baby’s en kinderen letterlijk in hun slaap. Daarom is slaap zo belangrijk. Al het opgedane wordt vastgelegd. En in een groeispurt groeien die kleintjes ook echt letterlijk 1 cm per nacht. 

  Je kan jezelf voorstellen dat dit met onrustige nachten gepaard kan gaan in fases waarin ze dus weer nieuwe dingen aan het leren zijn.

  Fijn om te lezen dat je zo van die kleine geniet! 

  Lees ook: Alles over doorslapen

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct