Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Twijfels over duur zwangerschap / uitgerekende datum

 • Auteur
  Berichten
 • #10492495

  Hi Dames,

  Ik twijfel over de uitgerekende datum. Eind vorig jaar heb ik een miskraam gehad. En dit jaar was mijn cyclus redelijk geregeld. Zie onderstaande info;

  16/3-20/3

  14/4-18/4 (19/4 sex gehad maar kan niet een dag na de menstruatie zwanger zijn, en dan had ik nu verder moeten zijn).

  15/5-20/5 (rond 25/25 mei sex gehad).

  Echo:

  30/6 vroege echo, vruchtje en doorzak was zichtbaar, en we hebben het hartje zien kloppen.

  20/7 echo, en ik was volgens de echoscopie 9wk+3, en de uitgerekende datum was 19 februari 2022 (ook volgens mijn laatste menstruatie als je +40 wk doet).

  29/7 termijnecho en toen is de uitgerekende datum bijgesteld naar 15 februari 2022.

  27/9 20-weken echo

  Ik begrijp dat de uitgerekende datum een indicatie is ;), en er uiteraard een paar dagen verschil tussen kan zitten, en veel vrouwen niet exact op deze datum bevallen.

  Vorige week een 20 weken echo gehad, en aan de hand van de metingen was ik weer 2 dagen verder (datum wordt niet meer bijgesteld maar gemiddelde groei, ipv 19+6 was het 20+1). Als ik om uitleg vraag wordt die vraag afgewimpeld.

  Achteraf twijfel ik ook of 15/5 geen innestelingsbloeding was omdat het gelijk helderrood bloed was, en ik geen stolsels had, wel heeft dit bijna 5 dagen geduurd wat dan weer lang is voor een innestelingsbloeding?! En als dit zo zou zijn, dan moet ik dus ook verder in mijn zwangerschap zijn.

  Ik word onzeker van de metingen, en dan weer de aanpassingen / info die ik krijg.

  Als ik 40 weken terug reken vanaf de uitgerekende datum dan zou ik dag 1 van mijn zwangerschap 11 mei zijn terwijl ik 15/5 ongesteld was. 

  Iemand een soortgelijke ervaring / meer info??


  LEvB
  Bijdrager
  #10492499 Quote

  Het gaat echt om dagen als ik je verhaal zo lees en niet om weken. Het is heel normaal dat een datum een paar keer een paar dagen vooruit of achteruit gezet wordt. Die paar dagen zijn echt onbelangrijk.

  Bij mijn 1e kindje kwam ik zelf uit op 12 oktober, volgens de echo op 7 oktober. Scheelde dus 5 dagen.

  Bij mijn 2e kindje kwam ik zelf uit op 12 augustus, volgens de echo op 8 augustus. Scheelde dus 4 dagen.

  Dat is echt heel normaal en niks geks zolang het niet om weken gaat. Uiteindelijk weet je toch niet of de baby met 37 weken of 41 weken ter wereld komt, dus ach.. die datum is maar ee indicatie. Ik zou me er echt niet te druk om maken. De datum die je krijgt met de 20 weken echo is leidend en daar houd je je aan vast. Uiteindelijk beslist je baby toch zelf of hij een week eerder of later komt.

  #10492503 Quote

  Ik hoor van de VK en echoscopist dat de datum van de 12 weken echo leidend is….

  Dus 7 dagen verschil is niet raar?

  #10492510 Quote

  Ik vraag me ook af wat het doel van dit berichtje is… Het is allemaal een indicatie en kan nooit exact berekend worden. Vaak is het wel rond je datum die jezelf berekend had.. Ik ben bij beide kids 5 dagen terug gezet in datum.. Maar qua groei lopen ze nu verder in de zwangerschap wel die 5 dagen voor.. Dus het is allemaal maar een indicatie rond de echo’s. Uiteindelijk beslist inderdaad je kindje zelf wanneer het tijd is om de wereld te verkennen… Dus houd je niet teveel vast aan je uitgerekende datum. Per toeval is mijn dochter wel met week 40 exact geboren. Maar onze zoon nu bijna 37w zwanger denk ik dat ie niet tot week 40 blijft zitten..

  #10492512 Quote

  Dit is ons eerste kindje dus verder zelf geen ervaring met verloskundige, echo’s etc.
  Het doel is om ervaringen te horen, aangezien er iemand ernstig ziek is in de familie, en ik hoop dat diegene onze kleine nog ontmoet. X weken verschil maakt dan wel degelijk uit, uiteraard kan deze zwangerschap niet van na de menstruatie 14/4 zijn want dan was ik nu verder en dat had op de echo ook een ander beeld gegeven neem ik aan. Ik heb namelijk niet een heel erg goed gevoel bij het echocentrum omdat alles heel snel gaat als een soort fabriek en niet echt tijd voor vragen, vandaar de vraag naar ervaringen.


  With love
  Bijdrager
  #10492520 Quote

  Ik begrijp je punt dat je graag wilt dat iemand die ernstig ziek is het nog meemaakt. Maar ook dat geeft je geen garantie.
  Bij de eerste had ik geen idee wanneer ik uitgerekend zou zijn. Het kwam met 39 weken. Mijn vader was toen ook heel ernstig ziek en is een dag later overleden. Maar we wisten niet of hij het zou beleven.
  Nu ben ik zwanger van ons tweede kindje. Ik ben 2 dagen later uitgerekend dan eerst. Maar het kindje loopt nu flink voor qua groei. Dus we wachten weer rustig af.
  Klinkt misschien heel moeilijk, maar ik zou proberen de ziekte van iemand die je lief is en je eigen zwangerschap los te zien. Die persoon wel zoveel mogelijk te betrekken, maar het verder los laten.

  Lees ook: Uitgerekende datum berekenen - handige tool
  #10492521 Quote

  Wil hierop geen kritiek gaan geven maar zelfs als iemand ernstig ziek is gaat je kindje echt niet eerder of vroeger komen. Je kindje komt op de datum dat hij of zij dat wil en houdt er geen rekening mee of iemand je kindje nog kan ontmoeten. Mijn oma overleed net het weekend dat wij met ons 1e kindje naar haar toe zouden gaan. Er wordt echt geen rekening mee gehouden.

  Het is alleen heel erg te hopen dat je kindje de persoon nog kan ontmoeten en dat hoop ik ook erg voor je. Uitgerekende datum moet je niet teveel aan vastklampen

  #10492523 Quote

  Dat begrijp ik. Als je mijn eerste bericht goed leest dan is de vraag of er meer vrouwen ervaring hebben dat er met 7 dagen of meer ineens wordt geschoven in de uitgerekende datum.


  CoVo
  Bijdrager
  #10492527 Quote

  De metingen die bij latere echo’s worden gemaakt, zeggen niets meer over de uitgerekende datum. De ontwikkeling van je kindje na het eerste termijn, is namelijk per kindje verschillend, waar de eerste 12 weken voor ieder vruchtje nagenoeg gelijk zijn.

  Daarom zijn de eerste metingen accuraat, en is het daarna alleen een indicatie van ontwikkeling. Grootte, lengte, aanleg vanuit familie worden dan zichtbaar, maar dit zegt niets meer over jouw zwangerschapsduur. Ik snap wel dat dit verwarrend kan zijn hoor, en het is jammer dat ze dit niet helder hebben uitgelegd.

  Hou je dus alleen vast aan de termijn en de datum die bij de termijnecho is vastgesteld.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct