Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Tongriempje en lipbandje laten laseren

 • Auteur
  Berichten

 • Marske
  Bijdrager
  #10419803

  Goedenavond,

  Toen onze dochter 2 weken oud was haar tongriempje en lipbandje laten beoordelen, omdat ze zuigblaartjes op haar lippen had en een witte waas op haar tong bleef houden. Ook voed ik met tepelhoedjes, omdat het anders pijnlijk wordt.
  Ze dronk toen verder wel goed en was steeds tevreden na de voeding, daarom eerst nog geen actie ondernomen. Mocht ze minder tevreden worden na voedingen mocht ik altijd bellen voor een afspraak om alsnog te behandelen.

  Nu is ze 5 weken en wil overdag heel vaak drinken. Slaapt hooguit 10 minuten en daarna alweer aan het zoeken. Waarschijnlijk moet ze nu meer moeite doen om melk uit de borst te krijgen en krijgt daardoor minder binnen. Vanmiddag uiteindelijk 90 cc afgekolfd in een flesje gegeven en daarna eindelijk een lange ruk geslapen bij mij in de draagzak.

  Ga morgen toch maar bellen voor een afspraak om te laten laseren. Vind het alleen erg spannend; kindjes moeten eigenlijk opnieuw leren drinken na behandeling. En die nazorg lijkt me ook geen pretje, steeds met je vingers langs de wondjes gaan..

  Ook mensen met ervaring hier? Hoe snel ging het drinken na de tijd weer goed? En was die nazorg wat te doen?


  AnoekHP
  Bijdrager
  #10419805 Quote

  Hoi Janneke! Mijn zoontje liet ook met 4 weken een omslag zien, kon toen ook niet meer voldoende melk uit mijn borsten krijgen en had constant honger. Dit resulteerde in veel frustraties en tranen bij ons allebei. We hebben zijn tongriempje en lipbandje laten laseren in Hoorn bij Octant en een positieve ervaring! Ze waren daar erg lief voor hem en legden alles goed aan ons uit. De ingreep zelf was zo klaar, maar het zag er erg naar uit en daarna moest mijn zoon wel heel hard huilen. Met zetpillen konden we het wel verlichten.
  De nazorg was pittig, maar gelukkig hoefde het daar maar 2x per dag met een hydrofiele doek de korstjes eraf te wrijven. Dat was wel vreselijk in het begin, maar later ging het beter en huilde onze zoon vooral om het ongemak dan om de pijn hadden we het idee. Het moest eigenlijk 2 weken, maar na een week zag het er al zo goed uit dat we zijn gestopt. De lactatiedeskundige vond het er ook goed uitzien.
  Het opnieuw leren drinken vond ik lastiger, hij hapte wel echt beter en dronk echt meer, hij had meer tepelhof in z’n mond. Het ging op zich vrij snel weer goed, maar ik bleef heel onzeker. Toen weer een lactatiedeskundige laten meekijken en met haar tips ging het beter. Ik ben uiteindelijk wel gestopt met borstvoeding, maar dat lag puur aan mij en mijn onzekerheid en constante behoefte aan controle, mijn zoon kon wel weer goed drinken. Ik ben wel blij dat we de ingreep hebben gedaan, want nu ook met de fles pakt hij de speen heel mooi!


  Bo-Belle
  Bijdrager
  #10419808 Quote

  Wij hebben ook met 5/6 weken het lipbandje en tongriem laten laseren.. het was echt nodig want ze hapte steeds teveel lucht mee waardoor ze verschrikkelijke last van kramp had. Ook met de fles ging het niet goed. Ik ben dus super blij dat we het gedaan hebben, maar ik vond het wel heftig om te laten doen. 

  Uiteindelijk is het zo gepiept en waren de mensen heel lief. Maar ze was wel aan het brullen en heeft daarna heel lang en diep geslapen. De nazorg vond ik dan weer meevallen, wij moesten een week na elke voeding even over de wondjes met een schone vinger. Dat vond ze uiteraard niet zo leuk maar was zo gepiept. 

  Die dag zelf en de dag er na wilde ze absoluut niet drinken uit de borst of fles en heb ik haar met een spuitje gevoed. Verder heel veel huid op huid contact met de blote borst zonder drinken te forceren en daarna ging het beter dan ooit. 

  Al met al vond ik het dus wel echt een heftige ingreep, het klinkt af en toe niet zo namelijk. Maar, ik ben wel echt heel blij dat we het hebben gedaan. Was voor haar wel echt een uitkomst. 


  Zonneschijn
  Bijdrager
  #10419830 Quote

  Mijn zoontje kon helemaal niet aanhappen door een te strak tongriempje en lipbandje, iedere voeding was hij zeer gefrustreerd en verdrietig. Helaas konden we pas heel laat terecht bij een gespecialiseerde kliniek in Leiden. We hebben de ingreep toch laten doen omdat het problemen kan geven met praten. Het had geen zin meer om borstvoeding op te starten.

  De ingreep zelf viel inderdaad wel mee maar de nazorg was erg heftig. Wij moesten voor iedere voeding(! ook in de nacht) alle wondjes open maken en oefeningen doen met zijn mond. Hij vond het verschrikkelijk.. Ook één keer gehad dat na het badderen we de wonden gingen openmaken voordat hij ging drinken en dat het zo hevig ging bloeden dat ik volledig in paniek raakte. Het bloeden toen kunnen stoppen maar wat was dat schrikken. Heb ook gelijk de kliniek gebeld om te vertellen dat het niet altijd meevalt met het bloeden (dat werd van te voren verteld).

  Succes in ieder geval, ik hoop dat het voor jou de problemen verhelpt. Hier is het nog even afwachten tot hij gaat praten😉


  Marske
  Bijdrager
  #10419860 Quote

  @AnoekHP bij jullie kwam ook ineens de omslag dus na een aantal weken! Was hij eerst na een voeding wel eventjes tevreden of gelijk huilen? Hier slaapt ze meestal nadat ik haar heb gevoed en is dus eerst even rustig.. Maar wordt snel wakker en lijkt dan alweer zoekende. Wel fijn om te horen dat het na de ingreep vrij snel weer beter ging en jullie ook echt resultaat konden zien!

  @Bo-Belle oei dat waren dus even pittige dagen eerst, dat ze niet wou drinken. Een spuitje is inderdaad wel handig dan, waar haalde je die vandaan? Goed om te horen dat de nazorg bij jullie meeviel. Lijkt me gewoon echt vreselijk om je kleintje pijn te doen, maar het is wel noodzakelijk natuurlijk om die nazorg te doen..

  @Zonneschijn och jeetje dan was het bij jouw zoontje inderdaad wel heel strak! Wat frusterend dat jullie pas zo laat bij een kliniek terecht konden en daardoor borstvoeding ook niet meer lukte. En wat is het heftig bij jullie verlopen zeg, met die bloedingen. Dat lijkt me heel erg schrikken! Ging het drinken uit de fles na de tijd wel een stuk beter na de ingreep?

  Ze komt verder wel goed aan qua gewicht, vorige week is ze nog gewogen. ’s Nachts laat ze wel 5 uurtjes tussen een voeding, dan is ze niet onrustig, zo apart.. hoe ging dat bij jullie? Hier is ze na de voeding eerst wel rustig, zit ze tevreden bij me, soms valt ze in slaap aan de borst. Zodra ze slaapsignalen vertoont dan leg ik haar in de wieg, vaak dan wel even huilen. Daarna valt ze in slaap voor 10 a 20 minuten en daarna weer huilen en zoekt ze alweer.. Toch alweer hongerig. En zovaak willen drinken lijkt me toch niet normaal? Voor mijn gevoel ben ik alleen nog maar aan het voeden en dat begint me ook op te breken met nog een peuter in huis..

  Goh ik vind het wel heftig allemaal hoor en zit zo in twijfel! Word zo onzeker.. Is het misschien een sprong, zijn het regeldagen of toch tongriempproblemen? Verdere symptomen bij onze dochter die passen bij te strak lipbandje en tongriempje zijn, naast vaak voeding willen, dus witte waas op de tong en zuigblaartjes op de lippen.. Misschien toch maar gewoon bellen voor afspraak, ben alleen zo bang dat het uiteindelijk toch iets anders blijkt te zijn en ik haar onnodig laat lijden. Pfff… Lastig dit. 🙁


  Bo-Belle
  Bijdrager
  #10419884 Quote

  Aaah ja die zorgen kunnen behoorlijk pittig zijn! Ik kan je niet echt helpen want wij hebben een huilbaby gehad die 9 weken lang, 9 uur per dag huilde. Ze was alleen de eerste 10 minuten van het drinken stil en als ze eindelijk sliep… hier dacht ik dat ze ook vaak wilde drinken (elk half uur)  maar dat kwam meer voort uit pijn (kramp). Combinatie dus van teveel melk hebben en niet goed kunnen aanhappen. 

  Ik heb toen een lactatiekundige mee laten kijken en om een doorverwijzing naar die kliniek gevraagd voor het laseren. Bij die afspraak checkt de arts sowieso eerst of het wel een nodige ingreep is hoor! Ze laseren niet zomaar 🙂 

  Die wondjes verzorgen vond ik naar om te doen maar ik deed het altijd bij het boeren. Dan kon ze daarna nog even drinken aan de borst en was ze het zo vergeten. 

  Spuitje kan je gewoon bij de apotheek halen! Handig om in huis te hebben ja. Hoewel sommige kindjes wel gewoon meteen weer drinken zijn er ook kindjes die even nodig hebben. 

  Lees ook: Alles over doorslapen

  Marske
  Bijdrager
  #10420010 Quote

  Och jeetje wat een zware weken moeten dat geweest zijn met zoveel huilen. Pittig zeg! Gaat het nu allemaal wat beter?

  Bedankt voor je tips!! Dan ga ik sowieso maar even zo’n spuitje halen en inderdaad tijdens het boeren die nazorg doen, dat ze mooi daarna troost vind tijdens de 2e borst.

  De afspraak voor behandeling is gemaakt, 30 maart! Super spannend.. Ik neem nu nog wel even contact op met een lactatiekundige hoe en wat ik nu moet doen qua voedingen, want ik doe nu maar wat en ik heb geen idee of ik het wel goed doe zo. Anders duren die 3 weken nog lang haha!


  Zonneschijn
  Bijdrager
  #10420082 Quote

  Hij drinkt wel beter ja! Ook de blaartjes zijn verdwenen.

  De kliniek in Leiden is trouwens wel heel goed hoor. Er is standaard een lactatie kundige, logopediste en tandarts (zij doet het daadwerkelijke laseren) bij de afspraak. Een week later nacontrole bij tandarts en lactatie kundige.


  Bo-Belle
  Bijdrager
  #10420162 Quote

  Ja ik vond de eerste tijd echt loodzwaar moet bekennen..  was zó heftig om ineens mama te zijn en dan ook nog met een baby’tje dat zo knetterveel huilde. Maar goed, na 9 weken had ik een compleet ander kind en begon het grote genieten! 🙂 

  Lactatiekundige meelaten kijken kan nooit kwaad. Je moet inderdaad wel lang op je afspraak wachten zeg! Hoop dat je met de LK een manier vindt om die weken fijn te overbruggen. 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct