Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Verzakking?

 • Auteur
  Berichten
 • #10487276

  Hoi,

  Beetje een gênante vraag voor mij. Ik ben 4 weken geleden bevallen van een prachtige dochter met een gewicht van bijna 5 kilo, ze is mijn 2e kindje. Ze lag als sterrenkijker en heeft vast gezeten met haar schouder tijdens de bevalling. Alles is uiteindelijk wel natuurlijk gegaan.

  Bij de bevalling heb ik een sub totaalruptuur opgelopen. Nu vloei ik nog minimaal, en wilde vanmorgen even kijken wat de ‘schade’ was.

  Nu ben ik best geschrokken. Bij de opening van mijn vagina zit een verdikking een soort balletje, ter grote van een kleine golfbal. Naar mijn idee zat dit er eerst niet maar ik kijk er ook nooit zo uitgebreid naar😂
  Het doet geen pijn oid. Ik loop al bij een bekkenfysio en moet daar volgende week weer naartoe en ga dit dan ook zeker bespreken.

  Nu mijn vraag hebben meer mensen hier last van? Kan dit vanzelf nog weggaan? Als ik Google zie ik dat zolang er geen klachten zijn er niks word gedaan. Nu heb ik dus geen klachten maar weet niet hoe dit straks is bij de seks.

  Is er iemand die zijn verhaal wilt delen? Ik merk dat dit mij erg onzeker maakt, en de hormonen werken ook niet mee🙊

  #10487296 Quote

  Heb ik ook na de 2e. Als der last van krijg moet ik na de bekkenfysio. Moet zeggen dat ik er alleen aan iriteer met menstruatie verder niet met sex ook geen probleem

  #10487314 Quote

  Bedankt voor je reactie! Bij jou is het dus niet vanzelf weer weggegaan? Hoelang heb jij dit nu al?

  #10487341 Quote

  Ben in februari bevallen. Gaat geloof ik nooit helemaal weg maar je kunt oefeningen krijgen zodat je er minder last van hebt. En vergeet niet dat je ook gewoon moet herstellen van je bevalling he

  #10487351 Quote

  Dat herstellen heeft inderdaad zeker tijd nodig, ben gewoon erg benieuwd naar andere verhalen en tot nu toe gelukkig geen klachten van.

  #10487378 Quote

  Ik herken je onzekerheid en dat je graag andere wilt horen hierover. 
  Ik heb een kleine verzakking en loop bij een bekkenfysio. Zij heeft inwendig onderzoek gedaan om te kijken hoe ver de verzakking is en de kracht van de bekkenbodem. 
  raad je aan dat ook te doen, dan kan de bekkenfysio op maat gaan kijken naar oefeningen voor je. 
  wel zou ik dit doen 6 tot 8 weken post partum. Je kan uiteraard nog herstellen. 

  veel kracht gewenst met je herstel 💖

  Lees ook: De bevalling: wat kun je verwachten?
  #10487386 Quote

  Bedankt voor je reactie, het is al fijn om te weten dat ik niet de enige ben!
  Ik ga het ook zeker bespreken met m’n bekkenfysio. Ivm met sub totaalruptuur heeft ze het inderdaad al over inwendig onderzoek gehad maar vond ze nu nog te vroeg. Ik wacht het maar af..

  #10487419 Quote

  Gefeliciteerd met de geboorte van je tweede dochter! 

  Ik herken mezelf in wat je schrijft. Ik ben een jaar geleden bevallen van mijn tweede zoontje. Redelijk vlotte bevalling maar het herstel viel zo zwaar tegen. Mijn zoontje woog ook bijna 5 kilo. Hij huilde veel de eerste maanden en in combinatie met de hormonen, vermoeidheid en het moeizame herstel waren de eerste 5 á 6 maanden slopend. 

  Ik heb een knip gehad (ook bij de eerste), giga aambeien na de bevalling en bont en blauw. In de kraamweek compressen tegen mijn borsten en tussen mijn benen vanwege de zwellingen. Die knip was vréselijk om naar te kijken. Ik dacht écht, dit komt nooit meer goed. Maar het is mooi genezen gelukkig.

  Omdat ik tegen een postnatale depressie aan zat, duurde het ook lang voordat ik weer behoefte en energie had voor seks. Na ongeveer 5 maanden liet ik een spiraal plaatsen. Die eendebek erin deed echt gruwelijk veel zeer. Gewoon door die wond/ littelenweefsel. Zo nu en dan toch gemeenschap proberen te hebben en gaandeweg ging het steeds beter.

  Ik heb na deze bevalling echt wel veel meer geleden dan bij de geboorte van mijn eerste zoon. Ik heb het idee dat het allemaal wat wijder is geworden. Ik voel ook een soort balletje als ik met mijn vinger naar binnen ga. Ik heb er geen last van maar ik merk echt wel dat het anders voelt. Ik denk dat dit iets is wat ik moet leren accepteren. 

  Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet meer heb gesport sinds de bevalling. Ik begin het nu weer langzaam aan op te pakken. Ik ben iets te zwaar. Als ik meer zou bewegen en oefeningen zou doen worden die spieren sterker wat misschien de symptomen verminderd. 

  Vergeet niet dat je pas recentelijk bent bevallen. Gun jezelf de tijd en verwacht niet te veel van jezelf. De meeste klachten / symptomen verdwijnen met de tijd.

  🍀


  Ma Belle
  Bijdrager
  #10489931 Quote

  Hoi, precies dit had ik ook na mijn eerste bevalling. Ik ben zelf fysio, en schrok me dood. Was echt zo bang voor een verzakking. Had een zwaar gevoel in m’n onderbuik en gevoel dat ik moest plassen wanneer ik langer liep, of mn baby droeg. 

  Wat mij heel erg heeft geholpen is om op 10 weken na de bevalling een echo te laten maken van het gebied (bij een bekkenfysio die zich hierin heeft gespecialiseerd). Zij kon zien dat de organen misschien wat lager liggen, maar dat ik super goede controle heb in mijn bekkenbodem, en er eigenlijk geen verzakking was. En ze vertelde dat de huid aan de voorwand van je vagina een beetje kan ‘instorten’ als een soort elastiek dat heel erg uitgerekt is en nog wel wat kan terugkeren. 

  Ik ben echt goed hersteld en ook heel erg gerustgesteld toen. 

  Wel heb je na een ruptuur of knip 6 weken langer herstel dan normaal. 

  Tips om te volgen op insta (voor oefeningen, info): awaken your motherhood en sterkher 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct