Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Ten einde raad: niet slapende baby!

 • Auteur
  Berichten

 • Marrjolein
  Bijdrager
  #10233907

  Mijn zoontje is nu 7,5 maand. Hij heeft nooit goed geslapen en veel gehuild. Er is geen medische oorzaak gevonden, ik ben geen voorstander van alternatieve geneeswijzen zoals osteopaat of chiropractor (en toch zijn we zelfs 1x bij de chiropractor geweest). Hij krijgt volledig borstvoeding en groeide goed, ook al neemt dat de laatste 2 maanden wel wat af. Hapjes al 3 maanden mee aan het oefenen, krijgt hiervan nog bijna niets binnen. Heeft geen fopspeen (nooit gehad/gewild).

  Ik weet echt niet meer wat ik moet doen met betrekking tot het slapen. Ik heb boeken gelezen en getracht toe te passen (Lekker slapen zonder huilen, Elizabeht Pantley en Baby in een Droomritme, Stephanie Molenaar-Lampe), maar deze bevatten zoveel algemeenheden en gaan er vanuit de je kindje slaapt! Dus daar helaas geen hulp bij gehad. 

  Het inslapen is het grootste probleem. Er zijn duidelijke slaapsignalen, maar hem in zijn bedje leggen zodat hij ‘vanzelf’ in slaapt valt, lukt niet. Hij begint te huilen, en niet even huilen ‘omdat het eruit moet’ oid, maar krijsen. Zeker geprobeerd om hem in zijn bedje te troosten, dit lukt niet, hij blijft heel hard huilen. Dit kan zeker wel 2 uur duren. Er naast zitten, ‘aai over de bol’, etc, etc, werkt dus ook niet. Wiegen werkte nog wel toen hij wat jonger was, nu ook niet meer, blijft dan huilen en onrustig. Of hij draait op zijn buik in de bed (en niet meer terug). Ikzelf krijg hem eigenlijk alleen maar rustig aan de borst, en hem half wakker wegleggen werkt ook niet (zeker heel vaak geprobeerd), ook dan huilen zoals hierboven. Hij blijft in zijn bedje dus lang huilen en in z’n oogjes wrijven, aan haren en oren trekken (er is niets met z’n oren overigens, geen ooronsteking oid). Hem naar bed krijgen/in slaap krijgen duurt gemakkelijk een uur of twee. We proberen zeker een ritme/voorspelbaarheid te creeren, zeker ’s avonds voor het naar bed gaan (na het avondeten tandenpoetsen, wassen, gordijnen samen dichtdoen, kleding voor de nacht aan, schone luier, slaapzak aan, boekje lezen, borst of papfles, slapen), maar ook dan duurt het altijd zo’n 1,5 uur voordat hij slaapt (met moeite). 

  Vanmorgen was hij om bijvoorbeeld 6.00u wakker, en ging pas om 11.15u slapen (was vanaf 9.00u bezig daarmee). 

  Verder al geprobeerd:  maximale wakkertijden aan houden, juist niet naar tijden kijken maar alleen obv slaapsignalen, naast ledikantje zitten en troosten in bedje, muziekje, wel/geen nachtlampje, laten huilen en elke 5min terugkomen (wordt hij alleen maar meer hysterisch van), wiegen. 

  Ook ’s nachts wordt hij vaak wakker. Soms na in het inslapen na 15min/30min/60min, soms na 3 uur geslapen te hebben, in dat geval rond 24.00u nog borstvoeding. Soms wordt hij dan wel 8x wakker (huilend altijd), soms maar 2-3x. Opnieuw is het inslapen elke keer heel moeilijk. 

  Overweeg een slaapcoach, maar dat ziet er allemaal redelijk gecommercialiseerd uit als je erop googelt. En gebruiken allemaal beetje dezelfde methodes als ik het zo zie (shuffle of gecontroleerd laten huilen). Iemand ervaring mee? 

  Ben redelijk uit de opties die ik nog kan proberen en echt ten einde raad (en heel erg moe). Iemand nog tips? 

  #10233932 Quote

  Wat moet dat zwaar zijn zeg 😔 wij hebben ook 2,5 maand een huilbaby gehad die niet(nauwelijks sliep). Bij ons was er echter wel een oorzaak maar werden bij artsen en dergelijk niet serieus genomen. Ik ben ook totaal niet van de alternatieve geneeswijze. Maar ten einde raad zijn we wel naar een osteopaat geweest. Zij nam me serieus en heeft met een hocuspocus test andere voeding aangeraden (koemelkvrij) en ze heeft verborgen reflux gevonden bij ons zoontje. Sinds we beide behandelen is het een vrolijk mannetje die de hele dag lacht. Nachten van 11 tot 13 uur doorslaapt maar overdag niet wilt slapen. Ik denk veel te nieuwsgierig. Sinds we eraan toe hebben gegeven hem wakker te laten overdag en alleen even in de kinderwagen laten slapen als hij niets meer wilt (dus echt moe is) dat is gemiddels 2 a 3 slaapjes van 20 a 30 minuutjes. Schijnbaar heeft hij er voldoende aan. Sindsdien maakt hij zulke nachten en is hij vrolijk. Geen idee of ik je hiermee wat bruikbaars geef maar misschien toch een osteopaat proberen? (Baad het niet, schaad het niet), of ook gewoon wakker laten eens proberen om te kijken hoe hij daar op reageert? Misschien een poging wagen om koemelkvrij te eten? (Bij ons was het heel snel een verschil, dus denk dat je het snel genoeg weet) reflux symptomen heb je vast ook al vaak opgezocht/geobserveerd? Bij ons was het “verborgen” dus het viel nauwelijks op tot dat hij bijna 24 uur aan het huilen was doordat zijn slokdarm verbrand was en we medicatie moesten gaan gebruiken.. toen pas zaf ik, als we heel goed oplette dat hij veel (onopvallend) slikte. Het was ook altijd huilen bij het neerleggen.. hoop dat jullie snel iets vinden! Breekt je op he?😔

  #10233934 Quote

  Hoi mede mama.

  Ook wij hebben een zoontje die heel veel moeite had met inslapen. Alles precies hetzelfde als wat jij schrijft, alleen dan de fles ipv borstvoeding. 

  Ons zoontje heeft dan wel een koemelk allergie maar bleef zoveel moeite hebben met inslapen. 

  Wij zijn op aanraden van de kinderarts toch naar de osteopaat gegaan (geloof er zelf ook niet zo in) maar echt, het werkt!! Ik wil niet zeggen dat alles over is maar we hebben er wel een veel rustiger kind door gekregen. 

  Bij ons zoontje bleek zijn nek helemaal vast te zitten (niet zo gek na een bevalling van 3 dagen en uiteindelijk een keizersnede). We zijn nu 6 keer geweest en ons zoontje slaapt nu vrij goed. 

  Savonds nog wel moeite met inslapen maar +/- 20 minuten bezig, vond ik al een hele verbetering na 2 uur bezig te zijn.. 

  Ik snap heel goed dat je er niet in geloofd maar ik vond het zeker het proberen waard.. was op een gegeven moment echt radeloos.. 

  Ik hoop dat het voor jullie misschien ook uitkomst kan bieden.. 

  Succes!!! 


  Ikky
  Bijdrager
  #10233975 Quote

  Moeilijk zeg. Wij zijn ook niet vd osteopaat, maar toch gegaan en er super veel baat nee gehad uiteindelijk.

  Heb je ook  inbakenen geprobeerd? Vast wel, maar k lees het niet terug..

  Sterkte ermee..


  Niynti
  Bijdrager
  #10234044 Quote

  Hallo vermoeide moeder oeff wat heb je al veel geprobeerd en wil je zo graag het beste voor je kindje én (meer) slaap 😖 herken me heel erg in je verhaal, lijkt veel op de onze! Zoontje heeft tot 10 maanden bizar slecht geslapen, kon niet zelf inslapen, 8-10x wakker op een nacht, op de dag ook nog geen slaapcyclus per keer slapen… zo zwaar. Naast osteopaat en chiropractor zelfs een babyfluisteraar geprobeerd 🙄 veel gesprekken van cb aan huis e.d.. bij de slaapcoach was het raak! Ondanks dat wij heel veel al ‘wisten’ (want ja alles al geprobeerd inclusief veel “methodes”, wakker tijden e.d.) merkte zij toch een aantal blinde vlekken op en heeft zij ons erg goed op weg geholpen, we moesten het toch zelf doen 😏 binnen een maand sliep hij (meestal) door.. misschien een droomverhaal en zo voelde het ook wel en hij heeft nog zo zijn periodes met nu 15 maand maar we hebben zo veel meer rust en zijn wat meer ontspannen, want dat hele niet-slapen zet zo ontzettend veel stress in je lijf, en je móét wel door.. Bij ons bleek een combi te werken van toch meer consequent zijn, vaste waak- en slaaptijden, ontprikkelen, nog strakkere rituelen. Misschien is het toch eens het overwegen waard om een slaapcoach in te schakelen 😊 heel veel sterkte en hoop ontzettend van jullie dat het slapen verbeterd!

  #10234069 Quote

  Wij hebben ook een (tegenwoordig in perioden) slecht slapende zoon. De eerste 7 weken van z’n leventje sliep hij overdag niet. Dat had te maken met reflux en kma. Daarna ging het een aantal maanden vrij goed, tot maand 5 en 6. Wederom niet slapen overdag en ’s nachts ging het ook steeds slechter. Dit had o.a. te maken met rollen naar z’n buik en niet terug kunnen. Daarbij heeft een zijligkussen geholpen (alleen overdag). Toen hij ook terug kon rollen en begon te tijgeren, ging het slapen overdag echt veel beter. 

  Dan waren er nog de avonden en nachten. Ook wij hebben ongeveer elke methode geprobeerd totdat we met 6,5 maand toch uitkwamen op laten huilen. We waren ’s avonds en ’s nachts namelijk zo’n 1,5 uur per keer bezig om hem weer in slaap te krijgen. Dat breekt aardig op, zo’n 5x per avond/nacht. Dit heeft hier wonderen gedaan. Hij heeft de eerste keer ’s nachts 3 kwartier gehuild en toen was het klaar. Toen nog 3 avonden een uur en toen was dat ook over.

  Uiteraard zijn er nog steeds wel eens dagen/weken dat hij minder goed slaapt, maar daarin kan ik nu relaxter zijn, omdat ik weet dat hij het wel kan. 

  Lees ook: Alles over doorslapen

  Marrjolein
  Bijdrager
  #10234229 Quote

  Bedankt voor jullie reacties!

  Hij heeft zeker last van reflux gehad, maar medicatie hielp niet. KMA niet waarschijnlijk obv klachten, eet nu zelf een paar weinig vrijwel geen melk/yoghurt, maar merk geen verschil. 

  Gisteren overigens voor het eerst kunstvoeding gegeven ipv borstvoeding (wel met fijne granen pap), heeft echt alles eruit gebraakt.

  Inbakeren een tijdje gedaan, maar is hij nu te oud voor (niet meer veilig ivm rollen). 

  Laten huilen wel geprobeerd (zit er dan wel bij/naast), maar hij stopt echt niet met huilen, wordt alleen maar erger.

  Niynti, heb je wellicht een slaapcoach die je kunt aanbevelen? 


  Mariekevdkolk
  Bijdrager
  #10234239 Quote

  Voel met je mee. Hier een baby van 5 maanden die dus vanaf begin af aan nooit overdag slaapt. Gisteren heeft ze tussen 5u em 21u dus maar 10 minuutjes geslapen. En daar ben ik dus heel de dag mee bezig. Gelukkig krijg ik hulp van de thuiszorg ivm dat ik het op deze manier niet volhoudt. Heb dus al die 5 maanden nog geen seconde tijd gehad voor mezelf ivm het vele huilen. Ze heeft een koemelkallergie en sinds dat ze drie maanden is andere voeding. Alleen is haar (niet) slapen een hardnekkig probleem geworden en blijft ze hele dagen wakker en huilerig. Het voelt voor mij echt elke dag wachten tot het 21 uur is en helaas slaapt ze daarna soms nog niet. Soms slaapt ze een keer een uurtje. Ze heeft ook graag een knuffeldoekje op haar gezicht. Wel een beetje eng maar soms werkt het.

   

  Nu ik thuiszorg hebt zegt die ook dat de wakkertijden niet voor elke baby gelden. De ene baby kan gerust zonder slaap en de andere niet.

  #10234251 Quote

  Laten huilen wel geprobeerd (zit er dan wel bij/naast), maar hij stopt echt niet met huilen, wordt alleen maar erger.

  En als je er niet naast gaat zitten? Bij onze zoon werkte het ook niet als ik erbij bleef of om de zoveel minuten terug kwam. Hij ging dan alleen maar harder huilen. En dat snap ik wel, want hij is gewend om door mij opgepakt te worden en dat gebeurde dan niet.

  De eerste keer dat we onze zoon echt lieten huilen was vreselijk. Ik heb 3 kwartier lang de hand van m’n man vastgehouden omdat ik het zo moeilijk vond, maar op dat moment kon het even niet anders meer. 

  Nu zijn we zover dat hij meestal binnen een kwartiertje wel gaat slapen als ik ‘m op bed leg. Vaak rommel ik even wat in de kamers naast de zijne (wasje opruimen, even stoffen ofzo). Hij huilt nog altijd als we ‘m in bed leggen, maar dan wel minder lang en minder hysterisch. 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct