Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Tongriem Knippen

 • Auteur
  Berichten

 • anooniem
  Bijdrager
  #10476983

  Hallo allemaal,
  Iemand ervaring met het laten doorknippen van de tongriem van je kleintje? Zo ja.. wat waren de redenen waarom je dit liet doen?

  Ik twijfel namelijk. Er heeft vandaag vluchtig een lactatiekundige naar de tongriem van mijn dochter gekeken.. zij zegt dat deze te kort is & geknipt moet worden maar het voelt niet goed.. en als ik iets geleerd heb in de afgelopen 3.5 maand is het luisteren naar je eigen gevoel.

  Al zegt mijn gevoel op dit moment even helemaal niks want ik ben een beetje ten einde raad.

  Mijn dochter lijkt verborgen reflux te hebben. Als er geen johannesbroodpitmeel in haar melk zit dan klotst er regelmatig wat melk omhoog.. ook heeft ze vaak de hik. Nu gebruiken we johannesbroodpitmeel en dat gaat opzich oké. Ze spuugt af en toe, heeft nog wel de hik maar dat omhoog komende melk probleem is weg..

  Ik vind eigenlijk alleen dat johannesbroodpitmeel echt maar rot spul en wil er graag vanaf. De flessen gaan namelijk per keer verschillend. De ene keer drinkt ze rustig, 20 minuten, flesje leeg, boertje & klaar. Het andere moment wordt ze na 90cc gedronken te hebben (fles 150/5 met 1.5 JHBP) onrustig, wil wel drinken maar zodra de fles in haar mond zit schud ze haar hoofd weer weg..

  Het is echt per keer verschillend en dat maakt het zo lastig!

  Ben al met haar bij een manueel kinder fysiotherapeut en osteopaat geweest & vandaag dus ook bij een lactatiekundige.

  De fysio & osteopaat hebben ook klachten gevonden wat met het spugen te maken kon hebben.
  – wervels in haar nekje zaten vast (fysiotherapeut)
  – Stugge buik & stug middenrif (osteopaat)

  Naar de osteopaat moeten we moeten terug & de fysiotherapeut heeft het afgerond na 3 behandelingen.

  Wat denken jullie?


  IrisB
  Bijdrager
  #10476985 Quote

  Als het door een professional is vastgesteld dat deze te kort is, zou ik het doen. Wij hebben de tongriem van onze dochter ook laten behandelen. Ze was toen 3 weken oud. Omdat ze niet aanhapte aan de borst en ook aan de fles maar hele kleine teugen nam, wat haar ontzettend veel energie koste en de groei ook even stagneerde. Ook op latere leeftijd (zelfs als volwassene) en bij ophogen van de fles zou ze problemen kunnen ervaren van haar verkorte tongriem. Nu merken ze er minder van dan wanneer ze bijv. een jaar of 4/5 zijn…

  Dus ik zou niet weten waarom niet.. 🙂


  anooniem
  Bijdrager
  #10476987 Quote

  Dankjewel voor je reactie. Het ‘probleem’ is alleen..

  – ze drinkt gewoon goed, laat niet los oid.
  – drinkt rustig, soms zelfs iets te snel
  – kan gewoon een speentje in, vind ze juist fijn
  – groeit goed, juist iets groter dan te klein
  – kan haar tong gewoon uitsteken, sabbelt overal op en is er lekker mee aan het ontdekken..

  Daarom spreekt mijn gevoel het zo tegen. Snap je! 🙂

  Ik lees ook heel veel nadelen, vandaar dat ik er zo over ben gaan nadenken


  LLII
  Bijdrager
  #10477022 Quote

  Bij mij zij de kraamzorg dat het wel mee viel, maar na 3 dagen kwam de VK op controle en toen heb ik dit aangekaart. Mijn dochtertje leek er geen last van te hebben. Dronk goed, borstvoeding. Ze zat na 1 dag onder haar gewicht gelijk alweer op haar geboortegewicht. De VK zei je hoeft het niet te doen, maar de tongriem liet haar tong hartvormig worden dus helemaal tot het puntje van haar tong. Heb toen gevraagd of het kwaad kan, zij zei dat ze moeite konden hebben met leren praten, articuleren, tongzoenen (iets waar je op dat moment niet aan moet denken, maar toch) en op latere leeftijd het laten doen hebben ze er meer last van. Dus heb het toch gedaan. De VK heeft het gedaan toen ze 5 dagen oud was. Het is 10 sec vervelend voor mijn dochtertje geweest, maar daarna heeft ze er niks meer van gevoeld. Een aantal dagen schoon houden en klaar is kees. Achteraf gezien ben ik blij dat ik het op dat moment heb gedaan, ze herinnert zich er later niks meer van en nu ze begint te praten, kan dit zonder problemen.


  Ramboo
  Bijdrager
  #10477035 Quote

  Bij ons is ie al met 3 dagen geknipt. Hij dronk prima maar het kan later problemen opleveren met praten en dergelijke.
  Ik zelf heb ook een te korte tong riem. Helemaal kak, want inderdaad oneindig logopedie, veel speeksel dus veel tandsteen en mijn tong kan niet verder dan een cm buiten mijn mond komen. Kortom, ik was blij geweest als de mijne was doorgeknipt. Nu heeft het helaas niet veel nut meer…


  Jillm
  Bijdrager
  #10477046 Quote

  Hey hallo,
  Toevallig deze week laten doen bij de tongriem kliniek in Groningen ook op advies van lactatiekundige ivm reflux.
  Lijkt hier eerst erger te worden wat ook netjes word benoemd. Maar lastige keuze ook waar wij ook even over getwijfeld hebben maar ivm vele klachten wel gedaan
  Ze doen daar ook oudere kinderen en volwassenen en nazorg traject.

  Lees ook: Alles over doorslapen

  Plukkiee
  Bijdrager
  #10477050 Quote

  Hoi, als die kleine gewoon goed aan de fles kan drinken en de tong kan uitsteken zou ik het niet laten klieven. Wel als het riempje tot aan de voorkant van de tong komt, want dan kunnen kinderen later moeite hebben met praten/ijsjes likken etc. Heb je miss een foto?


  MamavanLi
  Bijdrager
  #10477055 Quote

  Wij hebben een second opinion gedaan in het ziekenhuis bij een kaakchirurg. Lactatiekundige gaf bij ons ook aan te korte tongriem(gradatie 3, minst erge vorm).. Deed heel lang over de borstvoeding maar kwam wel goed aan. Twijfelde dus ook om te laten klieven. Tijdens 2nd opinion bleek onze dochter gradatie 1 te hebben (ergste vorm zogezegd).. Onze reden om het te doen was met name omdat onze dochter op latere leeftijd hoogst waarschijnlijk spraakproblemen zou krijgen, doordat ze moeite zou krijgen met vormen van bepaalde klanken door te korte tongriem. Ingreep duurde 2 sec, even gehuild (van schrik) en alles was weer okay.
  Mijn advies zou dus om naar arts te gaan die gespecialiseerd is in dit soort dingen. Wij waren bij Dr Hundepool in het HMC.


  anooniem
  Bijdrager
  #10477058 Quote

  LLII dankjewel voor je berichtje. Heb idd gehoord over die hartvorm, maar dat is niet bij mijn dochter. Ook legde de lactatiekundige uit dat het niet zo simpel was als dat jij verteld. We moeten 8 dagen lang, 8 keer per dag haat tong masseren. Ook snachts. Moeten haar daarvoor wakker maken midden in de nacht omdat de tong anders te lang in dezelfde houding ligt en het weer zo terug kan groeien zoals het was..

  Ramboo dankjewel voor je berichtje. Kan het me dan idd wel voorstellen ja.

  Jillm dankjewel voor je berichtje. Oh toevallig! Zeker een lastige keuze ja.. hoe oud is je kindje & wat waren de klachten als ik vragen mag?

  Plukkiee dankjewel voor je berichtje. Precies, dat denk ik dus ook.. maar zo dubbel. Oei, nee nog niet, zal eens een poging doen voor een foto. Wordt waarschijnlijk wel morgen. Maar thanks dat je mee wil kijken!

  LinLiz dankjewel voor je berichtje. Wat sneu! Maar fijn dat het nu opgelost is. Hoe hebben jullie het gedaan met de nazorg? & merkte je direct verschil?

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct