Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Vrouwen Grijp Je Kans Nu Eis Een Eigen Verloskundige

 • Auteur
  Berichten
 • #10553181

  Iedere dag worden er ongeveer 465 baby’s geboren in ons land (CBS, 2020). De meesten (85,2%) baby’s zien het licht voor het eerst in een ziekenhuis. Niet omdat hun moeders zo ongezond zijn. Welnee, mogelijk heeft slecht 35% van de vrouwen die in een ziekenhuis bevallen ‘een echte medische noodzaak’ om daar te bevallen. Alle andere as moeders kunnen kiezen om thuis of in een gezellig geboortecentrum hun kind te baren.

  DOEN dat gewoon bevallen, je kunt het!

  Een kind baren is een natuurlijk (fysiologisch) proces dat we allemaal als vrouw kunnen. Dan moet je wel kunnen doen wat je lijf je ingeeft en je veilig voelen. Die voorwaarden krijg je als je een eigen verloskundige kiest, die je vanaf het vroege begin van de zwangerschap begeleid, je goed leert kennen en jou bevalling persoonlijk begeleid en/of er bij aanwezig is in geval van een noodzakelijke ingreep. Die eigen verloskundige gaat dus met je mee naar een ziekenhuis als dat nodig is!

  Laat je niks wijs maken. Moeder worden is een creatieve oer daad, maar mogelijk is dit al te veel BLA BLA voor je.

  Praat met je vriendinnen en Twitter vóór 13 mei as Beatrijs Smulders, verloskundige @btmsmulders.

  Zij spreekt de minister persoonlijk aan op zijn dwaze plannen alle geboortezorg onder de hoeden van ziekenhuizen te brengen. Klinkt handig, maar dat is echt een totaal verkeerde keuze.

  Als je bevalt ben je niet ziek, dus wat moet een ziekenhuis met de verantwoording en de betaling van die gezonde zorg. 

  Kom op laat je horen vrouwen!

  Lieve groeten,

  Tine Oudshoorn, verloskundige niet praktiserend

   

   

  #10553275 Quote

  Misschien niet de intentie maar dit bericht komt op mij over alsof het geen valide keuze is om in het ziekenhuis te bevallen. Ik ben geen expert in de hele politieke situatie waar deze post voor is aangemaakt, maar voel me wel naar bij de boodschap dat we het als vrouw allemaal kunnen, dat ‘gewoon’ bevallen. 

  Nou, mijn kindje heeft ook zijn eerste levenslicht gezien in het ziekenhuis. En hoewel ik niemand wil ontmoedigen, ik kon het dus níet, dat bevallen. Het duurde eindeloos lang en na bijna 24 uur trok ik het niet meer. Het schoot voor geen meter op, er zat geen pauze tussen de weeën, en ik was kapot. Na een ruggeprik en opwekkers was na 30 uur dan ein-de-lijk mijn kindje daar. En ik ben godsgruwelijk blij en dankbaar voor de hulp en steun van de lieve artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis. En dat ik van het begin af aan in het ziekenhuis was, in plaats van dat ik halverwege alsnog naar het ziekenhuis had gemoeten. Ik voelde me daar veilig, ik kon daar naar mijn eigen gevoel luisteren, en de verpleging luisterde mee. 

  Ik wil hiermee niet zeggen dat ik tegen eigen keuze ben. Maar deze post maakt me erg verdrietig. Eigen keuze word gepromoot maar het voelt voor mij alsof alleen de keuze verloskundige de goede keuze is. Alsof ik iets fout heb gedaan. Volgens mij, mevrouw Oudshoorn, willen we juist dat iedere keuze, de goede keuze is?


  gebruiker111771
  Bijdrager
  #10553296 Quote

  Ik heb ook zitten wikken en wegen om een reactie te geven, maar bovenstaande gebruiker geeft precies ook mijn gevoel weer. 

  Ook ik ben geen held in bevallen en beide zijn medisch geworden. Maar los daarvan, ik wilde ook bij een niet medische bevalling in het ziekenhuis bevallen. Ik voel mij daar veilig bij. Ook het ziekenhuis is een keuze. Tot het medisch werd gewoon met mijn eigen verloskundige daarbij. 

  #10553303 Quote

  Het bericht klinkt inderdaad verkeerd, maar de kernboodschap is wel heel serieus. De verloskundige zal verdwijnen als er niks verandert. Ik kan me er niks bij voorstellen dat de verloskundige er niet meer zou zijn, want juist die zorg is zo belangrijk.

  #10553343 Quote

  Dank voor jullie reacties.

  Het is niet mijn bedoeling iemand verdrietig te maken of het gevoel te geven dat ik het beter weet. Ik geloof in vrouwen en ik accepteer en respecteer van iedere vrouw haar verhaal en haar waarheid over haar bevalling.

  De kern van mijn boodschap is inderdaad heel serieus en een noodkreet. Vrouwen doe wat, vrouwen zeg wat. Jullie stem is meer waard dan die van mij en mijn collega’s, want bevallen is jullie zaak.

  Als de minister op 13 mei as kiest voor de integrale betaling, dan worden de verloskundigen gemarginalseerd (pech) en is de aanpak van bevallen in de toekomst puur medisch. Die puur medische aanpak is NIET goed voor vrouwen. Daar zijn boekenkasten over vol geschreven. In onze tijd en ook al rond 1721 door de beroemde Nederlandse arts van Deventer.

  Mijn boodschap aan vrouwen is: geef je bevalling niet weg. Eis goede condities, zoals kunnen kiezen voor een eigen verloskundige die persoonlijk begeleid vanaf vroeg in de zwangerschap, ook de bevalling en je ook regelmatig bezoekt in het kraambed. Mijn boodschap aan verloskundigen, artsen en Minister Kuipers is: geef de bevalling terug aan vrouwen. 

  Lieve groet, Tine.  


  FunnyFaye
  Bijdrager
  #10553856 Quote

  Wat een naar topic dit

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct