Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Tongriempje

 • Auteur
  Berichten

 • SuusX
  Bijdrager
  #10508515

  Hallo mama’s,

  Ik ben nu voor de tweede keer moeder geworden van een gezonde zoon. Inmiddels 1 maand oud. Ik geef volledig borstvoeding maar wel nog steeds met tepelhoedje omdat hij niet goed aanhapt. Ene keer lukt het wel maar meest van de voedingen niet.
  In het ziekenhuis is tongriem gecheckt. Ook de verloskundige, kraamhulp en kinderarts op cb. Die zeggen allemaal dat z’n tongriem prima is. Maar de lactatiekundige zegt dat hij wel te straks is..
  Ik weet dus niet zo goed wat ik moet en wie er nou gelijk heeft. Ook omdat je soms hoort dat het klieven niet altijd garantie geeft dat het dan wel goed gaat.
  Wat zouden jullie doen?
  Ik wil zo graag zonder tepelhoedje voeden.


  Bezig bijtje
  Bijdrager
  #10508516 Quote

  Ik zou niet klieven. Klieven is pijnlijk, moet je open houden en geef geen garanties op succes. Vooral als zo veel artsen hebben gezegd dat het goed is. Eventueel kun je een andere lactatiekundige om een second opinion vragen , als je blijft twijfelen.

  Een uitzondering is als voeden zonder tepelhoedje jou ook veel pijn doet. Dan kan het juist wel helpen

  Veel kindjes die gewend zijn aan voeden met een tepelhoedje, zijn gewoon aanhappen een beetje verleerd. Een tepelhoedje geeft een veel constantere stroom en hoeft de baby ook niet zo veel van de tepelhof aan te happen. Ik heb hetzelfde meegemaakt. Langzaam weer laten wennen aan zonder, beginnend met voeden als ze (half) sliep, dan lukte het namelijk wel (daardoor wist ik ook dat het tongriempje gewoon oké was) en dan langzaam uitbreiden


  Bo-Belle
  Bijdrager
  #10508518 Quote

  Ik zou je toch door laten verwijzen naar een specialist (daar waar ze ook de behandeling doen van het laseren). Als die meekijken kan je altijd in the spot nog kiezen om het niet te doen. 

  Hier dachten cb, vk, en lactatiekundige ook dat het niet nodig was terwijl de specialist meteen zei “oh ja, veel te strak en het lipbandje ook” 

  Het laseren was wel echt even naar, het is wel echt een ingreep en de wondjes verzorgen erna vond mijn moederhart ook pittig. Maar bij ons heeft het wel echt geholpen. Onze dochter kreeg veel te veel lucht mee en had verschrikkelijke krampen. Al met al blij dus dat we het hebben gedaan. 


  ZazouSept
  Bijdrager
  #10508519 Quote

  Heb je toevallig ook een preverbaal logopedist laten meekijken die verstand heeft van tongriempjes en borstvoeding? Alleen ‘op het oog’ beoordelen heeft niet zo veel zin; het gaat echt om de functie. Kan hij een voldoende vaccuum maken en het midden van de tong goed heffen, dat is het belangrijkste. 


  Bo-Belle
  Bijdrager
  #10508520 Quote

  *Wij hebben dus niet met een tepelhoedje gevoed, wij hadden een ander probleem. En het geluk dat de specialist hier dichtbij zat. Ik begreep van hem dat er maar op een paar plekken gelaserd wordt dus dat sommige mensen 2 uur in de auto zitten. Voor ons was het dus allemaal dichtbij en wilden we hem er sowieso naar laten kijken, ook als we dus voor niks langs zouden gaan. 


  Famkeh
  Bijdrager
  #10508543 Quote

  Bij ons zoontje hebben ze in de eerste week na de geboorte het tongriempje geknipt in het ziekenhuis. Eerst zei ook iedereen alles is goed, maar meneer viel te veel in gewicht af. De 2e lactatiedeskundige die kwam kijken, constateerde toen het korte tongriempje. De kinderarts is toen nog een keer samen met haar wezen kijken en was het er toen mee eens.  Was echt maar een hele kleine ingreep, de ene arts hield hem vast, de ander zette het knipje en klaar, geen spuit, niks. Ons zoontje heeft wellicht 30sec gehuild en was snel getroost. Naar mate je kindje ouder wordt, wordt de ingreep ook steeds “groter/lastiger” (verdoving etc), dus ik zou dit zo snel mogelijk doen. Een kort tongriempje heeft niet alleen invloed op het voeden, maar later ook op het leren praten of bijvoorbeeld tongzoenen (misschien gek voorbeeld maar om je even een idee te geven). 

  Nadat het tongriempje was geknipt, heeft hij circa nog circa 1 week met tepelhoedje gedronken, en daarna zonder. Tuurlijk was even wennen voor ons beide maar ging daarna prima.

  Lees ook: De meest voorkomende babykwaaltjes

  Triatlete
  Bijdrager
  #10508547 Quote

  Bij ons was hetzelfde, verloskundige gaf aan dat tongriempje goed was, lactatiekundige zei dat het te kort was. De arts waar we naar werden doorverwezen gaf aan dat het in orde was en ging er echt niets aan doen. Een arts heeft er mijn insziens meer verstand van dan een lactatiekundige.. Ik voed nu deels zelf (ook met tepelhoedje, maar dat heeft meer met mij te maken dan met mijn dochter volgens mij), en deels flesvoeding.
  Je kan je afvragen of het in het belang van je kindje is dat jij van het tepelhoedje afkomt en het tongriempje geknipt wordt? Zoveel moeite is het niet om het te pakken en naderhand even af te spoelen toch?


  SuusX
  Bijdrager
  #10508594 Quote

  Triatlete, het gaat me niet om de moeite hoor.
  Maar de lactatiekundige zei dat door het tepelhoedje hij toch teveel lucht binnen krijgt daardoor veel spuugt en te “vaak” drinkt.
  Met tepelhoedje drinkt hij ook niet zoals het hoort en maakt niet een mooie grote hap

  Maar ik vind het zo gek dat de ene deskundige wel zegt en de ander niet. Lees dus hier dat dat vaker gebeurt.. misschien dan toch nog maar iemand ernaar laten kijken


  Sarina
  Bijdrager
  #10508649 Quote

  Omdat mijn tongriempje zelf vast zit en ik daar, vooral als kind, best wel wat last van heb gehad, heb ik bij de kinderarts gelijk gevraagd of het tongriempje van onze dochter ook vastzat. Kinderarts vond hem niet erg verkort, maar legde de keuze bij ons of we hem door de kno-arts los wilden laten knippen. Met vijf weken hebben ze het riempje losgeknipt en we zijn tot op de dag van vandaag blij dat we het gedaan hebben. Ze moest enkel even huilen op het moment dat het gebeurde. Op latere leeftijd zou ze veel meer last gehad hebben van de ingreep, omdat er vanaf 12 weken zenuwen inkomen.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct